Лондон: Апелациони суд одлучио да лекари могу да препишу лекове за блокирање пубертета деци млађој од 16 година

Блокатори хормона су лекови који могу да паузирају пубертет и понекад да помогну деци са родном дисфорсијом да им се да више времена да размотре о својим опцијама

Извор: НСПМ

ЛОНДОН – Апелациони суд Велике Британије одлучио је да лекари могу да препишу лекове за блокирање пубертета деци млађој од 16 година, поништивши одлуку нижег суда који је раније одлучио да је потребно одобрење судије.

Апелационе судије рекле су да је Виши суд прошле године „погрешно закључио да деца која размишљају о промени пола вероватно неће моћи да дају пристанак на медицински третман који укључује лекове за одлагање пубертета“, пренео је АП.

У одлуци из децембра 2020. године наводи се да због чињенице да су лекови експериментални, клинике треба да траже судско одобрење пре него што започну такав третман.

Нови Зеланд све ближи усвајању закона о полној самоидентификацији

Главне британске службе за развој родног идентитета код деце, Тависток и Портман ХНС траст, жалиле су се на пресуду, наводи Ројтерс.

Судије Апелационог суда рекле су да је „неприкладно“ то што је Виши суд дао смернице, додавши да је на лекарима да „изврше процену“ о томе да ли пацијенти могу да пристану на одговарајући начин.

Службе за развој родног идентитета су поздравиле одлуку, рекавши да се овим „потврђује да је на лекарима, а не судијама, да одлучују о способности млађих од 16 година да пристану на медицински третман“.

Блокатори хормона су лекови који могу да паузирају пубертет и понекад да помогну деци са родном дисфорсијом да им се да више времена да размотре о својим опцијама.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 20. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Неко је неписмен…..лекари не ПРЕПИСУЈУ лековге !!!
    Одакле би преписивали …један од другога 🙂
    Леко ви се ПРОПИСУЈУ ..као доношење „прописа“

Оставите коментар