Ивица Дачић: Подршка властима Црне Горе у доношењу спорног закона представља издају Србије

Тај ко то толерише, тај издаје своју земљу, али проблем је што су то интересни кругови, поручио министар спољних послова Ивица Дачић

Ивица Дачић (Фото: Бета)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су односи Београда и Подгорице веома лоши због усвајања црногорског закона о слободи вероисповести и оценио да онај ко у Србији прихвата његово доношење „издаје своју земљу“.

„Тај ко то толерише, тај издаје своју земљу, али проблем је што су то интересни кругови“, рекао је Дачић у емисији „Прави угао“ Радио-телевизије Војводине.

Поводом оптужби да је „пребројавао крвна зрнца“ грађана Србије који подржавају власт црногорског председника Мила Ђукановића у доношењу спорног закона, Дачић је навео да је „причао о моралној обавези тих људи“.

„Треба да се разбије та империја, то су агентуре црногорске службе које раде против Срба, нормално је да треба да бранимо наш народ. Има ли на власти у Црној Гори неког ко је Србин? Ја таквог не знам. А то није пребројавање крвних зрнаца? Онај ко мене осуђује прво треба да осуди Мила Ђукановића па онда мене“, додао је шеф српске дипломатије.

Шеф српске дипломатије је одбацио оптужбе власти у Подгорици и потписника „Апела 88“ да је Београд дестабилизовао Црну Гору.

„Никада нисмо рекли да желимо да Црна Гора буде са Србијом у једној држави нити смо доносили акте који би имали било какве везе с унутрашњим односима у Црној Гори. У Црној Гори стално тврде да Србија наводно жели да поново буде у истој држави са Црном Гором. Не да не желимо, него је то завршена прича“, казао је Дачић.

Навео је да је Србија изразила незадовољство због доношења закона за који сматра да је уперен против српског народа и Српске православне цркве, и апеловао на власти Црне Горе да тај проблем буде решен у миру и дијалогом.

Дачић је рекао да је Србија осудила покушај паљења црногорске заставе током протеста испред амбасаде Црне Горе у Београду 2. јануара, али је оценио да тај инцидент „нема везе с узроком кризе доношењем закона против којег су Срби и СПЦ“ и додао да Београд „осуђује то што се извор кризе тражи у неком другом“.

Казао је да су на пријему који је данас приредио за шефове дипломатских мисија и међународних организација у Србији били сви шефови страних амбасада, укључујући амбасадора Црне Горе Тарзана Милошевића, али да није имао прилике да разговара с њим о актуелној ситуацији.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 13. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар