Коха: Први сукоби на састанку Александра Вучића и Аљбина Куртија

Дојче веле наводи да је Вучић био највише узнемирен после Куртијеве изјаве да је „свет помогао Косову да се ослободи од Србије и да сада треба да помогне Србији да се ослободи Косова“

Александар Вучић и Аљбин Курти (Фото: Дојче веле)

Током сусрета иза затворених врата, лидера земаља западног Балкана са организатором Конференције о безбедности Волфгангом Ишингером и високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозепом Борељом дошло је до првих сукоба између председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија, пренела је данас Коха диторе.

Позивајући се на Дојче веле, приштински дневник је пренео да је синоћњи састанак у Минхену одржан иза затворених врата по принципу „Четам  Хауса“, што значи да учесници састанка немају право да објаве детаље, али је на социјалним мрежама објављен говор косовског премијера који се изјаснио против идеје о мини Шенгену и оценио да је земљама Западног Балкана потребан „мини Маршалов план“.

Курти је током састанка представио и принципе за разговоре са Србијом од којих први подразумева да нема споразума без дијалога, други да нема дијалога са мапама а трећи да нема председника око мапа, што је била директна критика председника Тачија и Вучића али и премијера Албаније Едија Раме, који је по наводима медија био укључен у питање могуће корекције граница између Косова и Србије.

Извори Дојче велеа су навели да је Вучић био највише узнемирен после Куртијеве изјаве да је „свет помогао Косову да се ослободи од Србије и да сада треба да помогне Србији да се ослободи Косова“.

Реагујући на ту изјаву, Вучић је казао да је по резолуцији СБ УН 1244 Косово део Србије и да независност Косова није признало више од половине светске популације.

Курти је током сусрета иза затворених врата оценио да треба обезбедити да све земље Западног Балкана заједно и истовремено постану чланице ЕУ, јер би у супротном по његовим речима, неке од земаља „могле да праве проблеме“.

Представници земаља које су иницирале мини Шенген су браниле ту идеју наводећи да обезбеђује слободу кретања и роба али и да има полазиште у Берлинском процесу. Сазнаје се да је један од њих одбацио наводе да брани идеју о стварању неке треће Југославије, наводећи да је „доста“ тих прича.

Једна од тема разговора било је отварање јасне перспективе учлањења земаља Западног Балкана у ЕУ. Учесници састанка су износили различите ставове о процедурама које треба користити до учлањења и начину учлањења, али су се сложили да ЕУ перспектива земаља Западног Балкана треба да остане отворена.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 2. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар