Александар Вучић: Приштина од четвртог септембра обуставља примену Вашингтонског споразума

Брине ме чињеница, а добили смо информације из обавештајних извора да Приштина у потпуности зауставља даљу имплементацију Вашингтонског споразума, рекао Вучић новинарима на Бледу

Александар Вучић и Киријакос Мицотакис (Фото: Бета/Н. Тејић/МО)

БЛЕД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на Бледском стратешком форуму да је Србија потпуно привржена свом европском путу али да ентузијазам за приступање ЕУ слаби не само у Србији већ на читавом Западном Балкану.

Вучић је рекао да га брине чињеница да Приштина креће у нову акцију лобирања за признање, као и пријема у међународне организације.

„Брине ме чињеница, а добили смо информације, не од Мирослава Лајчака, већ из обавештајних извора да Приштина од четвртог септембра у потпуности зауставља даљу имплементацију Вашингтонског споразума”, рекао је Вучић новинарима на Бледу, преноси Танјуг.

На панелу посвећеном будућности ЕУ, Вучић је казао да сви говоре о владавини права, зеленој агенди, али када се дође до Западног Балкана каже се да тај регион културно припада ЕУ и да ће једног дана те земље постати чланице.

„Казао бих сада нешто искрено и надам се да се нећете љутити. Ентузијазам за приступање, не само у Србији, више не постоји као што је некада постојао. Кренули смо да налазимо сопствене начине за подстицање привредног раста”, навео је он.

Вучић је рекао да је Србија поносна што је међу водећим земљама Европе по питању привредног раста, захваљујући томе што су успостављени сопствени механизми и инструменти попут иницијативе Отворени Балкан која је договорена јер земље региона желе да сарађују без граница, иако се то некима не свиђа „јер немају контролу над процесом”, преноси Бета.

Навео је пример Северне Македоније која је променила име да би почела приступне преговоре са ЕУ, али се то још није догодило.

„Сутра ће се Албанији рећи да неће да одвајају њихове приступне преговоре од Северне Македоније, а касније ће Србија, којој се признаје напредак у бројним областима, бити суочена са примедбама неких других. Не тражим ничију помоћ, већ само износим истину. Ми то видимо”, додао је Вучић рекавши да зато земље региона морају да буду ближе, да чувају мир и стабилност.

„Верујем да је после Брегзита ЕУ потребно да се шири, али уместо тога Унија се зачаурила око својих унутрашњих проблема и не види ширу слику. Србија је потпуно опредељена за европски пут, али морамо да живимо, да побољшамо услове живота грађанима и бринемо се о себи заједно са суседима”, навео је.

Зоран Заев: Четири слободе због којих смо подигли „Отворени Балкан”

На панелу посвећеном будућности ЕУ Вучић је казао да верује у уједињену Европу, помирење као и у прагматичан и практичан приступ у проналаску бољих решења за будућност.

„Верујем у уједињену Европу, јер само уједињена Европа може да на прикладан начин пронађе одговоре за сва предстојеће кризе”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, сви знају какве имају задатке и шта треба да се промени и сви треба да схвате да су „једни другима потребни”.

„Погледајте на пример Србе и Хрвате који апсолутно не могу ни о чему да се сложе о питањима из прошлости, али ја верујем да без сарадње, Срби и Хрвати не би могли чак ни да преживе у будућности нити да побољшају своје позиције”, рекао је Вучић.

На дводневном Бледском стратешком форуму учествују лидери из региона и више земаља Европске уније (ЕУ), као и високи званичници Уније.

Александар Вучић истакао је да нема јавног противљења институција ЕУ иницијативи „Отворени Балкан”, али да зна најмање две или три земље чланице Уније које се не радују том пројекту.

Вучић је, у изјави новинарима након Стратешког форума на Бледу и бројних разговора које је имао, новинарима, на питање да ли ЕУ има нешто против повезивања земаља Западног Балкана, казао да не види 10 земаља из ЕУ које подржавају ту иницијативу.

Мађарска и Чешка показале поштовање према нама

БЛЕД – Председник Србије Александар Вучић захвалио се данас премијерима Мађарске и Чешке што су похвално говорили о Србији на Бледском стратешком форуму и додао да и многи други учесници мисле исто.

Александар Вучић (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

„Они разумеју значај Србије и хвала им што показују поштовање према нама. ЕУ је важна, али ми у међувремену треба да живимо, преживимо и унапредимо економију што је за нас од пресудног значаја. Морамо да решавамо питање Косова са Приштином, али је тешко да играте танго сам. За то је потребно двоје”, рекао је Вучић новинарима на Бледу, јавља Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар