Министарство културе Црне Горе одобрило подизање споменика Скендер-бегу у Улцињу

Споменик Ђерђу Кастриотију Скендербегу биће постављен на кружном току булевара који носи његово име

Откривање бисте Скендербегу у Затријебачу у општини Тузи, октобар 2019. (Фото: Фејсбук страница општине Тузи)

Црногорско Министарство културе одобрило је постављање споменика Скендербегу у Улцињу, а реч је о мањој реплици већ постојећег који се налази у Тирани.

Споменик Ђерђу Кастриотију Скендербегу биће постављен на кружном току булевара који носи његово име.

Градоначелник Улциња Љоро Нрекић рекао је за подгоричке „Вијести“ да је Министарство одобрило градњу споменика од изливене бронзе, висине метар и по, на постаменту од три и по метра, упркос томе што је локална Скупштина једногласно усвојила предлог одлуке да висина фигуре јунака на коњу са мачем износи пет метара.

„Нећемо да преувеличавамо, три метра је у природној величини“, казао је Нрекић.

У новом предлогу на основу пројекта архитекте Шпетима Мараја из Улциња, поред осталог, истиче се да ће фронтално на постаменту споменика латиничним писмом бити исписано на албанском и црногорском језику „Ђерђ Кастриоти Скендербег 1405-1468“.

Рок за подизање споменика је март ове године, док ће новац обезбедити албанско-црногорска дијаспора удружена у фондацији „Симон Филипај“, уз улцињску НВО „Дон Ђон Бузуку“, која је и иницијатор пројекта, пренео је Танјуг.

Биста Ђерђу Кастриотију Скендербегу откривена је у октобру прошле године испред истоимене школе у месту Затријебач у Тузима.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Добро је. Споменик о трошку велике албаније, великом Србину.

Оставите коментар