Израелски јавни сервис: Израел ће донирати вакцине за 15 земаља у замену за дипломатску подршку

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа потврдио да се шаљу хиљаде вакцина Палестинској управи и на друге дестинације али детаљи нису обелодањени

Извор: НСПМ

Израел је спреман да да десетине хиљада доза вакцина против ковида-19 за петнаестак земаља у замену за дипломатску подршку, јавила је израелска телевизија. Готово 100.000 доза добиће те земље од Израела, објавио је јавни сервис Кан.

Листа земаља још није коначна, али се у извештају наводи да укључује Италију и Чад, као и неке друге афричке земље међу којима и оне које су недавно успоставиле или обновиле дипломатске односе с Израелом.

Како је већ раније објављено у израелској штампи, Чешка, Гватемала, Хондурас и Мађарска, које су отвориле представништва у Јерусалиму или обећале да ће то учинити, такође ће добити вакцине.

Зато је Асошиејтед прес објавио вест о томе под насловом „Дипломатске дозе: Израел дели вакцине са пријатељским нацијама“.

Маријан Ивануша (СЗО): Епидемилошка ситуација погршана у Израелу и Србији јер није крај кад стигне вакцина

Јеврејска држава ће тим земљама дати вакцине купљене од Модерне за дипломатску подршку и послаће десетине хиљада доза за здравствене раднике на територији Западне обале коју контролише Палестинска управа.

Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа је потврдио да се шаљу хиљаде вакцина Палестинској управи и на друге дестинације али детаљи нису обелодањени, већ је само наведено да су Израел контактирале многе земље да траже вакцине.

Министри у Влади Израела нису знали за тај план на којем је наводно инсистирао Нетанијаху.

„Чињеница да Нетанијаху тргује вакцинама израелских грађана које су плаћене њиховим новцем од пореза, без преузимања одговорности, показује да он води монархију, а не државу“, објавио је на Твитеру министар одбране Израела Бени Ганц, додавши да такав поступак захтева дискусију, одобрење и да само безбедносна, дипломатска или хитна медицинска потреба може да га оправда, те да се мора представити јавности и да бар морају да га одобре релевантни форум.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар