Приштина: Фудбалер Шпаније Сарабија одбио да изговори реч „Косово“ на конференцији за медије

Фудбалер Спортинга Пабло Сарабија за екипу из Приштине користио израз „локални тим“, што је испровоцирало домаће новинаре, који су тражили да им објасни зашто не каже „Косово“

Пабло Сарабија (Фото: EL PARTIDAZO DE COPE/TWITTER)

Репрезентативац Шпаније Пабло Сарабија одбио је да изговори реч „Косово“ на конференцији за медије која је одржана у Приштини, пред утакмицу у квалификацијама за Светско првенство између селекција Косова и Шпаније.

Фудбалер Спортинга је за екипу вечерашњег ривала користио израз „локални тим“, што је испровоцирало домаће новинаре, који су тражили да им објасни зашто не каже Косово.

Сарабија је одговорио да не разуме питање, а потом је портпарол шпанске репрезентације саопштио да се конференција за медије наставља, али за шпанске медије.

Шпанија не признаје Косово као независну државу, па је тек после ултиматума ФИФА пристала да игра мечеве са овом селекцијом у квалификацијама за Светско првенство.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Ето а сами Срби нас са Косова зову Косоварима, иако ми сами себе никада тако нисмо звали, нисмо чак ни чули за тај назив. Али ето, не само Косово, ми и сопствени народ сами настојимо да одвојимо од себе.

  11
  2
 2. @ Вукови са Грмије
  Прочитао сам, овај кратки текст више пута и нисам успео да видим где се помињу ти о којима говорите !
  Када Ви, који се представљате да сте припадник србског народа који живи на Косову и Метохији, пишете о називу те А.П. у саставу републике Србије као Косову, уместо званично „ косово „ радите то на исти начин као и ти који су представљени као „ локални тим “.
  Ви пишете о говорите, оно што Вам је у уму, са чим живите.
  И још покушавате да усадите осећај кривице онима који не мисле као Ви „ ми и сопствени народ сами настојимо да одвојимо од себе „.
  Овог пута, одвајате га Ви.
  Свесно или несвесно, то знате Ви.

  4
  2
 3. Задужују нас за случај одвајања Каталоније.
  Разлика је у томе што Каталонци живе на својој територији и сасвим су други разлози припајања Каталоније Шпанији од ситуације на Косову и Метохији, који су наша територија.

 4. @Грешан
  Срби са Косова су Косовци, а Аранути са Косова и Метохије су Косовари. Но, осим што становници уже Србијице често Косовце називају Косоварима, не баш тако ретко их зову и Шиптарима. О тим чињеницама говори Вук са Грмије мада, као што сте уочили, немају много везе са самим текстом. Иначе, сличне тенденције одвајања, па и одбацивања могу се уочити и према Црногорцима, Босанцима, Крајишницима… Већ више од сто година одбацујемо Србе католике и муслимане (великим делом су и они сами допринели, али нам то није оправдање) и стварно постоји опасност да ће се српство у једном моменту свести само на Шумадију, ако растакање не настави до тоталног нестанка, а у складу са хрватским пројектом да је све штокавско заправо хрватско и да је торлачки дијалекат део бугарског језика па би Хрватска и Бугарска требале да се разграниче на Морави. Насупрот нашег ексклузивистичког приступа одбијања и одбацивања, Хрвати су дизајнирани као инклузивна амалгам нација где има места и за Црвене Хрвате (Монтенегрине) и хрватско цвијеће (муслимани). Има пецкања на релацији Загребе и Херцеговина или Далмација, али нема вређања и одбацивања као када се за Србина каже Косовар или Шиптар.
  Елем, свака част шпанским играчима и њиховом руководству како су били добро припремљени за нешто чиме се вероватно никада нису бавили – давање изјава са високим нивоом дипломатског умећа.

  3
  1

Оставите коментар