Политика: Власти БиХ поклекле пред мигрантском кризом

Из Сарајева су почели да стижу све гласнији захтеви да бригу о мигрантима „мора преузети и Република Српска” и обезбедити им смештај на својој територији

Мигранти код Велике Кладуше (Фото: Марко Ђурића/Ројтерс)

Надлежне институције у БиХ и даље немају адекватно решење за смештај неколико стотина миграната од којих многи, док чекају потпуно оспособљавање кампа „Липа” надомак Бихаћа који је страдао у недавном пожару, бораве на отвореном. Такав утисак стекли су и парламентарци након што им је у понедељак на седници Представничког дома парламента БиХ ресорни министар Селмо Цикотић предочио информацију о стању у области миграција у БиХ, и то за август прошле године.

Незадовољство појединих посланика изазвала је, пре свега, чињеница да информација која им је предочена садржи само „већ познате статистичке податке” о мигрантској кризи у БиХ, а не и, бар у назнаци, могуће начине решавања тог проблема. Посланик СДА Јасмин Емрић поменуо је и финансијска средства, добијена на рачун миграната, која нису никада, како је рекао, транспарентно представљена у јавности. Он је израчунао да је за осам месеци потрошено око 18 милиона евра, што је 341 евро по мигранту у прихватним центрима. Уз позив министру Цикотићу да „јавно предочи начине трошења и износе трошкова боравка миграната”, Емрић је апострофирао и потребу „ефикаснијег институционалног управљања мигрантском кризом”. Посебно, када је реч о хуманом и безбедносном аспекту тог проблема који је „нарочито изражен у Унско-санском кантону (УСК)”.

Након што су власти УСК-а и дефинитивно одбациле могућност поновног отварања објекта „Бира” за смештај миграната из оштећеног прихватног центра у „Липи” чија обнова још није потпуно завршена, из Сарајева су почели да стижу све гласнији захтеви да бригу о мигрантима „мора преузети и Република Српска” и обезбедити им смештај на својој територији. То је стара прича на коју је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик безброј пута одговарао да у Српској „ неће бити прихватних центара за мигранте”, нити њиховог задржавања на њеној територији.

Мигранти после пожара у кампу ‘Липа’ (Фото: Фехим Демир/ЕПА-ЕФЕ)

Према „равномерном распоређивању миграната широм БиХ”, као „најбољем” решењу мигрантске кризе која траје више од три године и ескалира из дана у дан, наклоност исказују и поједини међународни званичници, попут високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Ђозепа Бореља и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера.

Медији у БиХ извештавају да је Борељ телефоном разговарао са Додиком о мигрантској кризи и да је позвао власти у БиХ да раде на „одрживим решењима за мигранте”, пре свега на отварању прихватних центара и „равномернијем распоређивању у целој земљи”. У том разговору Борељ је, како се наводи, напоменуо да је „ЕУ до сада БиХ, на конто смештаја миграната, дала 88 милиона евра и да би неуспех у проналажењу одрживих решења за потребе миграната могао да има озбиљне последице по углед БиХ”.

„ЕУ рачуна на оне који су на функцији у земљи да преузму пуну одговорност, спроведу хитне мере и да предузму све што је потребно за пружање непосредне помоћи и за рад на дугорочним решењима”, рекао је Борељ током разговора са Додиком.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ, сматра да се у БиХ „дешава непотребна хуманитарна криза управе” и да „мигранти непотребно трпе последице”. Он је за Н1 казао да се терет те кризе „мора равномерно распоредити широм БиХ, укључујући Српску и Херцеговину”.

„До краја децембра није било могуће доћи до решења око поделе одговорности за затварање ’Бире’, али имамо позитивне помаке. Постављени су шатори на локацији „Липе”, али је још стотине миграната у шумама без смештаја. БиХ је потписница међународних конвенција, потписала је и Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Није питање жели ли или не, већ треба преузети одговорност. Не могу само два кантона преузети терет”, рекао је Сатлер и похвалио Србију која је, како је казао, „успела у две, три године изградити систем управљања миграцијама” и која на својој територији има од 20 до 30 прихватних центара за мигранте.

Душанка Станишић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Kada se “međunarodni zvaničnici” tako i toliko brinu za migrante, neka ih vode kod sebe!
    Ništa prostije!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading