Емотикони с трудним мушкарцима у следећем ажурирању паметних телефона?

Најава емотикона трудног мушкарца изазвала је жестоку дебату око тога треба ли то допустити. „Емоџипедија“ је објаснила како трудноћу или порођај не би требало ограничити на један пол

Емотикони са трудним мушкарцима (Илустрација: CNN)

Јуникод се службено огласио са 37 нових емотикона за паметне телефоне и уређаје у следећем ажурирању.

Емоџи 14.0 би требао бити представљен касније ове године и укључиваће трудног мушкарца и трудну особу различитих тонова (боје) коже.

Најава емотикона трудног мушкарца у јулу изазвала је жестоку дебату око тога треба ли то допустити.

У свом предлогу, Емоџипедија је објаснила како трудноћу или порођај не би требало ограничити на један пол само зато што жене имају способност стварања детета.

„Нечији пол не диктира способност бриге о деци код куће“, наводи се у извештају.

На исти начин на који је закон о равноправности полова усмерен против штетних полних стереотипа, постоји много паралела у вези са тим како нечији пол не диктира способност бриге о деци.

„Трудноћа је кроз историју била неселективна по полу, али се тек сада формално признаје.“

Емоџипедија се позивала и на савет Британског лекарског удружења да сви користе израз „трудна особа“ уместо труднице.

Извор: Lad Bible

„Иако се ,велика већина трудница и породиља идентификује као женеʻ, постоје интерсексуални и транс мушкарци који затрудне“, наводи Емоџипедија.

Позвали су се и на професорку права с Харварда Џесику Кларк, која каже да „закон може видети трудноћу не као нешто што се догађа само женским телима, већ и као телесно стање које доживљавају људи који се не идентификују као жене“.

Организација је објаснила да се емотикони неће користити само за означавање трудноће и порођаја.

Очекују да ће људи употребљавати емоџи труднице „за означавање тог неугодног осећаја након што сте појели превише за ручак“.

Према Емоџипедији, увођење верзије 14.0 заказано је за септембар ове године, међутим потпуно увођење се не очекује убрзо – можда крајем 2021. или почетком 2022. године.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Lad Bible/Нулта тачка, 17. 9. 2021)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар