Патријарх Иринеј: Лепо је доћи на празник у цркву, али можемо се Богу молити и у свом дому

Препоручујем нашему народу да прихвати оно што кажу људи од струке, да се тих упутстава придржава, изјавио је патријарх српски

Патријарх Иринеј (Фото: А. Васиљевић/Политика)

Лепо је доћи на велике празнике у цркву, али ово је изузетан један моменат у нашему животу. Можемо се ми Богу молити и у своме дому. Препоручујем нашему народу да прихвати оно што кажу људи од струке, да се тих упутстава придржава – изјавио је патријарх српски Иринеј у великом, ексклузивном интервјуу „Блицу“ који ће у целости бити објављен у празничном издању „Блица“, од петка на трафикама.

Овим ставом патријарха Иринеја у интервјуу „Блицу“ стављена је тачка на питање које је мучило православне вернике у Србији од тренутка када су уведене рестрикције кретања и окупљања грађана услед пандемије корона вируса ковид-19: како ће у Србији бити прослављен Васкрс и како ће изгледати васкршња литургија?

– Ове године ћемо прославити посебно Васкрс, у посебним условима. Ја препоручујем нашему народу да прихвате оно што кажу људи од струке, који познају проблем који нас је снашао. Да се тих упутстава придржавају. Лепо је доћи на велике празнике у цркву, али ово је изузетан један моменат у нашему животу. Можемо се ми Богу молити и у своме дому, у тој домаћој цркви. Јер боље је у дому своје мисли и своје жеље и своје срце упутити према цркви, него бити у цркви, а не знам о чему другом мислити. Ово је прво много боље. Према томе, да се Богу помолимо, да размишљамо о празнику и његовом значају, то можемо и у своме дому. Наравно, све ће ово проћи, па ћемо се молити Богу и у нашем дому и у црквама – казао је патријарх Иринеј у интервјуу „Блицу“.

Патријарх српски Иринеј је у интервјуу бацио светло на дилеме и размишљања Светог синода СПЦ у вези са прославом Васкрса у доба корона вируса, али је још једном подвукао да ће СПЦ поштовати савете стручњака.

– Тешко је кад дође велика маса света (у цркве) направити ред. Али смо ми у могућности, с обзиром на то да је народ прихватио позив да се уздржи од комуникација, тако да можда и неће бити толика маса света. И у већим црквама је потпуно могуће спровести то да се направи размак задовољавајући, а они који су многобројнији нек буду напољу, као што је то случај код Руса и неких других народа. Тако да се задовољи и једна и друга страна. Но, прихватамо ми став људи који су упућени у проблематику и у материју (о заразности корона вируса), и поштоваћемо – казао је патријарх Иринеј у великом, ексклузивном интервјуу „Блицу“ који ће у целости бити објављен у празничном издању „Блица“, од петка на трафикама.

Опрема: Стање ствари

(Блиц, 15. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

 1. Pokatoliceni i njegov “Blagodareni” satrese Srbiju i srpsstvo. Satrese i SPC.
  Da im se udeli jos poneki orden SVETOGA SAVE. Jerbo se “bore ko Lavovi”. Ovo smrdi mimo nebesa.

 2. Слушај шта говоре световне власти!
  Слушај шта говоре црквене власти!
  Ради и поступај по савести!

 3. Цркве неће бити затворене. Верни народе, изволи дођи!

 4. Лепо, Влада препоручује СПЦ да не буде окупљања, Патријарх препоручује нашем народу да поштује мере с….е. На нама је да не слушамо ПРЕПОРУКЕ! Живео род хришћански, православни!!!

 5. Ваша Светости, ако је лепо доћи на Празник у цркву, онда ћу ја, уз Божију помоћ, у цркву.

 6. Molimo se Bogu i zaćutimo.

 7. ваша висости…па молимо се ми иначе код куће, а не само за светли дан васкрсења….е оче… надајмо се да ће анђели видети , да смо постили, а
  ми ничим изазвано- криви- остадосмо не причешћени, а причешће је
  било дозвољено…замислите – дозвољено православцу у велики четвртак- а сви знамо да је то у строгом посту , велики петак је најстрожији дан поста у православљу
  …верници не једу на тај дан саосећајући са мукама , патњом
  и пострадањем распетог господа исуса христа…живела намучена и богом штићена србија.

 8. Где је била струка када сам био на штакама и стопало скроз пало, лекари слежу раменима, а ја се молбама манастирским подигох, бацих штаке и после причешћа потрчах на очиглед свих присутних?

Оставите коментар