Александар Вучић: Нова Влада имаће ограничен мандат до априла 2022.

Дачић нови председник Скупштине Србије, СПС поново у влади у измењеном формату. Договор са Шапићем да СПАС има једног министра

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Председник Србије председник Српске напредне странке, Александар Вучић, после седнице Председништва странке, најавио је да ће нова Влада Србије имати ограничени мандат.

Нова Влада и Скупштина Србије имаће мандат најкасније до 3. априла 2022. године

Вучић је најавио и нове циљеве Владе, а један од најважнијих. биће борба за здравље грађана Србије и изградња нових здравствених капацитета.

Нова влада и скупштина биће „ограниченог трајања”, изјавио је председник Вучић и најавио да ће ванредни парламентарни избори бити одржани најкасније до 3. априла 2022. године.

Вучић је рекао да је на седници Председништва било различитих мишљења о томе како формирати нову владу и парламент.

„Ми смо данас дефинисали шест основних циљева”, рекао је Вучић.

Као први циљ нове владе, навео је бригу за здравље грађана, односно борбу против корона вируса.

Други, како каже, најважнији задатак је борба за интересе српског народа и Србије на Косову и Метохији и очување виталних интереса Србије на Косову и Метохији.

„Та борба је тешка, њу водимо осам година, и за њу нећу да окривим само претходну власт, јер тај проблем траје, а 2008. године је кулминирала. За то је потребно јединство нашег народа и спремност за компромисно решење и улазак у разговоре о томе”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Трећа тачка је борба против мафије и организованог криминала, нагласио је председник Србије.

Четврти циљ је, према његовим речима, истрајавање на политици независног одлучивања, односно на независној спољној политици а пети убрзане реформе, посебно решавање владавине права у оквиру евроинтеграције.

Шест циљ је даљи раст српске економије, рекао је Вучић.

СПС поново у влади у измењеном формату

Српска напредна странка наставиће да сарађује са Социјалистичком партијом Србије у новој влади, у нешто измењеном формату, рекао је вечерас председник СНС Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице Председништва СНС рекао да СНС, невезано од тога колика је њена снага, мора да поштује СПС и не сме да покаже осионост и бахатост и да ће, иако им СПС није потребан у влади, наставити да ради са њима.

„Морамо да покажемо и људску коректност, а не да им кажемо да нам нису потребни. Социјалисти нам нису потребни, као што нису били ни раније, али постигли смо заједно добре резултате”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су он и Ивица Дачић имали нешто другачија виђења како би влада требало да изгледа али да је прихватио Дачићеве предлоге.

Он је рекао да СНС нису потребни ни коалициони партнери са њихове листе, јер сам СНС има 160 посланика, а да су данас избори имали би 180.

„Кад имате толику подршку народа, онда не смете себи да дозволите да је погрешно разумете, да је схватите да сте добили карт бланш да радите шта хоћете, морате одговорно да разумете да су људи пружили прилику да им обезбедите будућност, јер људи неће да њихова деца наслеђују проблеме, да размишљају да ли ће бити плате и пензија…”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић се договорио са Шапићем да СПАС има једног министра

Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић пренео је да се данас договорио са председником Српског патриотског савеза Александром Шапићем да они имају једно министарство у новој влади, као и да је Шапић био спреман да подржи политику владе и без учешћа у њој.

Каже да је данас имао прилику да боље упозна Шапића и да он није имао захтеве за министарствима и директорска места као услов за сарадњу.

Додао је да је Шапић тражио да разговарају искључиво о будућности Србије и циљевима и да није имао никакве захтеве.

„На крају смо се договорили и то више на моје инсистирање, него на његово, да имају једног министра у влади, али је човек рекао да је спреман да подржава политику, а да га не занима и да у њој учествује у прављењу политике, онда сам му говорио о бризи и свим проблемима који се дешавају”, рекао је Вучић.

Шапић му је, каже, скренуо пажњу да је био погрешан приступ да ће станове које држава гради за припаднике снага безбедности добити они који се најбрже пријаве, јер, многи можда нису вешти у тој врсти комуникације, а на стан чекају и до 20 година.

Разговарали су, каже, и о економским питањима, о спољној политици, те истакао да Шапић разуме колико је тешка позиција Србије, као и шта треба још урадити за добробит грађана.

Народ је дао поверење СНС-у

Вучић је после седнице Председништва СНС, на којој је било речи о новој влади и руководству скупштине, да је у првом плану био програм који кандидују за наредни период.

„За нас је било важно да размишљамо о томе који програм кандидујемо, које планове ћемо да спроводимо и шта можемо да урадимо за грађане”, рекао је Вучић новинарима.

Он је подсетио да је СНС добили велику подршку грађана на јунским изборима, која би, додао је, да су данас избори уз учешће свих актера, била још и већа, што можда звучи невероватно, али је резултат показане одговорности.

„Указивао сам да уз огромну подршку и поверење које добијете, постоји увек много али…

Људи су умели да препознају да су неки много лошији, иако су имали примедбе и на наш рад”, рекао је Вучић.

Зато је, додао је, било важно да СНС покаже да је спремна да се мења, да себе критикује, да сагледа ствари које није успела, да постоје људи који нису у потпуности оправдали поверење или су се заморили.

„Променили смо 52 одсто градоначелника и председника општина, то се у историји Србије није догодило”, додао је Вучић.

Председник Србије и СНС Александар Вучић стигао је нешто пре 17 сати у седиште странке, где би ускоро требало да почне седница Председништва, на којој ће бити речи о предлогу мандатарке Ане Брнабић за састав будуће Владе Србије.

Седница је заказана за 17 сати, а у седиште напредњака у Новом Београду стигла је и мандатарка Ана Брнабић, а међу првима су стигли Бранислав Недимовић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић, Александар Мартиновић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Такође, дошли су и директор Коридора Србије Зоран Бабић, Златибор Лончар, Маја Гојковић, Јадранка Јоксимовић, Горан Кнежевић, Марко Ђурић, Нела Кубуровић, Горан Весић, Биљана Поповић Ивковић, Синиша Мали, Зорана Михајловић, Марија Обрадовић…

Испред седишта напредњака је велики број медијских екипа, али нико од пристиглих функционера није им се обратио.

Очекује се да ће на седници Председништва мандатарка Ана Брнабић изнети предлог састава владе, након чега ће се јавности обратити председник Србије и СНС Александар Вучић.

Лидер напредњака ће након седнице Председништва СНС пренети став те странке и њеног руководства о предлогу мандатарке за састав нове владе.

Очекује се да ће се председник Вучић обратити око 18 сати, преноси Танјуг.

Према Танјуговим информацијама, председник Вучић говориће о још неким актуелним темама, а пре свега, о борби против организованог криминала и мафије, коју је у понедељак најавио као један од приоритета државе на унутрашњем плану, у наредном периоду.

Вучић се раније данас састао а председником Српског патриотског савеза Александром Шапићем и лидером СПС Ивицом Дачићем који су јутрос били на консултацијама са мандатарком Аном Брнабић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

3 replies

  1. Све речено је за Србе без значаја. Једино важно је да им што пре видимо леђа. Не постоји тема на коју су Вучић и његова клика достојни и способни да дају било какав сувисли коментар или решење. Србија сваком секундом Вучићеве владавине тоне све дубље у живо блато. Или ћемо се подавити или ћемо их бацити под ноге и спасити се.

    10
  2. Највеће зло које и даље хода Србијом већ планира одлазак . Наравно када одради посао .

  3. Све више сам уверен да је оно Н између два С у ствари од NATO.

    Од сада писати C N C .

Оставите коментар