Ричард Гренел: Бајден протраћио Вашингтонски споразум

Веома је разочаравајуће да Бајден није чак ни покушао да продужи обећање о једногодишњем мораторијуму Београда и Приштине, као да је заборавио да Балкан уопште постоји, напомиње Гренел

Ричард Гренел (Фото: Иван Милутиновић)

ВАШИНГТОН – Бивши изасланик некадашњег председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел подсетио је да је 4. септембра 2020. свет поздравио потписивање Вашингтонског споразума између две стране, али да је садашњи председник Џозеф Бајден протраћио „историјске преговоре”.

„Трампова визија за Србију и Косово је била да се нормализују њихови економски односи и да се помогне у потпуној ревитализацији Балкана. Председник Трамп је веровао да конфликт утиче на отварање нових послова и економски развој обе стране. Такође, веровао је да стратегија константе политичке приче, коју је водила ЕУ, није деловала”, навео је Гренел у ауторском тексту за амерички сајт „Федералист”, преноси Танјуг.

Гренел је додао да је „на штету Балкана, администрација Џозефа Бајдена преузела другачију позицију”.

„Председник Бајден наставља да игнорише Косово, Албанију, Србију и цео регион и одлучио је једноставно да не жели да се меша. Нема председничког изасланика за преговоре и нема дискусија и планова о том региону унутар његове Беле куће. Нема планираних посета на високих званичника САД, нити има датума за долазак балканских лидера у Вашингтон”, навео је Гренел.

Бивши изасланик додаје да је Бајден пренео процес на Европску унију, у Брисел.

Зоран Миливојевић: Уколико нема поштовања Вашингтонског споразума – наставити политику отпризнавања

„Сада је Европска унија надлежна за стратегију обнове Балкана и нормализацију разговора. Као што смо видели из темпа Европске уније о прикључивању ЕУ, народи Балкана неће имати помоћ у скорије време. Међутим, Трамп и даље сматра да обе стране треба да наставе имплементацију Споразума о економској нормализацији, упркос одсуству Бајденовог вођства. Трампова администрација је веровала да ће кораци Косова и Србије ка економској нормализацији умањити моћ и значај спорних и емоционалних политичких питања, што су предуслови за трајно решавање политичких спорова. И визија председника Трампа је деловала”, оценио је Гренел.

Кроз тешке преговоре, стране су се тада договориле да се повежу друмски и железнички, као и да успоставе директну авио линију између Београда и Приштине, додаје Гренел.

„Под Трампом, Србија и Косово су се такође договорили да отворе и направе оперативним административни прелаз Мердаре. Овај прелаз би требало да буде почетак толико неопходног слободног и ефикасног протока људи и робе између Србије и Косова. Трамп и даље верује да обе стране треба да узајамно признају дипломе и професионалне сертификате, и да се прикључе ‘мини шенген зони’, у којој су Србија, Албанија и Северна Македонија, од октобра 2019. године”, нагласио је.

Према Гренелу, историјско отварање новог поглавља 4. септембра 2020. године под Трампом већ има једну уредбу коју је Бајденова администрација потрошила.

„Било је тешко гледати како је Бајден игнорисао моја ранија упозорења да је пред нама чекање краја једне од најтежих тачака споразума: једногодишњег мораторијума на аплицирање Косова за чланство у међународним организацијама и једногодишњи мораторијум на кампању Србије за повлачење признавање Косова”, истакао је Гренел.

Александар Вучић: Приштина захтевима за новим признањима одрешила руке Београду

Он подсећа да је тај рок сада истекао.

„Та једногодишња обавеза је истекла и стране нису више у обавези да се држе обећања. Веома је разочаравајуће да Бајден није чак ни покушао да продужи њихово обећање, као да је заборавио да Балкан уопште постоји”, напомиње Гренел.

Трамп је од почетка веровао да се поверење прво гради у процесу стварања могућности и будућности за младе људе, а не у измиривању рачуна, симболизму или исправљању историјских грешака.

„Нажалост, Трампов тим је погрешио у процени да је ситно измиривање рачуна између политичних опонената проблем само на Балкану; сада видимо да се Бајденова администрација суочава са истом потешкоћом”, закључио је Гренел.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар