Киргизија одустаје од „Фајзерове“ вакцине због недостатка фрижидера за њено чување

Према речима министра здравља Киргизије Алимкадира Бејшеналијева, један фрижидер који може да одржава ову температуру кошта око 4 хиљаде долара

Фото: Ројтерс/Stephen Dunn

Киргизија ће одустати од вакцине против ковида компаније „Фајзер“ због недостатка фрижидера за њено чување, изјавио је министар здравља земље Алимкадир Бејшеналијев.

„Понуђена нам је америчка вакцина ‘Фајзер’. Међутим, та вакцина мора да се чува на минут 70 степени. Хтели су да нам испоруче више од милион доза бесплатно. Да бисмо их допремили, ускладиштили и вакцинисали становништво, потребни су нам специјални фрижидери. Али ми немамо такве фрижидере“, објаснио је он Министар у интервјуу за државни „Биринчи радио“.

Према министровим речима, један фрижидер који може да одржава ову температуру кошта око 4 хиљаде долара.

„Да би се обезбедила вакцина ‘Фајзер’, за материјал је потребно још два милиона долара. Али у буџету нема толико новца“, истакао је он.

Бејшеналијев је нагласио да Киргизија тренутно преговара са Владом Русије о испоруци руске вакцине овој земљи која ​​се чува на температурама од минус 2 до минус 18 степени.

Први случајеви вируса корона у Киргизији су откривени у марту 2020. године. У земљи је до данас забележено укупно 83.268 случајева заразе ковидом-19. Умрло је 1.390 људи.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар