Бура поводом најаве да ће Михаел Мартенс гостовати на отварању обновљене Андрићеве куће у Херцег Новом

Поред толико живих и здравих изучавалаца живота и дела Андрићевог, толико озбиљних научника, „Херцегфест“ би да промовише перфидног и злобног клеветника, каже Желидраг Никчевић

Херцегфест (Извор: Boka News)

Позив на отварање обновљене куће Иве Андрића у Херцег Новом заказано за 10. март изазвао је жестоко реаговање.

Разлог је што се међу позваним учесницима округлог стола о великом писцу нашао и немачки новинар и публициста Михаел Мартенс, чија је књига „У пожару светова: Иво Андрић – један европски живот“ већ изазвала бурну полемику, због негативних и скандалозних оцена о српском нобеловцу, нашој култури и историји.

Мартенс у књизи инсистира на томе да су Aндрићеви родитељи католички Хрвати из Босне и не пропушта прилику да нагласи како је он пореклом Хрват. Изоставио је утицај Његоша и Вука на нашег нобеловца, а посебно је проблематично његово тврђење да су до „до краја 1945. у Јасеновцу убијене десетине хиљада људи“.

Горана Раичевић: Андрић очима Запада

Међу позванима за учешће на округлом столу су Мухарем Баздуљ, Никола Маловић, Слободан Кљакић, Душан Глишовић, Жанета Ђукић Перишић, као и Ратко Пековић (који је умро пре непуних седам година!). Управница Андрићеве задужбине и аутор изузетне Андрићеве биографије Жанета Ђукић Перишић подсећа да ни раније није желела да коментарише Мартенсову књигу, а да је организаторима саопштила да је спречена да дође.

За округлим столом неће седети ни писац Никола Маловић који, за „Новости“, објашњава:

„Када ме је Данило Бабовић, главни организатор херцегновске институције културе ‘Херцегфест’, позвао да учествујем на округлом столу, учинио је то реченицама које су биле недостојне школованог ока“, каже Маловић.

„Написао сам му да ми пошаље финалну, избрушену верзију текста, на шта ми се, цитирам, он ‘захвалио на искрености’ и извинио на грешкама. У оптицају се, међутим, појавила друга верзија текста, неписменија од прве, а у њој и даље је писало да је један од учесника Мартенс. Захвалио сам се на позиву и рекао заливским глаголом да се скужавам што не бих да учествујем на округлом столу. Све што прати живот обновљене Куће Иве Андрића мора да до конца буде језички испеглано, јер ако није, боловаће од прастаре интелектуалне болести: Што је лоше завезано – боље да је одвезано.“

Михаел Мартенс

Писац, академик и председник УО Задужбине Иве Андрића Миро Вукасновић, који иначе није позван на овај догађај, за „Новости“ је рекао следеће:

„Ако су госпари из Херцег Новог одлучили да на још једно отварање Андрићеве куће у њиховом граду у госте позову чувеног новинара који је у биографији нашег нобеловца измишљао црне мрље, који је подешавао чињенице како одговара његовим наручиоцима, који је покушао да ‘погуби бољега од себе’ – што је искуство из српске народне поезије а не из Немачке, који је добио у нашој јавности што је заслужио, ако Новљани, дакле, хоће баш таквог госта у кући коју су и раније претварали у биртију и оглашавали фајронт више пута, ако хоће да ружење Андрића буде дигнуто на виши степен, на куб и више, свесрдно им препоручујем да уз Мартенса доведу и новопеченог добитника Нинове награде, јер ће онда брука бити потпуна“.

Извор: Књига „Андрић у Херцег Новом“

Писац и књижевни критичар Желидраг Никчевић, који иначе ради у Андрићевом институту у Вишеграду, огласио се на свом профилу на „Фејсбуку“:

„Поред толико живих и здравих изучавалаца живота и дела Андрићевог, толико озбиљних научника, ‘Херцегфест’ би да промовише перфидног и злобног клеветника. Мартенса звати у Андрићеву кућу, то је отприлике као звати Николаидиса у Његошеву. Не срамотите Андрића! Прочитајте бар неколико страница Ломпаровог ‘Духа самопорицања’.“

Лицем у лице

„Сматрам да смисао позивања Мартенса у Херцег Нови није да се промовишу његови проблематични ставови већ да се аргументовано покажу као такви, у непосредној расправи, лицем у лице, а не да прибегавамо монолошким формама. Треба показати да је Мартенс подлегао пропагандној слици о српском народу, која је стварана на Западу. Књига о Андрићу тражи критички одговор. Много тога што се пише о нашој култури у Европи остаје без одговора. Овде нам је изазов упућен на чистом српском језику и у нашој културној арени. Од Мартенсове књиге много више узнемирава питање: има ли код нас ко да му компетентно одговори очи у очи или се све своди на неозбиљне „Фејсбук“ и „Инстаграм“ крокије“, каже за „Новости“ директорка ЈУК „Херцегфест“ Гордана Поробић Крцуновић.

Катић: Нисмо звали Мартенса

„Општина Херцег Нови, која је титулар Куће нобеловца Иве Андрића и иницијатор њене ревитализације, која је завршена, има велику жељу да отварање Куће буде истински велики културни догађај. На томе предано и посвећено радимо. У том смислу наша је велика жеља да наш гост буде нобеловац и велики књижевник Петер Хандке и реномирани познаваоци Андрићевог дела. Општина ни у једном тренутку није разматрала могућност да публициста Мартенс буде говорник на отварању КНИА нити му је упутила званичан позив“, каже за „Новости“ Стеван Катић, председник Општине Херцег Нови. „То је вероватно била идеја једне од установа културе у Херцег Новом у сарадњи са једном организацијом из Никшића која је кроз међународни пројекат требало да помогне у организацији отварања“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 4. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. „То је вероватно била идеја једне од установа културе у Херцег Новом у сарадњи са једном организацијом из Никшића која је кроз међународни пројекат требало да помогне у организацији отварања“.
  Демо(н)кратски изузетно посвећена директорка ЈУК ХФ би да му (тамо Мартенсу) „неко код нас компетентно одговори“! Кад је позвала ММ, можда још има времена да позове и његове френдове, Трамару, Никол – ајаидиса, Бабасару и Секулу Аџића? Да бар чар-лама буде потпуна!
  Најављеном манифестацијом се код нас наставља „непрекинути низ успјешних прослава славних догађаја и личности“!
  (Не)Вјероватно!

  13
 2. @Бајо Пивљанин

  Зашто сужавати списак кад је и читав жири за НиН-ову награду такође жив и здрав?
  Додати још неког од последњих лауреата да ugođaj буде потпун.

  Конферансије да буде рецимо Перовић Латинка, онлајн искључиво, или већ ко ни Андрића ни Константиновића није прочитао али потоњег уме из трбуха зборити.

  Ако се икоје „школовано око“ појави у видокругу избити га без „скужавања“ (и без сакупљања у чантру молим). Округли сто обавезно превести у другу геометријску фигуру (пентаграм) или обезбедити сваком по један, да не дође случајо до кумулативне компетенције. Она може да еруптира.

  1
  1

Оставите коментар