Лик Николе Тесле биће на хрватској кованици евра

Важно је и да постоји препознатљивост мотива као хрватског у међународном окружењу, навели из Хрватске централне банке

Лик Николе Тесле наћи ће се на хрватској кованици евра, тачније на 10, 20 и 50 евроценти, открио је данас премијер Хрватске Андреј Пленковић. Он је обећао да ће Хрватска испунити све услове за улазак у еврозону 2023. године, а тада јој, као и осталим чланицама монетарне уније, припада право да на једној страни кованице има националне мотиве. Како је казао, предлози су да то буду шаховница, мапа Хрватске, куна, Никола Тесла и глагољица. Шаховница би, додао је, била подлога, док би карта Хрватске била на кованици од два евра, куна на кованици од једног евра, лик Николе Тесле на 50, 20 и 10 евроценти и на 5, 2 и 1 центу глагољица. Теслин лик изабран је на основу интернет анкете у којој је имао више гласова од Дубровника као симбола, наводи Јутарњи лист.

Према наводима Хрватске националне банке (ХНБ), критеријуми за одабир мотива били су прихватљивост најширем делу јавности, његова делотворност односно да постиже висок степен идентификације у најширој јавности. Осим тога, треба да представља Хрватску, било кроз опште прихваћене симболе, великане, културне или природне знаменитости, изуме или историјске догађаје.

Како даље истичу, важно је и да постоји препознатљивост мотива као хрватског у међународном окружењу, те је битна и техничка изводљивост мотива на малим димензијама кованица, као и да предложени мотив не подлеже ауторским правима.

ХНБ ће почетком августа објавити конкурс за израду идејног решења националне стране кованице евра, затим ће одабране радове послати Европској комисији и Савету ЕУ, односно на одобрење свим чланицама еврозоне.

Израда кованог новца евра с хрватском националном страном требало би да почне најраније шест месеци пре увођења евра.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Прогласише тзв. католици српску земљу некаквом аустроугарском, па онда кад то име пропаде од аустроугарског придева којим су покрили српску земљу направише хрватски придев. Да није трагично било би смешно, јер Тесла нема никакве везе са Хрватима, осим што су му они у име папства почистили сву фамилију, побили сународнике и отели земљу његових предака, само да би умирили своје сепаратистичке комплексе, а задовољили и надмашили крвожедни запад. Али и то им је мало него би да украду и Теслин лик и дело.

  2. Да Немци покушају да туре Ајнштајна као свој заштитни знак, морали би да пролазе кроз још једну денацификацију и лустрацију. Само још један показатељ колико Срби немају своју државу.

Оставите коментар