Манастир Житомислић и Хрватско културно друштво Напредак: Изложба стећака

Допредсједник ХКД Напредак и приређивач изложбе Мирослав Ландека,  наглашава да овај пројект афирмише прекограничну сарадњу, културну повезаност и промовише заједничку културну баштину

Манастир Житомислић (Извор: Топ портал)

Фондација Музеј Житомислић и овога петка наставља са низом културних догађаја кроз које покушава унаприједити сарадњу, суживот и добре односе, али и упознати грађане са културном баштином Херцеговине.

Фондација Музеј Житомислић и ХКД Напредак подружница Мостар организују изложбу Стећака која је отворена у петак 27. августа у 19 часова у Музеју Житомислић у комплексу Манастира Житомислић.

Извор: Топ портал

Стећци, или Камени спавачи како их је назвао пјесник Мак Диздар, средњовјековни су надгробни споменици који представљају заједничку културну баштину БиХ и једну од највећих мистерија ових простора. Подизани су између 12. и 16. вијека на територији БиХ, Хрватска и дијелова Црне Горе и Србије. У Босни и Херцеговини према доступним подацима има око 60.000 стећака, у Хрватској око 4.450, у Црној Гори око 3.050, а у Србији око 2.270.

Извор: Топ портал

Из Фондације Житомислић напомињу да су БиХ, Црна Гора, Хрватска и Србија 2009. године номиновале су стећке као заједничко наслијеђе за упис на УНЕСКО-ов попис свјетске баштине. Одбор УНЕСКО-а је прихватио 15.7. 2016. године уврштавање стећака на попис заштићене свјетске баштине. На попису названом Стећци, средњовјековни надгробни споменици, налази се 30 некропола, од којих су 22 у БиХ, по три на подручју Србије и Црне Горе те двије у Хрватској.

Директор Фондације Дејан Дилберовић напомиње да је ова изложба важна из више разлога, а првенствено да би се млади упознали са историјом ових подручја, културном и духовном баштином народа који живе на овим подручјима већ вијековима.

Извор: Топ портал

“Мотиве стећака имате и на  каштелима стубова цркве у Житомислићу.  Украшени стубови су јединствена појава у умјетности. Остајући у оквиру романског начина украшавања каптела са зомофрним мотивима, житомислићки каптели и тематски и стилски нам говоре да су украшени мотивима стећака.  Циљ изложбе је афирмација културног наслијеђа и образовање младих генерација али и подизање свијести о туристичким потенцијалима. Поред осталог стећци свједоче рано хришћанско наслијеђе на овом подручју, али и како Мак Диздар каже највећи мистериј у овој земљи”, наглашава Дилберовић.

Извор: Топ портал

На изложби ће бити представљено 13 стећака међу којима су Бистрина, Међугорје, Веч-Камен, Погребница, Ловрећ и други.

Извор: Топ портал

Приређивач изложбе, Мирослав Ландека,  допредсједник ХКД Напредак наглашава да овај пројект афирмише интернационалну и прекограничну сарадњу, културну повезаност, промовише заједничку културну баштину те има за циљ оснажити и потакнути даљу заједничку сарадњу.

Извор: Топ портал

“Бити на попису УНЕСКО-а свјетске културне баштине је од велике важности, што треба стално истицати и освјешћивати поготово младе генерације. Младе треба стално едуковати о баштини, потреби да се она чува, одржава  и познаје, како би своје знање могли пренијети и сљедећим генерацијама”, рекао је Ландека.

Извор: Топ портал

Опрема: Стање ствари

(Топ портал, 23. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар