Хрватско Национално веће за увођење евра: Лик Николе Тесле биће на хрватском евру

Шаховница ће бити подлога на свим кованицама, карта Републике Хрватске на 2 евра, куна на кованици од 1 евра, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи

Хрватско Национално веће за увођење евра потврдило је након састанака мотиве који ће се налазити на хрватским кованицама евра.

Шаховница ће бити подлога на свим кованицама, карта Републике Хрватске на 2 евра, куна на кованици од 1 евра, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи, а мотив глагољице ће бити на кованицама од 5, 2 и 1 цент, преноси портал Индекс.

Министар финансија Хрватске Здравко Марић потврдио је да се ради на испуњавању критеријума конвергенције, односно здравом и одрживом расту и елиминисању разних врста неравнотежа.

Лик Николе Тесле биће на хрватској кованици евра

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић рекао је шта ће се догодити са ценама и платама када евро буде уведен.

„Па оно што се показује до сада у свим земљама које су увеле евро је да је након увођења евра стандард порастао, односно да су плаће расле брже него цијене. Нема никаквог разлога не очекивати, ако је у свим чланицама било тако, да тако не буде и у Хрватској“, поручио је Вујчић.

Претходно је хрватски премијер Андреј Пленковић навео да су грађани Хрватске изабрали Николу Теслу као симбол који ће бити на хрватском евру.

Из Народне банке Србије речено је да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра представљало присвајање културног и научног наслеђа српског народа.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 28. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. Како спријечити ово присвајање Николе Тесле и директно ругање и Тесли и небројеним српским жртвама?! Јован Дучић је Хрвате, да је имао коме, на вријеме и врло прецизно оцијенио и описао.

    18
  2. Ако нам не смета што се Хрвати лажно представљају као хришћани, што би нам сметало што својатају Теслу, кад боље размислимо? Која је дрскост већа? Није ли нас вековима скупље коштала заблуда да смо блиски по вери, па смо од ватиканског мача крварили више него од турског? Немојмо се бринути ако изгубимо само још једну маркетиншку битку тамо где смо ионако изгубили све. У свету, који у злу лежи. Земаљско је за малена царство…

    11
    2
  3. Што реко Блажо Поповић:

    Ниједан Тесла није рођен у Хрватској, а сваки Тесла у Хрватској је убијен.

    (https://www.in4s.net/nijedan-tesla-nije-rodjen-u-hrvatskoj-a-svaki-tesla-u-hrvatskoj-je-ubijen/)

  4. Mogli bi da stavite I Vojvodu Djujica, nemate junaka iz svoje sorte.

  5. hrvati ne znaju dovoljno ni svoju povijest a o drugome da ne pisemo.gdje su ostavili matiju gubca,gundulica,drzica,kralja tomislava……….

    2
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading