Милош Јовановић: „Жути прслуци“ у Француској били би пресрећни да имају српску полицију

Полиција као полиција, ради свој посао мање или више брутално, коментарише полицијске интервенције лидер ДСС-a и члан Председништва покрета Метла 2020.

Милош Јовановић (Фото: ДСС)

„Хајде да не гледамо у прст некога који нам прстом указује на важне ствари. Суштина је да опозиција престане да се дели, да престане да води своје ратове великих сујета и некакве превласти унутар ничега и да седне за сто. Плашим се да је Савез за Србију до сада одиграо ужасно негативну улогу на политичкој сцени Србије. И данас много више представљају кочницу и препреку него замајац у борби за промене. А како ће бити у блиској будућности, то је већ до њих“, оцењује у разговору за Данас Милош Јовановић, лидер ДСС-a и члан Председништва покрета Метла 2020.

Овај покрет је на изборима 21. јуна освојио 2,25 одсто гласова, односно био је „тећи испод црте“ – цензуса од три одсто, иза монархиста Жике Гојковића и Суверениста Саше Радуловића. За цензус је Метли недостајало око 21.500 гласова. Метла је, међутим, освојила одборничка места у више локалних парламената.

„Избори и све што се у вези с њима дешавало, од идеје бојкота до самих резултата, прави су одраз наше стварности, односно наше политичке и демократске незрелости која се понекад, мора се признати, граничи с чистом глупошћу. Реч је о незрелости свих нас: политичких елита, медија односно новинара као и самих грађана. Иста констатација важи и за тренутне протесте ако се то што се дешава може уопште назвати озбиљним протестима јер се не зна ни ко пије, ни ко плаћа, ни ко шта хоће нити ко организује. Због тога је та огромна папазјанија осуђена на неуспех“, каже Јовановић одговарајући на питање како коментарише исправност избора, демонстрације на улици које су избиле убрзо после њих и јак одговор и интервенцију полиције.

Лидери Савеза за Србију (Фото: Танјуг)

Наш саговорник сматра да има „нешто симптоматичније и са дубљим значењем у овој општој слуђености и конфузији: а то је да Срби и грађани ове земље више уопште не поимају реч процес!“

„Не схватају чињеницу да је потребно градити процесе, стрпљиво, темељно, промишљено. Не схватају да се ништа неће нити може урадити на о-рук. А људи очигледно више нису спремни да граде. Ни политичари (опозициони), ни грађани. Све се свело на фору, на тренутак, на селфи…“

То се види по томе што грађани који су опозиционо настројени у бити не знају шта хоће, односно немају никакву представу како нешто постићи. Не ваљају им политичари, не ваљају им странке, не ваљају им избори, на ваља им ни револуција или барем за њу немају снаге или храбрости, не желе сами да се политички ангажују јер неће да се „прљају“… Просто се намеће питање „па добро, људи, шта ви уопште хоћете“ и још важније „како уопште замишљате да се дође до промена“. Ово друго је можда суштинско питање јер одговор потврђује незрелост о којој сам говорио малочас. А одговор је опет тражење месије. Против Вучића ћемо се борити тако што ће неко пасти с неба, неки нови Вучић, али који ће нама бити драг – био то владика Григорије, Млађа Ђорђевић, судија Миша Мајић, Брус Ли или Паја Патак…, истиче Јовановић закључујући да су то „невероватне детињарије“.

„Александар Вучић је плод дугог процеса који је сам градио. Данас је најмоћнији човек у земљи, али му то није пало с неба. Његова смена, а мени још важније – системска промена у земљи – такође ће бити плод дугог процеса који морамо да градимо. Напросто не постоји други начин и постајем смешан самом себи када понављам овакве баналности. Али су их изгледа сви заборавили“, закључује Милош Јовановић.

Жути прслуци би били срећни

Питање о интервенцији полиције је потпуно излишно и промашена је тема, сматра саговорник Данаса.

Жандармерија туче човека на улици (Фото: Иницијатива за економска и социјална права)

„Полиција као полиција. Ради свој посао мање или више брутално. Без икакве жеље да оправдавам прекомерну употребе силе када се она деси, знам да би Жути прслуци у Француској били пресрећни када би имали српску полицију јер им њихова – француска – испаљује гумене метке у главу па је скоро тридесет људи остало без ока. Али понављам, суштина није ту“, указује Јовановић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

17 replies

 1. У праву сто одсто

 2. Дозволићете господо да је врло тенденциозно од свих изречених ставова извући као наслов баш коментар који је на маргини разговора.Као да сте „Ало“, „Курир“ или слично.

 3. Као што је Кустурица описао Славоја Жижека, “отпала раткапна”… тужна Синђелија, попи*ан цвет.
  Бивши!

 4. Дотични би певао неку другу кафанску песму да се затекао на клупи са она три човека које су манијаци у полицијским униформама бесомучно ударали палицама по глави и шутирали.

  Само што би лоше звучао — због гласа који пролази кроз разбијене зубе, сломљен нос и натечена уста и још крвава уста.

  Верујем да сви који читају овдашње коментаре знају на коју клупу мислим, али ево га видео исечак, за сваки случај. Можда га и дотични види.

 5. Pozer se opet šlihta.

  .

 6. Јовановићу, завео си ред у странци коју си отео, био си учесник у свему што је болесна власт у Србији организовала, филозофираш о томе шта треба радити. Али не пада ти на памет да помислиш како си испушена муштикла и како је једино исправно да баталиш политику. Ни у чему се не разчликукеш ни од жутих, ни од ових браон.

 7. Кад не бих знао да човеку директиве издаје директно Вучић, и да није део Вучићевог тима, вероватно бих се и нервирао над количинама глупости које овај Јовановић саопштава. Али, овако, ја то гледам као напредњачку кампању, и то ме не дотиче. Нека о томе размишља оних два одсто што су замлечено заокружили метлу на изборима. Но, сва срећа осипа се и то, и своде се на своју праву меру. На нулу.

 8. Vidim da su mnogi besni na Miloša.
  Pročitao sam tekst i ne vidim šta je loše i netačno rekao. Voleo bih da neko izvuče netačnu konstataciju iz teksta, pa da stvarno polemišemo o tekstu, a ne o ličnosti XY.

 9. @Ducista: “Pročitao sam tekst i ne vidim šta je loše i netačno rekao. Voleo bih da neko izvuče netačnu konstataciju iz teksta, pa da stvarno polemišemo o tekstu, a ne o ličnosti XY.”

  Ако један универзитетски професор права лаконски пренебрегава прекомерну употребу силе, правећи неумесна поређења, без информације да ли је и ко је у Француској одговарао, да после растурања ДСС-а и дебакла на изборима са странком, која има мање гласача него чланова, прича о уситњености опозиције, онда више и није важно шта прича и да ли је то тачно, већ је битно да тај ко прича ради то само зато што има уста, којима би многа д***та позавидела.

 10. ‘Родитељу, који не стане уз своје дете, треба му одузети дете. Професора, који не стане уз своје студенте, треба одузети студентима’ – Чеда Кутлешић, професор медицине, 1992.

 11. Мали Милош по добро познатој шеми “Држ`те лопова” оптужује опозицију због нејединства. А што он брине шта ради опозиција чији део он није. Човек је доведен на чело ДССа и затекао 6 посланика изабраних кад он није ни био у ДССу. Прво што је урадио јесте да из странке искључи три посланика и тиме уништи посланички клуб (услов је минимум 5 посланика). Но, да ли неко може да ми потврди гласине да је због оваквих изјава Малог Милоша, Милош Велики (Ковић) поднео оставку на место председника Политичког савета ДССа?

 12. @ Dragan Miladinović
  Ok. Znači ne možeš da nađeš netačnu konstataciju? Možeš samo da napadaš ličnost i vređaš? Tako sam i mislio.

 13. @ Miloš M
  I vodeći otporaši su bili studenti, zar ne?

 14. Полиција као и свуда у свету. Која то полиција дели цвеће демонстрантима? Свако нормалан је против прекомерне силе, али онако брутално насртање на полицију је био бруталан одговор. У држави која је највећи извозник деМонкратије УСА, често демонстранте и убијају. Запад нас није сломио ни санкцијама ни бомбама, али ће нас сломити са оном:Србе на Србе што је и био циљ 90-тих.

 15. Метала почистила ”Метлу” – преостали отпад од 2,25 % гласова убацила у корпу
  за отпатке/смеће СНС-а.

 16. @Ducista

  Колико се сећам јесу. Бојим се да ће овим студентима бити потребно много више времена да најуре владајућег ниткова, него што је било потребно да се најури његов претходник.

 17. Поражавајуће је што се превиђа легитимна полицијска улога у очувању реда и прекомерна употреба силе. Тужно је што је то превидео један професор права а потом и коментатори његове изјаве.

  У недавном интервјуу професор Мило Ломпар се оврснуо на сличну изјаву Сузане Васиљевић. Васиљевићева, подсећа Ломпар, каже како и у Немачкој полиција туче демонстранте. Међутим, како то да је из немачког искуства Васиљевићева одабрала баш тај не посебно типичан догађај а не, примера ради, чињеницу да је колико пре коју годину министар-плагијатор био принуђен, уз општи консензус академске и научне заједнице, да се повуче из политичког живота, пита се Ломпар.

  Тако нешто сепровлачи и кроз Јовановићеву изјаву: како то да од целокупног француског искуства, он бира баш ту полицијску бруталност, која је уопсталом, и у српској јавности, наишла на осуду.

Оставите коментар