Хашко тужилаштво подигло оптужницу против Тачија и Весељија

Тачи, Весељи и други осумњичени се оптужницом терете за скоро 100 убистава

Хашим Тачи (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Специјализовано тужилаштво Косова подигло је данас оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других осумњичених за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, присилно нестајање лица, прогон и мучење, објављено је на сајту те институције са седиштем у Хагу.

Тачи, Весељи и други осумњичени се оптужницом терете за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници, наводи тужилаштво.

Оптужница садржи 10 тачака и поднета је суду на испитивање. У информацији тужилаштва се напомиње да оптужница представља „искључиво оптужбу”, те да је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој.

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди. Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Тачија и Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа, напомиње се у саопштењу, јавља Танјуг.

Они су, како се додаје, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

„Таквим поступцима су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова”, наводи тужилаштво.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво имају надлежност за процесуирање злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дела према косовским законима, „која су започета или извршена на Косову у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године од стране грађана Косова или Савезне Републике Југославије, односно против њих”, наводи се на сајту суда.

Истраживање ових кривичних дела и формирање суда иницирано је након Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, познатијег као Извештај специјалног известиоца Дика Мартија.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ништа Шиптару неће бити. Ни једном, ни другом. Ово је опет нека ујдурма Америке. Па зар неко верује у то да Америка, која је организовала све те квази судове, сама себи скаче у уста? Чак и да се ради о обрачуну дубоке државе с Трампом, од пресуде Тачију или неком другом водећем Шиптару нема ништа. Осуђујући га за било шта, тотално би искомпромитовали своју творевину на отетој српској земљи. Они нису будале да сами секу грану на којој седе. Зато Срби, не надајте се ничему добром.

Оставите коментар