Александар Вучић: Рекао сам патријарху да нисам у могућности да укинем забрану кретања

Председник Републике г. Александар Вучић разговарао је телефоном са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем. Након разговора дајемо заједничко саопштење које су усагласила два кабинета

Са једног од ранијих сусрета председника Александра Вучића и патријарха Иринеја (Фотодокументација „Политике”)

Председник Вучић је истакао да разуме потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је Свети Синод брижно и очински се старајући за своје вернике замолио државни врх. Ипак, због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је приметио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу Српске Цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и Цркве и државе. Српска Православна Црква је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамерније препоруке за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији.

Председник Вучић је изразио уверење да ће Српска Православна Црква тако поступати и убудуће, и на тај начин наставити да учествује у борби против ове светске пошасти. Председник је искористио прилику да се захвали Српској Цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као победници. Надајући се разумевању Српске Православне Цркве и верујућег народа председник Вучић је Његовој Светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом – Христос васкрсе!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 4. 2020)


НАПОМЕНА: Цела вест агенције Танјуг замењена је званичном верзијом са сајта СПЦ (15. 4. 2020. у 18:13).Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. Безбожничка стока !!!

 2. Порука Александра Вучића:
  “Александар Вучић: Рекао сам патријарху да нисам у могућности да
  укинем забрану кретања”

  Порука гласача Александру Вучићу:
  У дану за гласање нисмо у могућности да прекришимо забрану кретања –
  остајемо све време у својим кућама и становима – по препоруци ”струке”
  – гласа савести!

 3. Вучић се упорно свима обраћа са висине неоспоривог ауторитета иако је то неспојиво са његовим људским и интелектуалним дометима. Такође, игнорише све законске и моралне обавезе.
  1. Тема није могућност одласка у цркву за Васкрс. У цркву ће се ићи и то по закону и у потпуности поштујући верске обреде и обичаје. Тема је број заражених људи у домовима за старе, зараженог медицинског особља и заражених војника и полицајаца. На та питања Вучић мора да да одговор. Неће Вучић одређивати чиме ћемо да се замајавамо, него ћемо ми тражити одговоре на оно што је дужан да нам одговори.
  2. Не долази у обзир да истовремено постоји радна обавеза и забрана одласка у цркву и слобода присуства верским обредима. Вучићева неспособност и кинтрадикторност мера је поражавајућа. Својом ропским радом смо принуђени да у сред епидемије идемо на радна места и одржавамо опстанак тог робовласничког система, радећи за преполовљене плате код приватника (које се и такве више не исплаћују редовно), али нам робовласник истовремено ускраћује могућност одласка у цркву. То ни случајно није обична слобода кретања, која је такође противзаконито укинута.
  3. Тотална дезоријентисаност у руковођењу кризом је крунисана потребом да се стално буде у центру пажње и то у функцији спаситеља. Потпуно је небитно да ли ће се поједине дозволе или забране кретања померати по који сат напред или назад. Потпуно је небитно а ли ће Вучић лично да преда неко медицинско средство некоме или лично да обиђе неко место. Битно је управо супротно, а то је да председник не би смео да се креће као и остали грађани земље. За кривичну одговорност је његово бахаћење медицинским средствима за своју личну промоцију. Обашка што је непримерено и одвратно. Вучић сматра да има права на своју личну промоцију и кампању у било којим околностима.
  4. Екипа коју је око себе окупио је скуп каријериста и никоговића који нису у стању да остваре спровођење чак ни онога што је договорено на ниховим затвореним састанцима. Почев од увођења ванредног стања, формирања кризних штабова, завођења полицијског часа, ангажовања војске, па до увођења појединих обавеза и забрана, све је одрађено незаконито и из масовно кршење закона. Екипа коју нико није озаконио није у стању да испрати, а камо ли да управља ситуацијом. За њих је важна њихова лојалност неспособном вођи клана и лични интереси и сујете. Увече (наводно они) донесу одлуку о хапшењима, а онда ујутру, на захтев “шефа” који је добио пацке, пуштају ухапшене. Нити хапшење, нити пуштање на тај начин имају основа. Такође, због повређене сујете, пре подне се дају оставке на чланство у кризном штабу, да би се после подне, на захтев истог шефа, те оставке повлачиле. Мењају се изјаве о кључним датумима евидентирања првог зараженог. Непотребно је набрајати доказе, да ти људи нису унстању да се изборе ни са оним што говоре, а да не помињемо координацију њихових дела.
  5. Значи, народ увиђа да о њему нико не брине, увиђа да га константно лажу. Нико не очекује помоћ од државе, нико не верује у Вучићеве бајке. Пошто нема ауторитета памети, него само ауторитета силе, Вучићева владавина је завршена. Једини механизам који му омогућава да и после свега влада је ванредно стање и полицијски час. Да не бисмо чекали месецима да се ситуација доведе до кључања, време је да искористимо своје законско право и одемо до цркава за Васкрс и покушамо да у себи нађемо памети и сталожености да патетичном шарлатану кажемо да је на крају своје политичке и сваке друге каријере и да васкрснемо из његовог измета. Без трагичних последица по Србију.

 4. Не знам где да ставим ову објаву јер код вас нема текста о могућој превари са овим вирусом.
  Не тврдим да не постоји већ да постоји завера огромних размера, лаж толико велика да је тешко поверовати да није истина. Ево извештај доктора из Шпаније (на руском) како се тамо манипулише са бројевима мртвих. https://www.youtube.com/watch?v=Dn2jAOYZJrY

 5. Наредба врховног овна

  Наредба врховног овна
  Радује милог мецену
  Нек муче црквена звона
  За нас власт нема цијену

  Како своме да се вратим
  Кад уљез се тамо шири
  Велики брат све нас прати
  Иза завјесе жбир вири

  Мајстор привида – кнез лажи
  У лице сад ми се смије
  Узалуд истину тражиш
  Јер за њу вријеме није

  Момчило

Оставите коментар