Словенија: Точење горива само уз ковид потврду

Већина дистрибутера ригорозно примењује ПЦТ правила, што значи да пумпу за точење горива активирају тек кад возач докаже да је прележао ковид-19, да је вакцинисан или има негативан тест не старији од 48 сати

Фото: Мондо/Данило Јауковић

Нове су данас ступиле на снагу, а од невакцинисаних су већ почели да негодују због њих.

Међутим, како преносе медији, до инцидената није дошло, а највише се жале возачима који без ковид потврде не могу да наточе гориво у своје возило, преносе медији.

Наиме, већина дистрибутера ригорозно примењује правила о ПЦТ услову (они који су прележали, вакцинисани или тестирани), која је Влада донела у суботу, што значи да пумпу за точење горива активирају тек кад возач документима докаже да је прележао ковид-19, да је вакцинисан или има негативан тест не старији од 48 сати.

Како преносе словеначки медији, на пумпама је због таквог поступка дан пред увођење нових мера промет био већи, али радници кажу да није било застоја и да није тачно како је било доста оних који су гориво точили у канистере, како би се осигурали док рестрикције трају.

Једини инцидент повезан с новим правилима за точење бензина, преносе медији, догодио се у среду ујутро у Брежицама, где је возач, незадовољан објашњењем да без ковид-потврде не може до горива из протеста закључао возило на месту где је дошао и тако блокирао остале, због чега је позвана полиција, а паук возило одвезао.

Аустрија: Невакцинисани морају носити маске вишег заштитног нивоа

Влада је на сам дан примене нових правила од обавезног ПЦТ услова изузела возаче у међународном транспорту, па они до горива и даље могу точити без већих ограничења, осим што треба да код плаћања у унутрашњости бензинског сервиса носе маску.

Правило о обавезном ПЦТ услову, уз ретке изузетке, за низ делатности и економских активности, како за запослене тако и за кориснике услуга, влада Јанеза Јанше донела је због погоршане епидемиолошке ситуације, а не искључује да ће се увести и додатне рестрикције ако се број вакцинисаних брзо не повећа, а број новозаражених и хоспитализованих настави да расте досадашњим темпом.

Опрема: Стање ствари

(Јутарњи лист/Мондо, 15. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар