Подгорица: Монах на Богојављење запливао леденом Морачом, па завршио у полицији

Фотографије догађаја убрзо су се нашле на друштвеним мрежама, а највише пажње привукле су оне на којима озарено свештено лице освештава реку, али је и сам у води

Монах Данило у Морачи (Фотографије уступио Спутњику монах Данило Романов)

Монах Данило Романов који је данас, на Богојављење, запливао леденом Морачом у Подгорици и тако запалио друштвене мреже, после купања, завршио је у полицији – на информативном разговору.

Због ситуације са короном, Митрополија црногорско-приморска ове године није организовала пливање за Часни крст, међутим, пливало се у неколико градова, Подгорици, Беранама, Бијелом Пољу, Херцег Новом.

Фотографије забрањеног догађаја убрзо су се нашле на друштвеним мрежама и порталима, а највише пажње привукле су оне на којима озарено свештено лице освештава реку, али је и сам у води.

Био је то архимандрит Данило Романов, игуман манастира Свети Симеон у Подгорици.

Монах Данило (Романов)

„Свештеник увек треба да буде пример, ја сам ушао у воду до колена, тако сам је освећивао. После прве туре, три пута сам бацао крст у име Свете Тројице, да га ухвати више људи, загњурио сам мало, да се и ја окупам у води. Ово је Богојављење, знате, није то обична, већ освештана вода“, каже нам отац Данило.

Он објашњава да је воду освештао на месту где се састају Морача и Рибница, у самом срцу Немањиног града, преко пута Владе Црне Горе. Ту је и нови манастир Светог Симеона Мироточивог чији је игуман.

„Црква је рекла да неће бити организованог пливања, јер она не сме да позива народ. Како да организују пливање у време пандемије. Али, ја сам тражио да освештам воду, да се традиција не прекида. Рекли су ми, иди, али никога не позивај, ко је дошао, добро дошао, обави то тако. И тако сам и урадио. Отишао сам у подне, прочитао молитву, освештао воду, бацио крст, захвалио народу што је дошао и отишао“, каже архимандрит Данило.

Богојављенско купање у Подгорици

Међутим, његовој богојављенској авантури ту није био крај. Ускоро му се јавила полиција, уз молбу да дође на информативни разговор. Одбио је.

„Онда су дошли да ме моле да идем тамо, јер начелнику је речено да ће реаговати Тужилаштво. Један портал за који нисам ни чуо да постоји објавио је фотографије, па су реаговали. Ја пратим Спутњик, а помало и Курир. Видео сам да они у полицији морају да поступе по наређењу, па сам ипак отишао“, каже ведри игуман манастира Светог Симеона.

Монах Данило освештава Морачу

Отац Данило пореклом је Македонац, а у Црној Гори живи последњих 25 година, блаженопочивши митрополит Амфилохије га је замонашио након бомбардовања 1999.

Најдуже је боравио у Цетињском манастиру, био је игуман Ђурђевих Ступова, а седам година је управљао и манастиром Светог Саве у Голији.

Овај калуђер на крају разговора за Спутњик каже да му у полицији, након што је урађен записник, нису рекли шта ће се даље дешавати.

Богојављенско купање у Морачи

„Дао сам изјаву, сада чекам да видим шта ће бити. Важно је да се не прекида традиција. Бог се јави!“, поручује на крају разговора за Спутњик отац Данило чије су фотографије на друштвеним мрежама током дана побрале највише симпатија.

Сенка Милош

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар