Александар Вучић: Осим о несталима, напретка у дијалогу нема јер Албанци не желе никакав разговор

Албанска страна не жели никакав разговор. Зашто то раде, није ми познато. Оно са чиме албанска страна долази у Брисел увредљиво за свакога и да Албанци то добро знају, изјавио председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Јарослав Пап)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је добра вест то што је током преговора у Бриселу на техничком нивоу дошло до малог напретка по питању несталих.

Вучић је нагласио да је то добра вест за неколико породица, албанских и српских, које ће моћи да сахране своје убијене, како приличи.

“Али друге врсте напретка није било. Тога није било јер, покушаћу да будем благ, албанска страна не жели никакав разговор. Зашто то раде, није ми познато”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је то са чим албанска страна долази у Брисел увредљиво за свакога и да Албанци то добро знају.

Вучић је додао да је данас било разговора са представницима ОЕБС -а о ситуацији на југу Србије, у Прешеву и Бујановцу и поручио да ће држава дати све од себе да настави штампање уџбеника на албанском и за средње школе, а не само за основну.

Дојче веле: Американци отишли из Авганистана, хоће ли и са Косова?

“Желимо да урадимо све што можемо да део Албанца уведемо у систем, и као полицајце и лекаре и у све друге државне институције, али тражићемо да се добро зна којој држави припадају и око тога нема ценкања, нити око тога може да буде полемике”, поручио је Вучић.

На тему односа у региону, српски председник је поручио да “Србија није заинтересована да руши независност било које земље у региону”.

“Не интересују нас никакви ратови ни сукоби, не зато што смо слаби, већ што смо довољно паметни да нас интересује економски просперитет. Молимо и све друге да не покушавају да сузбијају утицај наше земље притисцима и да не очекују да нећемо моћи да се одбранимо. Немојте да понижавате Србију и српски народ онако како сте научили да радите”, рекао је он.

Како је упозорио, различите силе ће покушати да спусте снагу и моћ Србије и да помажу свима другима како би могли да обуздају моћ наше земље.

“Насушна је потреба оних који не могу да прате Србију да је зауставе на сваки начин. Важно је да то људи у нашој земљи знају, зато је неопходно да се боримо за Србију, разумевајући све око нас”, поручио је председник Србије грађанима.

Александар Вучић: Приштина од четвртог септембра обуставља примену Вашингтонског споразума

Вучић је поручио грађанима да је због, како је рекао, чудних ствари које су се дешавале у претходних 48 часова, веома важно да сачувамо јединство народа и да грађани разумеју позицију у којој се налазимо, као и због ситуације на Косову и у региону.

“За нашу земљу је мир од пресудног значаја, све што смо успели да радимо претходних година јесте зато што смо чували мир и стабилност и сматрали да живот мора да буде важнији од политичких поена. Док сам ја председник Србије желим да можемо да се похвалимо великим економским напретком, али да сачувамо главу”, навео је Вучић.

Председник Србије каже да то значи две ствари: да не водимо ратове, јер не види потребу да излажемо људе опасности, да не водимо неодговорну политику и мајкама враћамо децу у ковчезима. Додао је да је зато трпео и није реаговао на притиске и претње, које је добијао, као и личне увреде.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 8. 9. 2021)

Драгиша Мијачић: Добро ако је у Бриселу договорено отварање ратних архива

Свима треба да буде јасно да нема договора између Београда и Приштине док иза њега не стану велике међународне силе као што су Немачка и САД, рекао директор Института за територијални економски развој

Фото: Н. Марјановић

Ако је тачно да је данас у Бриселу договорено отварање ратних архива то је веома позитивна ствар којој ће се обрадовати сви који траже нестале особе и која може да охрабри и успостави пут и за остале договоре, изјавио је директор Института за територијални економски развој (ИнТЕР) Драгиша Мијачић.

Он је за Танјуг телевизију истакао да је питање ратних архива веома емотивно питање о коме се често разговарало и где је наша страна тражила отварање архива ОВК.

Навео је међутим да је и овај позитивни помак обележен кораком уназад, пошто Приштина тражи да се Вељко Одаловић прогласи персоном нон грата.

„Такав захтев је политички потез, јер Одаловић колико је мени познато нема никакву кривичну пријаву или неки злочин иза себе да не би могао да обавља ту функцију. Тиме се заправо покушава зауставити цео процес или да се он одложи, да се наметне нека нова тема како опет не би дошли до значајнијег резултата”, рекао је он.

Оценио је да је у овом тренутку немогуће да Вучић и Курти седну за преговарачки сто и навео да је Курти у својој предизборној кампањи и када је долазио на чело владе говорио да су му преговори са Србијом „последња рупа на свирали”.

Ричард Гренел: Бајден протраћио Вашингтонски споразум

Нагласио је да је позитивно што је Куртијева влада ушла у преговоре али у њих није ушла конструктивно, тако да се, по његовој оцени, ради о томе да приштински преговарачи купују време или чекају каснију јесен да се заврше избори у Немачкој као и локални избори на Косову и Метохији како би кренули са озбиљнијим преговорима.

„Ово сада мени делује као чиста куповина времена, али ако се то време употреби за прављење стратегије долажења до споразума онда то није толико лоше. Међутим, имам утисак да се више тежи ка конфронтацији него ка приближавању ставова”, оценио је Мијачић.

Истакао је и да Брисел последње две године покушава да покрене преговарачки процес али да му то не иде баш најбоље.

Упитан шта ће за даље преговоре значити скорашњи завршетак мандата Ангеле Меркел, Мијачић је рекао да ће се он свакако одразити на преговоре јер је Немачка једна од кључних земаља у овом процесу.

„Зато сам и рекао да влада у Приштини чека њеног наследника. Ту је и нови амерички амбасадор а свима треба да буде јасно да нема договора између Београда и Приштине док иза њега не стану велике међународне силе као што су Немачка и САД”, рекао је Мијачић и додао да ваља знати да на Приштину највише утиче притисак који долази управо из САД.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар