Словенцима ковид потврде потребне и за рад од куће, Холанђанима и за одлазак у тоалет барова

Словенија увела ковид потврде за рад, одлазак у трговачке центре, здравствену установу, вожњу јавним превозом. Муштерије које седе на тераси холандских барова мораће да имају ковид пропусницу ако иду у тоалет

Фото: Stringer/AFP

Ковид потврду у Словенији морају да имају и запослени који раде од куће, објавили су словеначки медији, позивајући се на Министарство рада.

Словенија је увела ковид потврде за рад, одлазак у трговачке центре, здравствену установу, вожњу јавним превозом, осим за ученике, за различите услужне делатности и јавне установе.

Министарство за рад сада је појаснило да од обавезе да доставе потврду о вакцинацији, прележаном ковиду или негативан тест нису ослобођени ни они који раде од куће, објавила је телевизија Н1, преноси Индекс.

Ако запослени који раде од куће немају ковид потврду, морају се тестирати брзим антигенским тестом за самотестирање најмање једном седмично, а након тога послодавцу морају послати потврду на којој се налази датум тестирања, резултат теста и потпис. Трошкове тестирања сноси послодавац.

Словенија: Сви државни службеници обавезни да се вакцинишу до 1. октобра

Ако запослени то не уради сматра се да је прекршио обавеза које произлазе из радног односа и послодавац га може казнити у складу са Законом о радним односима, објаснили су из министарства.

Словеначки угоститељи су у отвореном писму влади затражили укидање обавезујућих ковид потврда, упозоривши да им пада промет и да потврде, према новим правилима, морају да имају и гости на терасама.

Синдикат запослених у угоститељству наводи уз то да је влада за контролу ковид пропусница својом одлуком задужила угоститеље, што они не могу да испуне јер се већ дуже време суочавају са критичним недостатком кадра.

У писму наводе да због кризе која је погодила тај сектор у пандемији угоститељски радници све више прелазе у друга занимања.

Синдикат угоститеља навео је да подржава захтев полицијског синдиката да уставност нових правила провери Уставни суд.

Словенија: Точење горива само уз ковид потврду

Синдикат полицајаца Словеније саопштио је да је иницијативу Уставном суду поднео због тога што су владиним протоколом вакцинација или прележани ковид услов да се задржи радни однос.

Наставак такве „недопустиве праксе“ могао би довести и до удара на друга људска права и основне слободе, чије би жртве могли постати сви грађани, тврде у полицијском синдикату.

Влада је прошле седмице објавила одлуку по којој ће сви државни службеници, осим оних који то не могу из доказаних медицинских разлога, морати да се вакцинишу против ковида како би остали на својим радним местима, а прву дозу морају да приме до краја септембра.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 20. 9. 2021)

У Холандији ковид пропусница потребна и за тоалет

QР код који потврђује да је особа вакцинисана обавезан за грађане почев од 13. године

Фото: Пиксабеј

Иако муштерије холандских барова нису у обавези да покажу ковид пропусницу за пиће или јело на тераси, ипак ће морати да имају ту пропусницу ако иду у тоалет, саопштило је холандско Министарство здравља.

Холандске власти су прошле недеље укинуле нека ограничења у борби против корона вируса, међу којима је укидање држања физичког одстојања, али су најавиле ковид пропуснице за барове, ресторане и фестивале.

„Ако желите да користите тоалет, мораћете да покажете свој код“, навело је министарство и подсетило да је QР код који потврђује да је особа вакцинисана обавезан за грађане почев од 13. године.

Фото: Андреас Соларо/АФП

Међутим, холандски премијер Марк Руте недавно је рекао да није добра идеја правити изузетак за муштерије који седе на терасама кафеа, јер ће људи неизбежно морати да уђу да плате рачун или да оду у тоалет.

„Влада је хтела да ковид пропусница буде присутна свуда у хотелијерству“, изјавио је Франс пресу неименовани представник холандског Министарства здравља који је додао да то не треба да смета људима који желе више слободе.

Међутим, та слобода не може да буде без неких ограничења, додао је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 20. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

 1. За сада у Словенији, ускоро и у нашем региону(*): летећи Корона циркус за дужину вируса води испред пајтоновског; медијски спонзор H1N1.

  (*) – „нашег региона“ – баш као што се у последње време може чути у временској (пробни балон) прогнози на RTS.

  Елем, пасош (сточни) за рад од куће (о трошку послодавца, поштено) у рангу је такмичења за имбецила године у вишој класи (Upper Class Twit of the Year, https://montypython.fandom.com/wiki/Upper_Class_Twit_of_the_Year).

  Шта рећи за представку против „удара на друга људска права и основне слободе, чије би жртве могли постати сви грађани“? Синдикат полиције, јазавца ми, пред Уставним судом брани људска права и слободу?

  Непосредна асоцијација The Lumberjack Song – синдкалцима свака част, а остали нека зајодлују:

  I never wanted to do this job in the first place!
  I… I wanted to be…
  A LUMBERJACK!

  Oh, I’m a lumberjack, and I’m okay,
  I sleep all night and I work all day.

  CHORUS: He’s a lumberjack, and he’s okay,
  He sleeps all night and he works all day.

  I cut down trees, I eat my lunch,
  I go to the lava-try.
  On Wednesdays I go shoppin’
  And have buttered scones for tea.

  Mounties: He cuts down trees, he eats his lunch,
  He goes to the lava-try.
  On Wednesdays ‘e goes shoppin’
  And has buttered scones for tea.

  CHORUS

  I cut down trees, I skip and jump,
  I like to press wild flowers.
  I put on women’s clothing,
  And hang around in bars.

  Mounties: He cuts down trees, he skips and jumps,
  He likes to press wild flowers.
  He puts on women’s clothing
  And hangs around…. In bars???????

  CHORUS

  I chop down trees, I wear high heels,
  Suspenders and a bra.
  I wish I’d been a girlie
  Just like my dear papa.

  Mounties: He cuts down trees, he wears high heels
  Suspenders?? and a …. a Bra????
  (spoken, raggedly) What’s this? Wants to be a „girlie“? Oh, My!
  And I thought you were so rugged! Poofter!

  CHORUS

  All: He’s a lumberjack, and he’s okaaaaaaayyy…

  ПС: Ко има горива до Аустрије може да се сконе до Амстердама на пиће; мокрити у каналу.

Оставите коментар