Милош Јовановић: Шта сам заиста рекао о одласку на Васкршњу литургију

Све што сам рекао – а да се мене лично тиче – је да се нећу искрадати из куће у време полицијског часа како бих се у таквим околностима “пробио до неке цркве”

Милош Јовановић (Фото: ДСС)

Многи мени блиски и драги људи су ме упозорили на наслов из дневног листа Курир који је гласио “Верник сам али нећу на литургију” као и наслов са појединих интернет портала који је гласио “Држава је испред цркве, нећу ићи на литургију за Васкрс”. Прецизности и истине ради, у оба случаја се из наслова никако не види контекст оног што је речено. А изречена је прилично једноставна ствар иза које и данас стојим.

У петак 10. априла био сам наиме гост емисије “О политици у доба короне” у продукцији Хелмкаста која се уживо емитовала на интернету. На крају емисије ме је новинар упитао “да ли ћу у недељу покушати да се пробијем до неке цркве” како бих присуствовао васкршњој литургији. Одговорио сам да нећу с обзиром на контекст односно постојање полицијског часа. Ово питање као и одговор препричао сам такође у јутарњем програму Хепи телевизије пар дана касније.

Другим речима, све што сам рекао – а да се мене лично тиче – је да се нећу искрадати из куће у време полицијског часа како бих се у таквим околностима “пробио до неке цркве”. И све остало што је изречено, изречено је искључиво у контексту одговора на наведено питање.

Милош Јовановић, члан Председништва покрета МЕТЛА 2020, председник ДСС-а и доцент на Правном факултету Универзитета у Београду.

(Фејсбук страница Милоша Јовановића)

Милош Јовановић: Јесте Васкрс највећи хришћански празник, али држава је ипак држава

Председник ДСС-а испричао како је путем интернета добио питање да ли ће ипак да се „искраде“ и присуствује литургији за Ускрс, на шта је одговорио „Нећу“

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је да је верник, али да неће ићи на литургију у недељу за православни Васкрс.

„Јесте Васкрс, уз Божић, највећи хришћански празник, јесте важан сваком исконском вернику и то му даје наду много више него било који лекар, али колико год разумео то, држава је ипак држава. Закони су закони, а полицијски час је полицијски час и не мислим да је (уведен) без резона“, изјавио је Јовановић за Хепи ТВ.

Он је испричао како је пре неки дан путем интернета добио питање да ли ће ипак да се „искраде“ и присуствује литургији за Ускрс, на шта је, како је сам рекао, одговорио: „Нећу“.

„Није ни безначајно да се каже, ‘ако прошле недеље нисмо дозволили католицима да оду на литургију, онда са аспекта уставног права и грађанске једнакости (не можемо ни сада)’, и то прави проблем. Можемо да критикујемо законе, али морамо да их поштујемо“, назначио је лидер ДС С-а.

Како је објаснио, сада је баш време, зато што смо при крају епидемије, да „затегнемо до краја“.

„Разумем да је компликовано. Али, баш наредних 15 дана треба да будемо затворени и дисциплинованији него до сада. Човек треба да изађе из своје личне перспективе и да се сви ‘примиримо’“, закључио је Јовановић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/TV Happy/Курир, 14. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

28 replies

 1. Najobicniji pozer i frazer. Mnogo prica nista ne kaze. Evo, sada je konacno jasno rekao na cijoj je strani.

 2. Овај љигави “легализам” и “конституционализам” је и сахранио ДСС. Дотични је томе својски допринео. Заслужио је метлу.

 3. U par dana je nakupio gomilu minusa svojim “razumevanjem” za vlast i pravdanjem njenih odluka.Odlicno je analizirao Djilasovu taktiku, zasto nije bojkotovao jedne izbore, a poziva na bojkot drugih.Razumem ga i mislim da ima smisla iskoristiti ovu rupu izmedju EUnijata na vlasti i u tzv. opoziciji, potpuno je besmisleno odricati se ideoloskih razlika da bi se uslo u koaliciju sa onima koji nemaju ideoloske razlike sa vlascu, i pokusati uci u parlament, bolje i DSS ili “Zavetnici” nego Djilas, Jeremic, Tadic i ostale metastaze DS-a.Ipak, mogao je ovo vanredno stanje iskoristiti da cuti, jer je sa ispraznim parolama o drzavi iznad svega, delovao kao da sledi Vucicevu retoriku Napoleona u ludnici.Pokusao je da izgleda pomirljivo, ali je delovao ljigavo i sofisticki, jer u ludnici koju je Vucic stvorio, sa podelama koje proizvodi svakodnevno i zaostrava do krajnosti, pokusavati glumiti neku “racionalnost” prosto izgleda kao da ste sa druge planete, a DSS je vec vodio jedan takav.

 4. Шта нам поручује доцент Правног факултета у Београду: “Није ни безначајно да се каже, ‘ако прошле недеље нисмо дозволили католицима да оду на литургију, онда са аспекта уставног права и грађанске једнакости (не можемо ни сада)’, и то прави проблем. Можемо да критикујемо законе, али морамо да их поштујемо“, назначио је лидер ДС С-а.

  Господине Јовановићу, нема овде места за било какву идеолошку грађанистичку мантру о некаквој безобалној једнакости, јер је право верника на учествовање у богослужења је чисто правно питање. Према члану 202.Устава Србије слобода вероисповести се не може ограничити у време ванредног стања. Безакоњем које је учињено римокатолицима не може се правдати ново безакоње према православним. Сви имају право на судску заштиту, само је питање ко ће поднети тужбу суду. СПЦ само тражи оно што јој припада по Уставу, а за једног професора права би то морало да буде “свето писмо”, био или не био верник. Добар правник зна само за норму а не за идеолошке мантре.

 5. Imas pravo Milose.
  Treba napustiti teorije zavere i stranacka prepucavanja.
  Pogledati stvarnost ! Dramu u Italiji i Spaniji. 2 000 mrtvih svakog dana u USA. Povratak virusa u Kinu.
  Policijski cas u Indiji (1,3 milijarde stanovnika).
  Hajde da primenimo i postujemo mere koje su i drugi primenili, koje su dale rezultate.
  Da smanjimo broj zrtava kod nas.
  Potrebni su nam tolerancija i medjusobno postovanje.
  I solidarnost.

 6. Sendvičar od metar i po.

 7. Милош Јовановић = Метла Без Дршке!
  Ако, ако правник, доцент, може да тврди овако нешто, време му је да поцепа диплому!

 8. Јако сам забринут за духовно здравље већине коментатора. Паметан млади човек и верник, националиста по уверењу, разложно и аргументовано објашњава свој став: као легалиста, “неће да се искрада” за време ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА да би ишао на литургију. Приде,”неће да се искрада” није Милошева конструкција, већ део питања новинара.

 9. @ Драган Миладиновић
  Да поцепа диплому са Сорбоне, магистратуру са Сорбоне и докторат, такође, са Сорбоне, где је радио као асистент, јер је био најбољи у класи !? То му саветује “Драган Миладиновић”, који је шта ??? Анонимус и стручњак за к..ац и кромпир !

 10. @sindjelija
  Milose,ti li si?!

 11. @ vaske
  Наравно ! Ево седим са Коштуницом и одговарам на глупе коментаре злурадих и параноичних Двераца.

 12. @sindjelija
  “Да поцепа диплому са Сорбоне, магистратуру са Сорбоне и докторат, такође, са Сорбоне, где је радио као асистент, јер је био најбољи у класи !? То му саветује „Драган Миладиновић“, који је шта ??? Анонимус и стручњак за к..ац и кромпир !”

  Друже, ђаво је у детаљима, проучи мало боље, Сорбона коју је он завршио није она чувена Сорбона на коју сви мисле. Милош мало злоупотребљава незнање о француском високом школству у нас. Друго, након доктората, он практично нема научних радова, објављених књига. Не мислиш да је тек тако ушао на универзитет и добио звање без икакве везе и без икаквих озбиљнијих постигнутих научних домета?

 13. @Bitango

  Ponovo se susrecemo.To znanje o Milosevom naucnom radu siri onaj DB-ovski cetvorostruki doktor nauka koji ne zna engleski, koji je strucnjak za Rusiju, a da ne zna rec ruskog, a Boga mi i u srpskom zapne cim rec nije “opstenarodna”, kojeg vlast “proganja”, a ministarstvo prosvete mu stanca knjige, dogurao je do 40, clan vecine srpskih stranaka :))))

 14. @sindjelija: Разлог више да поједе своју диплому: Као правни експерт, негира уставом загарантована права грађана и покушава да се представи као “легалиста” у исто време.
  Нисам негирао његово знање, напротив! Он поступа супротно свом знању, звању и положају.
  Као лекар који нас убеђује да је хероин здрав, као официр, који нам објашњава да је издаја највећа победа, тако и господин Јовановић, после овога, нема више шта да каже. Није битно да ли стручњак за к…, или кромпир, резултат је исти: Кад пљунеш на своје знање, диплома може да служи и за потпалу!
  Као и његови претходници из исте странке, који су били “лагалисти”, непринципијелни опортунисти, и овај млади господин ће отићи у историју, сањајући о цензусу.
  Поздрав г-дину, г-ђи, г-ђици, која има, а можда и нема име, или га се стиди, па се крије иза имена мајке славног војводе.

 15. @Komentar ceka izvinjenje

  Драго ми је да си ме запамтио, и још ћеш боље.
  Објасни ми само шта је од оног што сам навео неистина? Погледај шта је објавио Милош Јовановић, само неке чланке, највише по неколико страна, имаш на више места на интернету, па ти сад види ко је ДБ кадар, хајде ти уђи на универзитет са непостојећим научним радовима после доктората и постани доцент. Друго, Милошев Université Panthéon-Sorbonne није исто што и Sorbonne Université, то није иста институција уопште, шта је ту теби нејасно? Université Panthéon-Sorbonne чак не спада ни у ширу Сорбона Асоцијацију где има двадесетак високих школа и института, није ни на који начин повезан са регуларним Универзитетом Сорбона. Ако нешто није спорно, то је да је та Милошева Пантеон Сорбона далеко боља од нашег смешног правног факултета.

 16. @ Драган Миладиновић
  Хвала на поздраву.
  Могу да разумем и потпуно сам сагласан са бесом и гађењем који Срби осећају према Александру Вучићу и СНС-у. Јасно је да поменути, недорасли и недостојни АВ, крши Устав двадесетак пута дневно већ осам година; води наопаку и штетну политику; успоставља тоталтарну организацију помоћу своје СНС инфраструктуре, затупљује народ и вређа га…
  Међутим, не прихватам врло дилетантско тумачење Устава од стране Саше Радуловића и друштва око њега. Такође, не разумем зашто се већина коментатора овде ухватила за баш то. Постоје стотине примера флагрантног кршења Устава од стране овог режима на које нико не обраћа пажњу; а требало би. Када неко као што је Милош Јовановић укаже на то да је тешко одбранити тврдњу да је прекршен Устав приликом увођења “ванредног стања”, дрвље и камење на Милоша и ДСС. Још кад он предложи да се стрпмо две -три недеље у циљу заштите нације од ове пошасти зване Covid-19, то се одмах искористи да се и Метла и ДСС етикетирају као Вучићеви играчи, а Јовановић се прозива да је лош правник и предлаже се да спали или поцепа диплому.
  А шта друштво које заступа Радуловићеву тезу предлаже као алтренативу овом начину борбе против Covid-19 !? Да се сазове Народна Скупштина, на којој ће се, у то нема никакве сумње, потврдити већ донете мере !? Да се врате права грађана да иду у кладионице ? Да се оживе стадиони, јер од тога Србија животно зависи ? Да се врате Уставом гарантована људска права на боравак у дискотекама у ноћним часовима ? Је л` то у питању ?
  Сигурно смо сагласни да ова власт треба да оде . Постоји много начина да се Вучић склони са места врховног инквизитора. Ипак размислите, да ли је овакав начин дискредитације власти најсврсисходнији !? Ја мислим да није.

 17. Питам се, питам се… Зашто Ви, господине ил’ госпођо, користите женско име а пишете као да сте мушкарац? Ако сте мушко, носите ли сукњу? Дајте се уозбиљити! И контролирати!
  Ако сте женско, немојте се мешати, ово су мушки разговори.
  ПС: У борби против Вучићевштине, пинковштине и информерско-ало-телеграфско-курирско-фекалне таблоидне баруштине сва средства су дозвољена! Не може се царство задобити, на дивану све дуван пушећи…

 18. @ Битанга са Чубуре
  Друже,
  саветујем ти да мало боље погледаш шта је то “L’université Panthéon-Sorbonne” илити ” Université Paris 1″. Схватићеш (можда ?) тада колико је непријатно испасти глуп у друштву.

 19. @leon_e
  ПС: У борби против Вучићевштине, пинковштине и информерско-ало-телеграфско-курирско-фекалне таблоидне баруштине сва средства су дозвољена! Не може се царство задобити, на дивану све дуван пушећи…

  Да би ми уопште разговарали о томе како да рушимо Вучићевштину, Пинковштину, морамо прво врло добро да проучимо како су они дошли на власт и ко их је ту довео. Кад то знамо, и кад знамо ко су нам непријатељи, тек се онда може каналисати нека борба. И мени лично нису сва средства дозвољена, са дериватима ДС-а, “1 од 5”, паткичарима, правдом за Давида, новим варијантама Отпора, војвођанским сепаратистима немам намеру ни кафу да попијем, а не да са њима рушим Вучића.

 20. @sindjelija
  Друже,
  саветујем ти да мало боље погледаш шта је то „L’université Panthéon-Sorbonne“ илити “ Université Paris 1″. Схватићеш (можда ?) тада колико је непријатно испасти глуп у друштву.

  Немам шта да проверим, писменом све лепо пише. У прошлој поруци сам навео да је тај факултет што је Милош завршио врло солидан, да је свакако далеко бољи од нашег правног, а вероватно 100х бољи од оног дизниленд факултета Ане Брнабић чији су најпознатији алумни непознати бејзбол играчи и кошаркаши.
  Али не треба махати Сорбона универзитетом, јер он то није завршио, не припада тој институцији, нема тај лого, није на истој локацији, какви ти докази требају? Иди на сајт Сорбона универзитета, па покушај да нађеш тај Милошев факултет, ако га нађеш на том сајту добићеш 1000 Еура од мене, је ли поштено? Ако сам ја завршио Електротехнику у Новом Саду, нисам је завршио у Београду на БУ, то је буквално иста аналогија, различита институција, различита локација. Ви ДССовци се били некад трезвени и коректни људи, постали сте задрти као нека секта.

 21. @ Битанга са Чубуре
  Нисам задрт, само не могу да прихватим измишљотине. Лепо сам ти рекао да провериш. Да си то урадио, видео би да је “Сорбона Пантеон” или како га друкчије зову “Париз 1”, Факултет у оквиру Универзитета Сорбона. Налази се баш у централнм делу Универзитета Сорбона у Паризу и најбоље је рангиран факултет у Француској. Сваки факултет на Сорбони има свој лого. Дакле, ако има у Србији човека које завршио, народски речено Сорбону, и и постдипломске студије и након тога тамо био запослен, онда је то пре свега Милош Јовановић, човече.
  Вероватно не знаш, Милош је тамо завршио два факултета: Међународно право и Политикологију. Стварно нема смисла да унижавате најобразованијег човека у Србији из домена политике и међународног права.

 22. @Bitango

  Sto bih Vas jos bolje zapamtion, nije valda da cete da pobijete teoriju relativiteta !? Ako, pak, uspete, ne da cu da Vas zapamtim, nego cu da Vam trazim autogram ! Jako sam dobro upoznat sa sastavima i naucnim postignucima mnogih, po raznim fakultetima, od kojih mnogi stancuju knjige i knjige, e, sad, kakve…Ovo o Milosu je lansirao lik koji do 30-e nije zavrsio ni jedan fakultet, a onda je doktorirao na cetiri bez znanja engleskog, valda jedini takav doktorant u Srbiji, svetu i nama poznatom univerzumu, bez znanja ruskog, iako se predstavlja kao strucnak za Rusiju, sa problemima sa izgovaranjem reci koje nisu “prostonarodne”, evo, opet Vuka :))) i koji je napisao 40 knjiga, ni Hegel nije napisao toliko, dve godisnje, sve sa podrskom ministarstva prosvete, a ovamo je neki progonjen, sa smesnim koautorstvima, znam jer sam neke citao, koja pokazuju da nije naivan kada se puni CV i koji je toliki egzibicionista da i sam prica kako je vise puta isao u DB, ali, naravno, zbog situacije u Ukrajini i Nagorno Karabahu.Bio je clan DS-a, DSS-a, SNS-a, i pola tuceta jutjub stranaka.Inace, specijalnost mu je to da ubacuje neke “istine” o protivnicima rezima, posebno mu je meta Milos, ali zamera on i Antonicu, Lomparu i tom “uvek istom krugu ljudi”, “on ne zna, ali se prica da sluzba…”, pravi agent provokator.Sto se Sorboni tice, nije da cu da ih prebrojavam i proveravam.Neka logika mi kaze da se ime Sorbone ne bi tek tako bagatelisalo.E, sad, ako ce pored Vucica, Djilasa, Jeremica, Tadica, Boska, dr Sapica, Jovanoviceva politicka sudbina biti zapecacena raspravama o Sorboni 5 ili 6 i naucnim radovima, to je tragi-komicno, ali i zaista dobar posao DB-a.Elem, Caslav Koprivica nije doktorirao na Sorboni, nema cetiri doktorata, ali je ostavio veliki trag u nasoj i filosofskoj i kulturi uopste i svojim knjigama i prevodima, a i doslednim politickim stavovima, a ja oponiram i filosofskim i politickim, istovremeno ceneci ih, naravno, koliko ima prava da ih ceni neko ko nije njegovog ranga, a da oponira, svako ima pravo!

 23. E moj Milose, ne vredi ti da se pravdas. Zbog tebe vise ne glasam za DSS jer nisi opozicija. A ti mozes da pricas sta god hoces.

 24. „Стварно нема смисла да унижавате најобразованијег човека у Србији из домена политике и међународног права.“
  Чика Синђелија, тј.тетка Милоше аман више батали!
  Ко се хвали – сам се квари. Очигледно се не разумеш ни у к…. ни у кромпир, са Правом и Уставом си се поздравио, са политикологијом, такође, јер ниси принципијелан. Отприлике као Хашекова опозициона „Партија умереног напретка, у границама закона“, или Стеријини „Родољупци“.
  „За Дан Безбедности, ако ме се сете – сете…“, а неће, јер имају они много таквих, па чим си препуштен сам себи, ниси битан, потрошен си.
  Ти си једнократан производ. Без гаранције, са истеклим роком трајања.

 25. @ Драган Миладиновић
  Е нек` си ми рекао ! Заслужио сам.
  И да знаш, послушаћу те; батаљујем и одјављујем се.
  А што се потрошености тиче и рока трајања, видећемо, обрати пажњу…

 26. Ко није спреман да се одрекне свега Бога ради, није Бога достојан. Ја видим да је то човек рекао. Друго што препознајем је прича о богатом младићу који није спреман да се одрекне лагодности Царства Небескога ради.
  Нажалост, могу да констатујем да нема будале до писмене будале. Штета.

 27. @Kaca

  A, ko je opozicija: Djilas, Jeremic, Tadic, Lutovac, Bosko (DS i prijatelji) i cemu su oni opozicija? Ili su Vam opozicija oni ludaci sa jutjuba?

 28. Св. Владика Николај је једном приликом рекао да је потребно прво бити добар Хришћанин, па тек онда добар Србин. Христос је тај из кога српски етос треба да црпи енергију, смисао и морал, а не обрнуто.

  Господину Јовановићу је Христос евентуално на другом месту. Држава испред Христа… Чак и када државне власти крше Уставом загарантована права вероисповести… Па и тада има важнијих ствари од вероисповести.

  Можда је господин Јовановић у праву… Само у једној ствари сигурно греши. Он није верник! Он је евентуално православни симпатизер. Он очигледно не разликује “Тијела Господњега” од хлеба (1Кор.11).

  Питам се само – како ових дана купује хлеб у продавници, кад је кроз толико руку прошао до рафова, па га још и на рафовима испипкали?

Оставите коментар