Радмило Јанковић: Одавно је све за бригу, имаћемо и 50 преминулих дневно

Сад не може да се уради ништа, ову спиралу ћемо тешко зауставити, ово је експоненцијални раст, очајава Заменик директора Клиничког центра Ниш

Радмило Јанковић (Фото: Н1)

Заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић каже да очекује и више од 10.000 новозаражених дневно јер је покренута спирала експоненцијалног раста коју је тешко зауставити.

Јанковић каже за РТС да је све за бригу и да је одавно било за бригу.

„Сада већ све долази на наплату, овај интензитет овакве наплате више нико не може да предвиди. Појавиле су се на друштвеним мрежама страшне слике, ноћас је у Крушевцу било 14 пријема, санитети који чекају из свих градова, тамо више нема места, има 430 пацијената, мора да се остави 40 места за најтеже пацијенте“, рекао је Јанковић.

Наводи да ће КЦ Ниш, након пет месеци, поново ући у ковид систем, већ од петка.

„Већ имамо 18 пацијента на Инфективној, вероватно већ у петак отварамо један спрат клиничког центра“, напоменуо је заменик директора КЦ Ниш.

Ситуација са 277 новозаражених је страшна, каже Јанковић додајући да ће бројке у Нишу ићи и далеко изнад 300.

„Сад не може да се уради ништа, ову спиралу ћемо тешко зауставити, ово је експоненцијални раст који нико не може да предвиди“, рекао је Јанковић и истакао да сматра да ће бројеви новозаражених ићи и преко 10.000 дневно.

Доктор Радмило Јанковић: Затворити све на две-три недеље, уз исти темпо вакцинације

Подсећа да је у марту, када је растао број новозаражених, био велики притисак на Кризни штаб да се уведу драстичне мере и требало је 10 дана да буде ефеката. „Па ви сад рачунајте“, додао је Јанковић.

Нагласио је и да није све ни у забранама.

„Људи морају да се уразуме, ја јуче нисам био на родитељском састанку код синова, јер сматрам да је било непотребно и неодговорно згурати одраслих 30 особа од којих бар једна неће носити маску да докаже да је у праву“, рекао је заменик директора КЦ Ниш.

Имамо мало маневарског простора

Истакао је да је држава највише учинила тиме што је обезбедила довољно вакцина, а сада смо допринели томе да будемо међу најгорима у Европи и да нас скидају са зелене листе за путовања.

„Ми ћемо се једног дана наћи на корицама епидемиологије и инфективних болести. Да смо ми дозволили да нас скину са листе је резултат једне атмосфере и одговорност свих људи“, навео је Радмило Јанковић.

Каже да му је лакше да чује да неко неће да се вакцинише, али да не може да разуме да ће да тај исти да тера неког да то исто ради и да му друштвени амбијент омогућава да дезинформације шири данима и недељама.

Радмило Јанковић: Потребно да се вакцинише између 90 и 95 одсто становништва

„Биће и више од 50 преминулих дневно. Ефекат токсичних порука сада видимо, на медијима је велика одговорност, портала, много је коментара где се људи наслађују, а неко ће и да поверује“, навео је директор КЦ Ниш.

Јанковић сматра да је ситуација драматична и да је јако тужно што су и млади људи на респираторима. Најјача порука су, према његовом мишљењу, бројеви и санитети који чекају испред ковид болница.

„Дајте да нешто учинимо да не будем о најгори у Европи. ‘Ајде и то, али оволики број преминулих, да се ми понашамо нормално, да неко организује свадбу, где ће се 15 људи, један ће умрети, та атмосфера ме растужује и девастира. Нешто ћемо учинити, али имамо мало маневарског простора“, нагласио је др Радмило Јанковић.

Опрема: Стање ствари

(РТС/Н1, 9. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Овакав човек би морао да кривично одговара због ширења панике и упућивања претњи читавој невакцинисаној популацији. Овакви деликвенти плаћени су нашим новцем али се понашају као да су на још нечијем платном списку. Његов посао није да се бави оценом и цензуром информација нити је Богом дан да одређује и одваја истину и лаж у туђим животима, а камоли да одређује коме ћу ја да верујем а коме нећу. Није његово да прориче будућност, није његово да се бави медијима и нашим мишљењем и свима нама који не живимо у нишкој болници, већ је његово да понизно УСЛУЖУЈЕ ПАЦИЈЕНТЕ. Такође знамо да је против њега већ поднета кривична пријава због смрти др.Лазића. Криза – то су они који профитирају од кризе, а не ми! Ми смо жртве управљача кризом. Они су институционализовали кризу!! Они желе монопол над информацијама, над нашим телом и мишљењем, они желе монопол права без одговорности. Сада желе да институционализују контролу и лаж. Устав нас ипак штити од оваквих испада. Устав је јачи од ванредних стања што у њему и пише.

  23
  1
 2. @А.А.
  Ја мислим да му је потребно и лечење. Испитивање и лечење.

  11
 3. Колики је званичан број зражених – вакцинисаних и ревакцинисаних,
  а колико је заражено невакцинисаних?
  Зашто нема тог броја???
  Зато што се вакцинисани масовно заражавају – процентуално
  неупоредиво више од невакцинисаних!
  Опет не помиње лекове за превенцију, рецимо – ИВЕРМЕКТИН, него
  пропагира вакцинацију у току галопирајуће “пандемије“???

  13

Оставите коментар