Конгрес САД усвојио резолуцију којом се признаје геноцид над Јерменима

Историчари процењују да је војска Османског царства током и после Првог светског рата убила 1,5 милиона Јермена

Фото: Пиксабеј

Сенат, горњи дом Конгреса САД, једногласно је резолуцијом признао геноцид Османског царства над Јерменима почетком 20. века.

Резолуцију је крајем октобра изгласао Представнички дом Конгреса што је изазвало дубоко незадовољство Турске која геноцид негира.

Резолуцију су у Сенату неколико пута блокирали Републиканци председника САД Доналда Трампа, али се данас нико није успротивио тексту који је предложио Демократа Боб Менендес.

Историчари процењују да је војска Османског царства током и после Првог светског рата убила 1,5 милиона Јермена што стручњаци сматрају првим геноцидом 20. века, преноси Бета.

Наследница царства, Турска Република, проглашена 1923. године, негира да је то био геноцид, већ тврди да су то биле жртве грађанског рата и немира током распада Отоманског царства, чији је број преувеличан и да је погибије било на обе стране.

Турска наводи да је тада погинуло између 250.000 и 500.000 људи.

Анкара: Америчка резолуција о отоманском геноциду над Јерменима угрожава односе

Усвајање резолуције у америчком Конгресу о признавању геноцида Османског царства над Јерменима почетком 20. века „угрожава будућност” односа Турске и САД, упозориле су власти Турске убрзо по доношењу одлуке у Вашингтону.

„Понашање одређених чланова америчког Конгреса угрожава турско-америчке односе… Америчка резолуција коју је данас усвојио Сенат доводи у питање будућност наших билатералних односа”, изјавио је портпарол турског председништва Фахретин Алтун, преноси Бета.

Горњи дом, Сенат Конгреса САД једногласно је данас донео резолуцију којом се признаје постојање геноцида над Јерменима. Ту резолуцију је крајем октобра освојио Представнички дом Конгреса што је тада изазвало незадовољство Турске.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар