Мирсад Ђерлек: Грађани Србије највише желе руску вакцину

За руску вакцину „Спутњик Ве“ заинтересовано је 40 одсто грађана, за „Фајзерову“ 28 одсто, а трећини је свеједно која вакцина је у питању, каже државни секретар у Министарству здравља

Мирсад Ђерлек (Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс)

Највише грађана Србије заинтересовано је за руску вакцину „Спутњик Ве“, њих 40 одсто, за „Фајзерову“ 28 одсто, а трећини је свеједно која вакцина је у питању, рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је рекао да се нада још већем одзиву за вакцинацију, као и да је на грађанима да се определе, преноси Б92.

Говорећи о новим мерама, он је казао да треба добро размислити, да је приметно побољшање ситуације, али да је Кризни штаб још обазрив.

„Број људи који је у болницама и респираторима је и даље превелик. Живот сваког грађанина је на првом месту. Са друге стране, отвара се простор да размишљамо о економији“, рекао је Ђерлек.

Додао је да га не плаше приче о новом соју вируса и оптимистичан је у погледу наредног периода.

„Не бих желео да се прича више о појави новог соја. Оно што стручњаци кажу јесте да вакцине одговарају и могу да се супротставе новом соју. Уносити панику мислим да је беспотребно. Идемо у правцу смањења броја оболелих и имамо вакцину. Оптимистичан сам човек“, рекао је Ђерлек.

(Спутњик, 18. 1. 2021)

Спутњик: Нежељени ефекти Фајзерове вакцине се нижу, зашто Запад упорно скреће поглед са руске вакцине

Чим је Спутњик Ве регистрован као прва вакцина против вируса корона на свету, западни медији почели су да зазиру од ње имплицирајући да није довољно испитана. Међутим, упркос бројним показатељима да Фајзерова вакцина изазива нежељене ефекте, она се није нашла у центру пажње мејнстрим медија.

Здравствена заједница суочена је са парадоксом. С једне стране, Светска здравствена организација указује на неједнакост у дистрибуцији вакцина против корона вируса, истичући да је држава са најнижим приходом на свету добила само 25 доза, за разлику од 39 милиона вакцина послатих у 49 земаља са вишим нивоом прихода.

С друге стране, СЗО је сама одобрила само једну вакцину против ковида 19 коју су развије компаније Фајзер и Бионтек, игноришући мноштво других вакцина развијених у Кини, Русији, Великој Британији и Индији, ограничавајући тако могућност успеха сопствене иницијативе Ковакс, која има за циљ равномерну дистрибуцију произведених вакцина.

Светско здравствено тело саопштило је да је Фајзерова вакцина прошла хитну валидацију због своје сигурности, ефикасности и квалитета. СЗО није била једина која је брзо препознала ову специфичну вакцину – ЕУ, конкретно председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен вршила је притисак на да се убрза одобрење вакцина на територији Уније.

Према извештају часописа Монд, позивајући се на добијене документе, политички притисак да се одобри вакцина био је толико висок да је Европска агенција за лекове (ЕМА) морала да скрене поглед када је реч о неким проблемима у вези са вакцином. Наиме, ЕМА је наводно морала да игнорише наводну недоследност између садржаја бочица које је Фајзер продао и једињења која су коришћена у испитивањима вакцине.

Монд: Европска агенција била под притиском око Фајзерове вакцине

Извештаји о могућим нежељеним ефектима, који се стално појављују, такође, чини се, нису могли да смање темпо дистрибуције Фајзерове вакцине широм света. Најмање 13 Израелаца доживело је привремену благу парализу лица убрзо након што је добило прву дозу Фајзерове вакцине, доводећи у питање могућност добијања друге дозе.

Норвешка је раније известила да су 23 особе умрле убрзо након вакцинације Фајзеровим медикаментом, али власти још увек нису сигурне да ли је то повезано. Ипак, земља је упозорила да би вакцина могла да изазове озбиљне последице код старих, док СЗО планира да истражи узрок смрти ових пацијената.

Фото: Ројтерс/Stephen Dunn

Истовремено, не приступа се свим вакцинама против вируса корона толико опуштено као што је то наводно урађено са Фајзеровом вакцином, која се дистрибуира у ЕУ под условом да непроизвођач не сноси одговорност за могуће нежељене ефекте. Према речима шефа Истраживачког института за епидемиологију „Гамалеја“ Александра Гинцбурга, институт који је развио прву вакцину против вируса корона на свету, Спутњик Ве, подвргнут је екстремном надзору од стране европских власти.

Разлог зашто вакцина одређене компаније ужива преференције у процесу одобравања и даље остаје нејасан. Фајзерова вакцина је показала 90 одсто ефикасности у испитивањима, попут других као што је Спутник Ве, и нижи ниво ефикасности од друге вакцине развијене у Русији – ЕпиВакКорона, за коју су досадашња испитивања показала ефикасност од 100 одсто.

Нестабилна РНК у Фајзеровој вакцини можда одговорна за наводне нежељене ефекте

Могући узрок наводних нежељених ефеката Фајзерове вакцине може бити употреба модификоване информационе РНК – технологије која се до сада користила само у вакцинама за животиње, а никада раније за људе.

Теоретски, модификована РНК треба да носи део генома вируса короне да би покренула имуни одговор тела и тако постигла имунитет за стварну инфекцију ковидом 19.

Међутим, шеф „Гамалеје“ Александар Гинцбург истакао је да је за разлику од ДНК, РНК лабилнија – склона наглим променама. Тај процес би могао да се догоди чак и током саме производње вакцине и, као резултат тога, неколико серија исте вакцине компаније Фајзер могло би да се разликује једна од друге, с тим што би „покварене“ потенцијално имали неочекиване нежељене ефекте, нагласио је академик.

Фото USA Today

„У Израелу су се суочили са благом парализом лица оних који су били вакцинисани (Фајзеровом вакцином). Међутим, тренутно немамо јасно поимање које друге компликације могу да се догоде (под утицајем овог медикамента). На пример, може бити парализа мускулатуре једњака или парализе срчаног нерва“, нагласио је Гинцбург.

Шеф института „Гамалеја“ даље је сугерисао да би Фајзерова вакцина могла да има негативан ефекат на око 30 до 40одсто пацијената, посебно старијих и оних који пате од алергија.

Руска вакцина у центру глобалног информативног рата

Док су две америчке вакцине које су произвеле компаније „Модерна“ и „Фајзер“ засноване на модификованој информационој РНК, други вакцине често садрже шиљасти протеин корона вируса (протеин С) или његове антигене уз употребу аденовирусних вектора, што је случај код британске вакцине или руске Спутњик Ве

Поједине вакцине, посебно Спутњик Ве, суочиле су се са зазирањем медија под изговором да недостају шира испитивања и опсежна документација након хитног одобрења.

Поред тога, ова руска вакцина се суочила и са другим невољама – њен налог на Твитеру привремено је био ограничен (иако видљив) због наводних необичних активности, а одобрење вакцине у Мађарској наишло је на критике власти ЕУ.

Твитер привремено ограничио приступ налогу руске вакцине „Спутњик Ве“

Русија је више пута оптуживана да је покушала да украде податке других земаља о истраживању вакцине против вируса корона користећи војску хакера којом Кремљ наводно располаже.

Чудно је то што су се ови извештаји појавили када су прве вакцине развијене у Русији већ биле на испитивањима, која су закључила да су ефикасне више од 90 одсто. Да не помињемо чињеницу да су руски истраживачи сарађивали са страним колегама током развоја вакцина, конкретно са АстраЗенеком.

У исто време, чини се да „Фајзер“, који је у прошлости већ имао киксеве због својих медикамената, није имао овакав медијски третман, мада би то могло да се промени како из дана у дан расте број доказа који указују на могуће нежељене ефекте у његовој вакцини.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар