Духовна хајдучија: Факцинација за џабе

Играњем на карту вакцине, односно објављивањем свима да се вакцинисала, особа себи обезбеђује  потврду, макар и само од себи сличних

Беџ ‘И ја сам вакцинисан’ (Фото: N1)

Разумљиво је то што неиспитану и по свој прилици опасну вакцину рекламира свако ко је за то примио новац. Али, није мало оних који се јавно хвале како су се вакцинисали (или ће то учинити), а да за то нису добили ни пребијене паре. Који могу бити разлози за овакво поступање?

Први и најповршнији међу њима је чисто помодарство, налик на ношење фенси-маски од различитих материјала, са разним шарама и патернима. Вакцинација је „ин“, тренд из кога нико ко „држи до себе“ не сме изостати. Идеолошки продубљена нијанса тог разлога је политичка коректност – показивање „грађанске свесности“ кроз (тобожњу) „бригу за општедруштвену добробит“ по формули: „Ја сам одговоран/-на, водим рачуна и о себи и о другима“. Такво убеђење (основано или не) било би још и прихватљиво када би остало на томе. Али, нагласак није толико на вакцинацији, колико на јавном декларисању тог чина, па и разметању њиме: „Ево, да видите сви! Погледајте, ја, ЈА, ЈА сам се вакцинисао/-ла!“ То је демонстрација таштине на два нивоа: саопштавање о личном чину који би, ваљда, из неког разлога требало да занима друге, али поврх тога веровање у себе као некакав узор, који сви остали треба да следе, а који се јавности великодушно отвара, осветљавајући јој пут у спасење.

Фото: USA Today

Занимљиво је да су најревноснији вакцинофили (љубитељи вакцине) и вакцинодули (обожаватељи исте) махом и априорни, непомирљиви критичари актуелног државног руководства (оличеног у „кризном штабу“ и вођи свезнадару). Али, гле чуда!, они се по питању вакцина у длаку слажу не само са Коном и компанијом, него и са СНС-председником. Но, то је логично, јер ови назови-опозиционари не пљују по српским властима онда када оне мајмунски опонашају било коју глупост или злочиначку активност која долази из ЕУ или САД. Стога се они најчешће опредељују за Фајзерову или Модернину вакцину (што не пропуштају да истакну), које долазе са Запада, где, као што је познато, „живи нормалан свет“. Цивилизација вештачких САД- и ЕУ-конструкта у њиховој свести увек претеже над Кином и Русијом, чије се постојање мери тричавим миленијумима.

Фото: Фонет

Други важан разлог за бесплатну промоцију вакцинације (на личном примеру) је иманентан друштвеним мрежама – поделити са Твитер-пратиоцима или Фејсбук-пријатељима радосну вест: „Драги моји, не брините више за мене, сада сам безбедан/-на!“ На страну што таква вест многе искрене пријатеље може растужити, јер сведочи о непромишљеном поступку блиске особе која је, авај!, постала жртва колективне сугестије и атмосфере свеопштег страха. Има ту нешто што иритира, а што није сама чињеница да се пријатељ (са мреже или из живота) претворио у пуког гласноговорника бестидне глобалистичке пропаганде. Ради се, у ствари, о егзибиционизму – изношењу строго приватних података пред јавност – чиме се сви обавештени и против своје воље претварају у воајере. Објава типа „Јуче сам имао/-ла одличан секс!“ пре има основе да буде радосна вест за пријатеље. Па ипак, будући да се ради о веома интимном чину (нарочито ако је реч о вођењу љубави, а не само сексу), скоро нико неће то обзнанити на друштвеној мрежи. За вакцинацију, међутим, то неписано правило не важи (иако се, узгред, и овде ради о пенетрацији и размени флуида изведених у приватности). Разлог за то је једноставан: секс је традиционални облик саобраћања међу људима и потиче из времена када су интима и приватност били на цени, док је вакцинација чедо модерних времена, где би по дефиницији све требало да буде на Извол’те!
Али, у дубини свега налази се очајна потреба за потврдом свог бића посредством одобравања других. Друштвене мреже могу у том смислу бити и благотворна терапија и циркуска арена: унапред се не зна коначни исход тог прегнућа. Играњем на карту вакцине, односно објављивањем свима да се вакцинисала, особа себи обезбеђује ту потврду, макар и само од себи сличних.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Spiritual guerilla/Духовна герила/Духовна хајдучија)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

10 replies

 1. Odlično sročeno! Najjača je slika na pocetku. Nema nama spasa sa ovakvima. Tolike priče, tekstovi,pametna misljenja i upozorenja…ali dzaba. Zavernici (elita) ponovo idu na podelu i sukobe i opet ce im nazalost uspeti. Velika vecina nista nije shvatila. Jos gore, slihta se toj nabedjenoj eliti i ocekuje da ce ih ovi gadjati bombonama. Nemaju pojma sa kim imaju posla, jadnici.

  35
  2
 2. Деловало ми је да је ово озбиљан родољубиви портал. Исфолирали сте ме, свака част. Палим ја одавде, да не сметам.

  5
  31
 3. Дубодолином

  Дубодолином
  Пловим
  У небо
  Не гледам

  Дубодолином
  Пловим
  Кормило
  Не требам

  Дубодолином
  Пловим
  Добру се
  Не надам

  Момчило

  19
 4. Кончина

  Нема уздања у Бога
  Чанта се празнословије
  Славимо Ниђе Никога
  Док капљу сузе Божије

  Кончина сада је дошла
  Вријеме смрти нам иде
  А свјетина нигдје пошла
  Слијепци мисле да виде

  Пошли смо гдје се не иде
  Лука нам биће хридине
  Тек кад нам очи провиде
  Знаћемо наше судбине

  Момчило

  22
 5. Анонимном герилцу са фејсбука

  „Играње на карту вакцине, односно објављивањем свима да се вакцинисала, особа себи обезбеђује потврду, макар и само од себи сличних“!

  А играње на карту антивакцине је наравно, ради сопственог, интимног задовољства и самопоуздања, а не ради одобравања себи сличних! Колико ли је само код нас у последње време људи који све знају, не само о вакцинама, него и свему другом битном, у свету и у космосу! Није само вођа свезнадар, и аутор овог чланка све зна! Било би човекољубиво када би вакцинокласти са обичним, очигледно глупим и заосталим вакцинофилима поделили своја драгоцена сазнања и спасли их погубних последица опасне вакцине! По могућности неким чињеницама и доказима, пожељно би било научним! Политичке алузије и поређење са сексом (много секса у тексту, и то још са детаљним објашњењима!) нису баш неки убедљиви аргументи! Вас нико не тера да се вакцинишете, па се нећете вакцинисати, они други су сами одлучили да се вакцинишу, па ваљда поштујете њихову одлуку и слободну вољу! Зашто то код Вас изазива такво огорчење и инспирише на вређање и ниподаштавање? Ваљда не сматрате да тупаве вакцинофиле треба свим средствима утеривати у ред, све док не постану обожаватељи вакцинокласта! Из израза које сте користили и објашњавали (а који, разуме се, показују како сте Ви образовани!) могли би други образовани извести и неке непожељне закључке, нпр. да сте спремни да се са вакцинофилима обрачунавате на начин на који су поступали они давни „…..класти“! Та ваљда нисте?!

  5
  20
 6. @Petar Matić

  Изражајна средства у тексту Вам се могу допадати или не, о укусима се не расправља.

  Скренуо бих пажњу да део Вашег писања у којем кажете „сами одлучили да се вакцинишу, па ваљда поштујете њихову одлуку и слободну вољу!“.

  Сведок сам различитих ставова о вакцинацији. Од тога да људима не пада на памет (већина, укључујући и здравствене реднике), преко „ја ћу да се пријавим (због страха за радно место) али нећу да се вакцинишем“, затим „ја ћу да се пријавим – али за коју/чију вакцину – немам појма“, па „идем да се вакцинишем“ и, на крају, „еј људи: ја се вакцинисао/ла! (ево беџ)“.

  Има сигурно још прелаза, да не дужим, јер тешко да имам индикативнији пример од сопственог оца (у одмаклим годинама) који се већ вакцинисао у вери да сад може слободно да оде да посвршава посла у Дистрибуцији и Поштанској штедионици. Никог није питао за мишљење, чак ни породичног лекара (којем, узгред буди речено, на памет не пада да се вакцинише). У неком ранијем полутазговору рекао сам му да се тиме не бави, није ми пало на памет да о томе озбиљно размишља. Претходних година се редовно вакцинисао против грипа а прошле није.

  Јесте тата сам одлучио, наравно да поштујем његову одлуку, али не видим начин да код код њега, нити у било којем од наведених „примера“ угледам трачак слободне воље. То су, опростите ми Оче и оче, углавном потези на ивици мисаоног очаја.

  Само сам га питао где се информисао, знам да редовно чита Политику, прати „вести“ на ТВ.
  „Па све имаш на Интернету“, одговорио је. Ја сам му иначе поклонио рачунар.

  Иначе, све „ово“ време је био добро премда ми делује да је пролетос за кратко време мало „брже“ остарио. И то је, вероватно, од рачунара. Чисто да се зна – добро је и сада (кинеска) а надам се и молим да тако и остане.

  10
  1
 7. @Срба
  И ја

  3
  6
 8. „Petar Matić“

  Вакцине против корона вируса:
  – корона вируси врло лако мењају своје особине да би остали у домаћину. Мутирају сваке сезоне, па и више пута у оквиру једне сезоне. Из тог разлога, генерално, вакцине против назеба и грипа су врло мало успешне. Ствар је још гора зато што корона вируси не мутирају (мењају) само своје ручице којима се хватају за ћелије домаћина- као што је случај са инфлуенца вирусима, већ мењају више делова свог „тела“, што чини да корона вакцина са познатим ослабљеним сојем још мање унакрсно штити од новог соја короне, као што је то случај са вакцином против грипа (инфлуенце) а која, иначе, има врло слаб ниво заштите. Тако да ће те морати да се вакцинишете сваке године и то са слабим учинком заштите.
  – новотарија звана „вакцина генска терапија“ представља уношење делова вируса у ћелије нашег тела да би, како они објашњавају, наше ћелије имале део вируса у себи и на тај начин се одржавао наш имуни систем (ћелије „убице“) надражен (спреман) на улазак веће количине датог вируса.у тело. А ако вирус измутира следеће сезоне? – о томе, ето, нису још размишљали.
  Много важније, нису испитали да ли ће стално надраживање нашег имуног система против наших, сопствених ћелија тела имати за последицу поремећаје, односно, настанак разних аутоимуних болести!
  Иначе, како кажу стручњаци из те области, генска терапија, као нови начин лечења и после двадесет и кусур година истраживања није показала никакав успех у лечењу – напротив скоро сви покушаји на животињама али и људима су завршени неуспехом и често веома штетним последицама.
  На крају, смртност од ове респираторне болести назване ковид 19 је као и од грипа – око 0,1%..
  Надам се да ће вам ова сазнања помоћи. .

  10
  2
 9. Поштована господо,
  Захваљујем господину који се потрудио да ме поучи о грипу, вирусима и свему осталом. Све то знам, па није морао да губи време. У ставовима угледних научника и лекара, страних и наших, постоје од почетка суштинске противречности о најважнијим елементима и они се мењају из дана у дан. Имајући све то у виду, остаје нам једино да на основу тих и таквих информација, противречних и несагласних и своје здраве памети и животног искуства одлучимо да ли ћемо се вакцинисати или нећемо. О томе да су здравствени радници приморани да се вакцинишу, могло би се расправљати. Знам неке који су били престрављени још у марту месецу, вакцинисали су се међу првима, не силом натерани!
  Судити да ли су оправдани разлози због којих је неко донео овакву или онакву одлуку не сматрам за прихватљиво, ваљда је треба поштовати! А не може се рећи баш да од вакцинације зависи да ли ћемо моћи отићи у банку или не! Друго је питање да ли ће се онај ко се вакцинисао осећати опуштеније, као отац првог господина!
  Дакле, немам баш ништа против ни става да се не треба вакцинисати, нити да треба! Оно што ми је засметало је готово милитантан став противника вакцинације, искључив и увредљив тон целог текста, иначе у приличном нескладу са оним уобичајеним у Стању ствари. Другачије мишљење се може заступати и бранити и без агресивности, вређања и коришћених „изражајних средстава“!
  О укусима се не расправља, али о елементарној пристојности у средству које јесте средство јавне комуникације би и те како требало! Све се могло рећи, и оштро и енергично и без оноликог секса, пенетрације,телесних флуида и трећег прста (срећом, то Стање ствари није пренело). Сад, није да и то није питање укуса, а не изражајног средства! Јадан је тај који не уме да изрази своје мишљење о било чему, па и о вакцинацији без те врсте изражајних средстава!

  4
  5
 10. „Petar Matić“
  Ако све то знате па зашто онда тражите од осталих да поделе сазнања са Вама? Иначе, сазнањa се не мењају свакодневно и опште је познато да су вакцине, на пример, против тетануса и дифтерије успешне јер су против отрова које ове бактерије излучују а ти отрови се не мењају. Супротно томе, вакцине против вирусних респираторних инфекција нису успешне јер се ти вируси стално мењају и то је тако. Што се тиче Вашег апела о вакцинисању, укусима итд. – то ће моћи да се узме у обзир оног тренутка када вакцинисање буде ствар одлуке, односно, избора.

  5
  1

Оставите коментар