Петер Бајер: На Гренеловом састанку у Белој кући мора бити и неко из ЕУ

Објављивање оптужнице не мора, али може бити повезано са одлагањем састанка у Вашингтону, оценио посланик у немачком Бундестагу

Петер Бајер (Фото: НСПМ)

Посланик у немачком Бундестагу и координатор за трансатланску сарадњу у немачком МСП Петер Бајер не доводи у везу објављивање предлога оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија са покушајем да се минира дијалог који је Ричард Гренел са представницима Београда и Приштине заказао за суботу, али тај сусрет види као нетранспарентан и сматра да у Белој кући на разговорима мора да буде и представник ЕУ.

Бајер, који је раније изјавио да постоје индиције о покушају да се у Вашингтону постигне „прљави споразум”, каже да јесте изненађујуће што је оптужница објављена уочи најављеног састанка у Вашингтону.

Али, истиче да је она била припремљена раније и сматра да одлагање састанка у Вашингтону није нешто што треба да буде објављено на твитеру, алудирајући на Гренелову објаву да се састанак у Вашингтону одлаже.

„Постоје озбиљни разлози за такву одлуке. По мом мишљењу саопштење о оптужници против Тачија показује одговорност и озбиљан рад на владавини права, што је кључан и најважнији елемент у процесу помирења и достизања потпуно функционалне владавине права у правосудном систему на Косову и Метохији, а и решавање отворених питања из прошлости” сматра Бајер.

Тврди, међутим да је био изненађен што је оптужница, како каже саопштена у среду.

„Нисам знао да се ради на томе. Тајминг је интересантан али свакако је реч о првом сигналу у тој земљи када је реч о раду на владавини права на један озбиљан начин. Реч је заправо о кораку који се из европске перспективе поздравља”, прецизирао је свој став за Танјуг Бајер и додао да објављивање оптужнице не мора, али може бити повезано са одлагањем састанка у Вашингтону, те да на то гледа као на шпекулације.

На питање да ли је у Бундестагу прошле недеље, како је овде пренето, јавно позвао Београд и Приштину да не иду у Вашингтон, Бајер каже да је само захтевао да и ЕУ буде укључена у Гренелову иницијативу и да представник ЕУ буде присутан на састанку у Белој кући.

„Нико у Берлину, нити у остатку ЕУ није био свестан значаја присуства некога из ЕУ на том састанку” рекао је он.

Упитан да ли у позадини целе ове ситуације стоји и неслагање Немачке и САД које се рефлектује на решење косметског проблема, а за које у Вашингтону, стиче се утисак, има простора за компромис, Бајер каже да није реч о неслагањима само са Немачком.

„То је европски проблем. Јер само ЕУ може да гарантује конструктиван, сигуран пут ка учлањењу у ЕУ. То је политички процес. Ми радимо на томе да се достигне већа транспарентност у иницијативама Вашингтона”, каже он.

Бајер додаје да има информације о покушајима да се организује састанак између специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и изасланика САД Ричарда Гренела, али за сада у томе није постигнут успех.

„Оно на чему ја радим је инсистирање на већој отворености америчког изасланика Ричарда Гренела и то сам сам тражио у обраћању у Бундестагу прошле недеље. Он сматра да некоординисање активности Вашингтона са европским партнерима није добра ни за грађане и Србије ни Космета и да зато инсистира на већој транспарентност било ког споразумa који би се могао потписати у Вашингтону.

„Можда су све то шпекулације, али постоје претпоставке да ће нека врста споразума бити потписана, јер у супротном они уопште не би организовали састанак у Белој кући” пита се он.

Подсећа да су Београда и Приштине, у центру Европе, које су окружене земљама чланицама ЕУ, а да нико са европске стране није позван у Белу кућу. О томе је, додао је, говорио у Бундестагу и инсистирао да САД, као веома близак савезник позову Мирослава Лајчака или неко другог из ЕУ.

Поводом његових критичких изјава на рачун Гренелове иницијативе за састанак представника Београда и Приштине у Белој кући Бајер каже, да је јавно и на ТВ и на фејсбуку рекао да се, према индицијама које има у Вашингтону спрема „прљави” споразум.

На питање на шта мисли када каже „прљави” споразума Бајер одговара да је то по његовом мишљењу споразум о – укидање Специјалног тужилаштва за злочине на Косову, који има потпуну подршку ЕУ и размена територија по етничким линијама, без подршке косметских грађана.

Због тога каже и упозорава да је једини свеобухватни споразум између Београда и Приштине, може бити онај који ће омогућити и учлањење у ЕУ и да свака страна то мора да схвати.

На питање који то предлог споразума нуди ЕУ, а који би уважио и српске интересе Бајер каже да решење зависи од Београда и Приштине, а да је ЕУ спремна да води процес и да буде посредник и помаже и самим тим да води обе стране ка учлањењу у ЕУ.

„Имајући у виду историју односа између две стране знам да то није лак посао, зато не сматрам да треба да се жури или да се дају предлози попут „Узми или остави”. Свестан сам да је реч о компликованом, тешком процесу који укључује и промену Устава, што такође није лако. Али не само ја, већ и ЕУ жели да види конструктиван процес преговора који ће првобитно водити ка коначном споразуму који ће бити правно обавезујући који ће утабати пут ка обостраном признању”, каже он.

Бајер прецизира да ће на крају бити потребно не само де факто, већ и де јуре признање.

„Када год то кажем видим да се људи изненаде, али то није ништа ново, јер је то јасно од самог почетка. Знам да није лако и да је тешко, али корак по кораком, као што је био немачко-немачки споразум, привремени и прелазни споразум који ће на крају водити до међусобног признања јер једино тако видим пут ка пуноправном учлањењу у ЕУ”, поручује.

Нисам песимистичан када је реч о томе, закључује, већ оптимистичан ако постоји озбиљна жеља и посвећеност ка конструктивном дијалогу и преговорима са ЕУ. Ми у Немачкој смо спремни да подржимо такав процес.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 6. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , , ,

1 reply

 1. … (да га се не помеша са AG Farben) казује, а наратвив однекуд познат?
  Који (чији) оно беше Преговарач ове мантре скроро па истоветно понавља?
  ****
  „Свестан сам да је реч о компликованом, тешком процесу који укључује и промену Устава, што такође није лако. Али не само ја, већ и ЕУ жели да види конструктиван процес преговора који ће првобитно водити ка коначном споразуму који ће бити правно обавезујући који ће утабати пут ка обостраном признању”, каже он.

  Бајер прецизира да ће на крају бити потребно не само де факто, већ и де јуре признање.

  „Када год то кажем видим да се људи изненаде, али то није ништа ново, јер је то јасно од самог почетка. Знам да није лако и да је тешко, али корак по кораком, као што је био немачко-немачки споразум, привремени и прелазни споразум који ће на крају водити до међусобног признања јер једино тако видим пут ка пуноправном учлањењу у ЕУ”, поручује.
  ****
  Тако ми протестантске етике, овај самоуверени „координатор за трансатланску сарадњу“ и Преговарач као да су похађали курс, код истог комесара и у истом семестру и то би, злу не требало, ваљало истражити

  Тек, ради се о правнику са малкице стажа у локалној самоуправи, тренутно политичар по занимању. Годиште 1970. Даљу истрагу сличности препуштам струци.

  „Currently, he is a member of the Bundestag’s Committee on Foreign Affairs, where he serves as his parliamentary group’s rapporteur on transatlantical and the relations with Kosovo, Montenegro and Serbia. He is also a member of its Sub-Committee on the United Nations.“
  https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Beyer_(politician)

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s