Мило Ђукановић: Нећу потписати смену начелника Генералштаба ВЦГ

Иницијативом Министарства одбране направљени су правни и процедурални пропусти који ми налажу негативан однос према том акту, каже Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Н1)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је да неће потписати Предлоге одлука за разрешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе генерал-мајора Драгутина Дакића и генерал-мајора Рајка Пешића због процедуралних и правних пропуста.

„Иницијативом Министарства одбране направљени су правни и процедурални пропусти који ми налажу негативан однос према том акту”, навео је он.

Како је саопштено из кабинета председника, Ђукановић ће сазвати седницу Савета за одбрану и безбедност јер је, како се наводи, пракса да такве одлуке доносе сви чланови тог тела.

„Већ данас сам овластио секретара Савета да усагласи термин могућег одржавања седнице са члановима Савета”, наводи се у саопштењу Ђукановића.

Према његовим речима, 29.12.2020. године из Министарства одбране добио је Предлог одлуке за разрешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал–мајора Драгутина Дакића, преноси Бета.

„Истовремено, достављен ми је и примерак Предлога о разрешењу и престанку службе генерал-мајора Рајка Пешића. Оба акта су потписана од стране двојице чланова Савета за одбрану и безбедност, господина Алексе Бечића, председника Скупштине Црне Горе и господина Здравка Кривокапића, председника Владе Црне Горе. Такође, из медија сам сазнао да је ове Предлоге одлука пратила и одлука министарке одбране о пензионисању начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал–мајора Драгутина Дакића”, навео је Ђукановић.

У саопштењу се наводи да је Одлука о постављењу и разрешењу начелника Генералштаба у искључивој надлежности Савета за одбрану и безбедност.

„Савет за одбрану и безбедност одлуке доноси консензусом на основу члана 8 Пословника о раду. У раду Савета постоји и пракса да Савет између одржавања седница одлучује и сагласношћу и потписом својих чланова, о бројним питањима из своје надлежности. Међутим, никада до сада Савет за одбрану и безбедност о избору и разрешењу начелника Генералштаба Војске Црне Горе није одлучивао без одржавања седнице Савета. Нема разлога за нову праксу ни овај пут”, навео је Ђукановић.

Ђукановић верује, како је додао, да је евентуална промена челног човека Војске Црне Горе питање од државног значаја које заслужује седницу органа који чине три највиша учесника законодавне и извршне власти у Црној Гори.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар