Политика: Власти БиХ поклекле пред мигрантском кризом

Из Сарајева су почели да стижу све гласнији захтеви да бригу о мигрантима „мора преузети и Република Српска” и обезбедити им смештај на својој територији

Мигранти код Велике Кладуше (Фото: Марко Ђурића/Ројтерс)

Надлежне институције у БиХ и даље немају адекватно решење за смештај неколико стотина миграната од којих многи, док чекају потпуно оспособљавање кампа „Липа” надомак Бихаћа који је страдао у недавном пожару, бораве на отвореном. Такав утисак стекли су и парламентарци након што им је у понедељак на седници Представничког дома парламента БиХ ресорни министар Селмо Цикотић предочио информацију о стању у области миграција у БиХ, и то за август прошле године.

Незадовољство појединих посланика изазвала је, пре свега, чињеница да информација која им је предочена садржи само „већ познате статистичке податке” о мигрантској кризи у БиХ, а не и, бар у назнаци, могуће начине решавања тог проблема. Посланик СДА Јасмин Емрић поменуо је и финансијска средства, добијена на рачун миграната, која нису никада, како је рекао, транспарентно представљена у јавности. Он је израчунао да је за осам месеци потрошено око 18 милиона евра, што је 341 евро по мигранту у прихватним центрима. Уз позив министру Цикотићу да „јавно предочи начине трошења и износе трошкова боравка миграната”, Емрић је апострофирао и потребу „ефикаснијег институционалног управљања мигрантском кризом”. Посебно, када је реч о хуманом и безбедносном аспекту тог проблема који је „нарочито изражен у Унско-санском кантону (УСК)”.

Након што су власти УСК-а и дефинитивно одбациле могућност поновног отварања објекта „Бира” за смештај миграната из оштећеног прихватног центра у „Липи” чија обнова још није потпуно завршена, из Сарајева су почели да стижу све гласнији захтеви да бригу о мигрантима „мора преузети и Република Српска” и обезбедити им смештај на својој територији. То је стара прича на коју је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик безброј пута одговарао да у Српској „ неће бити прихватних центара за мигранте”, нити њиховог задржавања на њеној територији.

Мигранти после пожара у кампу ‘Липа’ (Фото: Фехим Демир/ЕПА-ЕФЕ)

Према „равномерном распоређивању миграната широм БиХ”, као „најбољем” решењу мигрантске кризе која траје више од три године и ескалира из дана у дан, наклоност исказују и поједини међународни званичници, попут високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Ђозепа Бореља и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера.

Медији у БиХ извештавају да је Борељ телефоном разговарао са Додиком о мигрантској кризи и да је позвао власти у БиХ да раде на „одрживим решењима за мигранте”, пре свега на отварању прихватних центара и „равномернијем распоређивању у целој земљи”. У том разговору Борељ је, како се наводи, напоменуо да је „ЕУ до сада БиХ, на конто смештаја миграната, дала 88 милиона евра и да би неуспех у проналажењу одрживих решења за потребе миграната могао да има озбиљне последице по углед БиХ”.

„ЕУ рачуна на оне који су на функцији у земљи да преузму пуну одговорност, спроведу хитне мере и да предузму све што је потребно за пружање непосредне помоћи и за рад на дугорочним решењима”, рекао је Борељ током разговора са Додиком.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ, сматра да се у БиХ „дешава непотребна хуманитарна криза управе” и да „мигранти непотребно трпе последице”. Он је за Н1 казао да се терет те кризе „мора равномерно распоредити широм БиХ, укључујући Српску и Херцеговину”.

„До краја децембра није било могуће доћи до решења око поделе одговорности за затварање ’Бире’, али имамо позитивне помаке. Постављени су шатори на локацији „Липе”, али је још стотине миграната у шумама без смештаја. БиХ је потписница међународних конвенција, потписала је и Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Није питање жели ли или не, већ треба преузети одговорност. Не могу само два кантона преузети терет”, рекао је Сатлер и похвалио Србију која је, како је казао, „успела у две, три године изградити систем управљања миграцијама” и која на својој територији има од 20 до 30 прихватних центара за мигранте.

Душанка Станишић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Kada se “međunarodni zvaničnici” tako i toliko brinu za migrante, neka ih vode kod sebe!
    Ništa prostije!

Оставите коментар