Џозеф Бајден: Злочини над Јерменима били су геноцид

Сваке године на данашњи дан сећамо се оних који су страдали у геноциду над Јерменима, стоји у саопштењу Беле куће

Џозеф Бајден на конференцији за новинаре, 25. 3. 2021. (Фото: Иван Вучи/АП)

Амерички председник Џо Бајден саопштио је да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године. Бајден је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично назвао злочине над Јерменима геноцидом, упркос противљењу Турске.

У саопштењу које је објавила Бела кућа, наводи се да је „милион и по Јермена депортовано, масакрирано и отерано у смрт у кампањи истребљења“.

„Сваке године на данашњи дан сећамо се оних који су страдали у геноциду над Јерменима током отоманске ере и посвећујемо се превенцији да се такви злочини не понове. Почевши од 24. априла 1915. године, хапшењем јерменских интелектуалаца и друштвених вођа у Константинопољу од стране отоманских власти, милион и по Јермена је депортовано, масакрирано или отерано у смрт у кампањи истребљења. Одајемо почаст жртвама „Медс Јегхерна“ (јерменски израз за „велики злочин“) како страхоте онога што се догодило не би биле изгубљене за историју. И сећамо их се како бисмо увек остали опрезни против нагризајућег утицаја мржње у свим облицима“, навео је Бајден.

У саопштењу се подсећа да су многе јерменске избеглице тада дошле у САД и да су јерменски имигранти „обогатили Америку на небројено много начина, али никада нису заборавили трагичну историју својих предака“

Бајден је позвао и да се „у дану када жалимо над прошлошћу, гледамо у будућност, ка свету који желимо да изградимо за нашу децу“.

„Свету који није загађен свакодневним злом фанатизма и нетолеранције, где се људска права поштују и у ком су сви људи у могућности да проведу свој живот у достојанству и безбедности“.

„Амерички народ одаје почаст свим Јерменима који су изгубили животе у геноциду који је почео пре 106 година“, наводи се у саопштењу.

(Спутњик, 24. 4. 2021)

Мевлут Чавушоглу: Турска у потпуности одбацује изјаву америчког председника

„Турска у потпуности одбацује изјаву америчког председника Џоа Бајдена“, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу неколико минута након Бајденове изјаве да је над Јерменима у Отоманском царству 1915. године извршен геноцид.

„Речи не могу променити или преписати историју. Немамо шта да учимо о сопственој прошлости од било кога. Политички опортунизам је највећа издаја мира и правде. У потпуности одбацујемо ову изјаву засновану искључиво на популизму“, написао је Чавушоглу на Твитеру.

​Амерички председник Џо Бајден изјавио је да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године. Бајден је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично признао геноцид над Јерменима, упркос противљењу Турске.

(Спутњик, 24. 4. 2021)

Никол Пашињан: Ово је велики дан

Премијер Јерменије Никол Пашињан поздравио је изјаву америчког председника Џоа Бајдена којом признаје да је над Јерменима у Првом светском рату почињен геноцид.

„Ово је велики дан за све Јермене. Након резолуција усвојених у америчком Конгресу 2019. године, председник Бајден одао је почаст сећању на жртве јерменског геноцида. САД су још једном показале своју непоколебљиву посвећеност заштити људских права и универзалних вредности“, написао је Пашињан на Твитеру.

„Данас одајемо почаст за милион и по мученика, жртава криминалне политике Османског царства током Првог светског рата. Идеологије које су довеле до геноцида над Јерменима и данас су живе, што показују злодела почињена над Јерменима из Арцаха током недавног рата“, претходно је твитовао јерменски премијер.

(Спутњик, 24. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар