Бранислав Матић: Стара нормалност

У свему овоме најтеже је онима заиста нормалним. Онима који још виде и препознају ствари, и називају их правим именом. Онима на које подметнути наративи не делују, па све морају да поднесу без наркозе

Никада социјални инжењеринг није био овако опак. Никада матрикс није у овој мери био стварност. Никада људи и народи нису оволико били срозани у масу, плитки и пометени, са раслабљеном вољом, вером и расуђивањем. Никада привид слободе није био оволико поробљивачки. Сваки наратив може се наметнути, само је питање коликим дозама се мора третирати маса. Као да се ради о инсектима а не људима. Тако се може запатити нова нормалност у којој ће жена бити отац, деца бирати којег су пола, педофили отварати приватна обданишта, увезени муџахедини вам бити прве комшије, презадужени шибицари се шепурити да су најуспешнија економија у Европи, Срби прихватити да немају ништа на Косову, Немци и Американци судити за геноцид и агресију, дезертери бити министри одбране а фалсификатори министри финансија, курве и сецикесе бити најтиражнији писци, о етици и уметности на телевизији диванити криминалци који имају више година робије него школе… У новој нормалности о најбољима не знамо скоро ништа, јер они нису пристали и зато „нису видљиви”.

Старе књиге овако описују апокалиптичну епоху Велике Инверзије, модерни шупљоглавци то зову ријалитијем. Иза кулиса све прекрива лукави осмех оних којима кроз јерусалимска Златна врата не стиже Антихрист него Месија.

У свему овоме најтеже је онима заиста нормалним. Онима који још виде и препознају ствари, и називају их правим именом. Онима на које подметнути наративи не делују, па све морају да поднесу без наркозе.

Онима који још уче школе, читају књиге, рађају децу и брину о њима, испуњавају своје дужности, знају за стид и достојанство, воле свој народ и земљу.

Њима је најтеже, јер они јесу кључ. Највише их је и од њих заправо све зависи. Неопходно је да разбију илузију о својој немоћи. Да одбаце лажни избор: пристати или отићи.

Њима се и обраћа овај часопис.

Пролог Националне ревије „Србија“, број 82.

(Национална ревија)Categories: Преносимо

Tags: , ,

6 replies

 1. Мало је деликатно проглашавати себе за „нормалног“. Нормалност је толико изексплоатисана ових 30 година, да је људи користе у супротном значењу, спрадјући се.

  3
  15
 2. Branislav Matić je institucija! Jedna pikanterija,komšije iz jadarskog kraja kažu da je bio neviđen fudbaler. U svakom slučaju,nacionalno blago,sama esencija.

  21
 3. “У свему овоме најтеже је онима заиста нормалним. Онима који још виде и
  препознају ствари, и називају их правим именом. Онима на које подметнути
  наративи не делују, па све морају да поднесу без наркозе“!!!

  О “нормалној“ ненормалноасти или ненормалној “нормалности“ говори и
  родоначелник монаштва – Св. Антоније Велики:
  “У последња времена људи ће полудети, па ће онима који још нису полудели
  говорити: ‘Ви сте луди јер нисте као ми!’ “.
  “Благо ономе који издржи до краја, тај ће се спасити!“ – Христос
  “Трпљењем својим спасавајте душе ваше!“ – Христос
  “За непријатеље своје моли се Богу,
  непријатеља Божијих се гнушај,
  а непријатеље Отачаства – сатири!“ – Св. Филарет Московски

  “Нова нормалност“ је троструки непријатељ – Човека, Бога и Отачаства!

  23
 4. Можда и несвесно, али господин Матић у свом првом детаљном пасусу, о нашим садашњим данима, скоро “дословце“ у прози препричава стихове Владислава Петковића Диса “Наши дани“…. Сличност ситуације тада – пре 110 година, и данас је заиста запањујућа. Али – не заборавите, из садашње перспективе, оно време (1910 г.) у коме је Дис живео и са згражањем испевао реалистичке стихове “Наших дана“, садашње поколење сматра “звезданим данима“ законитости, реда, морала и демократије у историји Србије…. Треба размислити: да ли је ово данашње време које реално и сликовито описује господин Матић, само нека врста случајног понављања историје, или одраз некаквог континуитета?

  16
 5. … овоме у прилог.

  Сачувати и показивати деци.

  https://stanjestvari.com/wp-content/uploads/2020/10/IMG-e68f8139be48a6fc03fc1652890abbcd-V.jpg

  3
  1

Оставите коментар