Белгија: Нереди у Бриселу после смрти тинејџера афричког порекла у полицијском притвору

Стотине грађана окупило се пред полицијском станицом, у близини железничке станице у северном делу Брисела, на протестима због смрти младића (23) афричког порекла

Нереди у Бриселу (Фото: Стефани Лекок/ЕПА-ЕФЕ)

Демонстранти у Бриселу, главном граду Белгије, запалили су улаз полицијске станице и полицијско возило током протеста због смрти тинејџера афричког порекла који је преминуо након што га је привела полиција.

Стотине грађана окупило се пред полицијском станицом, у близини железничке станице у северном делу Брисела, на протестима због смрти младића (23) афричког порекла по имену Ибрахима Барије, јавила је агенција Анадолија.

Током протеста могле су се чути пароле „Живот црнаца је важан”, „Правда за Ибрахиму”, „Полицајци убице”, а демонстранти су потом почели да бацају камење на полицијску станицу, на што су припадници снага сигурности одговорили кориштењем воденог топа.

Фото: Стефани Лекок/ЕПА-ЕФЕ

Демонстранти су нешто касније запалили улаз полицијске станице и полицијски аутомобил, додаје се у тексту Анадолије.

Током нереда разбијена су стакла на бројним полицијским аутомобилима, а демонстранти су оштетили банкомате и радње у оближњим улицама.

Демонстранти су камењем погодили и возило белгијског краља Филипа, које је случајно пролазио регијом у којој су протести трајали, а засад није познато да ли је у том тренутку у возилу био краљ.

Неколико демонстраната је повређено и пребачено у болницу, а више демонстраната је приведено.

Фото: Стефани Лекок/ЕПА-ЕФЕ

Полиција је привела Ибрахиму Баријеа с образложењем да се није придржавао мера предузетих у оквиру борбе против корона вируса.

Барије је мобилним телефоном снимио видео полиције, а затим побегао.

Потом је ухапшен и одведен у полицијску станицу, сат времена касније изгубио је свест, а умро у болници у коју је пребачен, па је тужилаштво покренуло истрагу о смрти младића.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар