Британска студија: Веома мали број умре после прве дозе вакцине

Велика већина случајева заразе, као и смртних случајева од ковида-19 након вакцинисања била међу рањивим, старијим људима, тврде научници

Фото: ДПА

ЛОНДОН – Веома мали број углавном старијих пацијената с ковидом-19 заврши у болници или умре иако су добили прву дозу вакцине Фајзер или Астра Зенека, али то не значи да су вакцине неделотворне, саопштили су данас британски научници.

Они су презентовали податке о подгрупи хоспитализованих пацијената с ковидом-19 у Великој Британији и закључили да су налази показали одређени ниво „неуспеха вакцине”. Реч је о случајевима када се вакцинисане особе ипак заразе, али стручњаци кажу да то „није неочекивано”, преноси Танјуг.

Подаци од петка показали су да је, међу нешто више од 52.000 хоспитализованих болесника с ковидом-19, њих 526 вакцинисано првом дозом Астра Зенеке или Фајзера, најмање три седмице раније, а од тога их је 113 умрло.

„То се углавном догађа у групи која је ионако највише изложена ризику од озбиљних болести, значи међу старијим особама. Ти људи су врло слаби”, рекао је Калум Семпл, професор за здравствену заштиту деце и медицину са Универзитета у Ливерпулу, који је водио истраживање.

„Не кажемо да вакцина не делује, већ само да није савршена”, додао је Семпл, преноси портал Индекс.

Научници су истакли да је „велика већина случајева заразе, као и смртних случајева од ковида-19 након вакцинисања била међу рањивим, старијим људима”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 4. 2021)Categories: Вести

Tags: , , , ,

Оставите коментар