Патријарх Иринеј: Само јединствени излазимо из великих криза

Констатовали смо да се Србија налази у прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас, рекао патријарх српски

Патријарх Иринеј и лидери Срба (Фото: Танјуг)

Патријарх СПЦ Иринеј поручио је данас, после састанка са председником Србије Александром Вучићем и представницима Срба из региона, да само јединствени као народ можемо да изађемо из великих криза.

Патријарх је честитао празник Сретење и истакао да је ово велики дан и због сусрета с браћом Србима који живе изван Србије.

„Али, надамо се да живимо истим духом, мислима и жељама за добро и просперитет нашег народа”, рекао је патријарх, пренео је Танјуг.

Каже да су могли на састанку да чују извештаје појединих представника нашег народа углавном из ЦГ и БиХ, као и из Хрватске.

„Констатовали смо да се Србија налази у прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас. Одавно смо у проблемима и великим искушењима, али уз помоћ Божију и уз нашу памет, решавамо проблеме и тражимо путеве и начине да кажемо ко смо ми и чији смо наследници и да смо верни наследници наших предака”.

Додаје да нисмо велики народ, али да можемо да опстанемо у овим приликама у региону и свету само ако будемо јединствени и то у добром, а не у лошем.

„То нас је спасавало и омогућавало да изађемо из великих криза и то ће нам помоћи и данас нажалост када многе наше комшије и моћници света на нас гледају неким посебним погледом и претпоставком о нама”, поручио је Иринеј.

Само ако буде јединствен можемо да се одупремо искушењима овог времена и сачувамо наш народ, додао је он и позвао младе да остану у земљи јер „Сунце туђег неба не греје боље него Сунце код нас”.

То је порука нашем народу који мисли да је негде ван Србија боље, додао је патријарх.

„Мислимо да ћемо својом памећу једино и слогом изаћи на добар пут и да тим путем наставимо и будемо достојни наследници наше културе”, закључио је патријарх.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Evo price iz parohijalnog zivota.Ucenik mog prijatelja zavrsio Bogoslovski i postao pop, ili kako vec idu ti cinovi, ozenio se i dobio dvoje dece.U medjuvremenu se razvede i on i zena se zamonase (deca kod babe i dede).Ali, on se predomisli i vrati se kao mirski svestenik (ali, sa visokim administrativnim polozajem, i pre je bio neki visoki administrativac).I, zove on mog prijatelja telefonom, nisu se dugo videli, pa da porazgovaraju, i tako tece prica i on mu saopsti kako je on postao blizak sa rumunskim fasistima (nekakvim sledbenicima Kodreanua) i sve se zavrsi sa time da ce se ponovo cuti.Par dana kasnije on zove opet, pita mog prijatelja da se vide, ovaj ga kulturno odbije, na sta mu ovaj kaze zasto ga, zapravo, zove, zove ga da ga pita da postane clan Rumunske pravoslavne crkve! Dakle, sve ovo se desava u Sremu i taj lik je svestenik SPC.

  2. Било би пристојно да нам Ви господине саопштите који сте чин и у којој страној војсци!?

  3. @Soko
    Vrhovni komandant Vojske Srbije nisam, to je Vucic, postavile ga patriote, poput Vas.Nikada ne komentarisem verska pitanja, ovo sam nakucao samo zato sto smo i prijatelj i ja zapanjeni, posto nemamo nikakve veze sa verskim zivotom (on doticnog zna kao bivseg ucenika).E, sad, mozete verovati ili ne, mada sam i ja, kao laik, cuo za probleme sa Rumunskom pravoslavnom crkvom, samo ne u Sremu (inace, taj svestenik nije u Sremskoj eparhiji ili kako se vec zove)

  4. Јединствени са којим циљем? Сликајући се поред Вучића, могу да претпоставим да је тај циљ улазак у ЕУ. То је, тренутно, циљ коме је све подређено, због којег се трпе највећа одрицања од националног интереса и највећа национална понижења.

Оставите коментар