Зоран Заев: Мали Шенген аутентичан процес С. Македоније, Албаније и Србије

Суштина иницијативе за регионалну сарадњу је у заједничком доприносу остваривању четири слободе ЕУ на Западном Балкан, изјавио Зоран Заев

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да је тзв. мини Шенген аутентичан процес његове земље, Албаније и Србије, те да се нада да ће му се прикључити и друге земље региона.

Уочи одласка с функције, због формирања прелазне владе и ванредних парламентарних избора у априлу, Заев је за портал Дојче веле рекао да је „мини Шенген” добра идеја, преноси Танјуг.

„Суштина иницијативе за регионалну сарадњу је у заједничком доприносу остваривању четири слободе ЕУ на Западном Балкан – слободно кретање људи, производа, услуга и капитала у нашем региону”, рекао је Заев.

Додао је да је таква иницијатива убрзава интеграцију у ЕУ.

Реч је, казао је, о аутентичном процепу трију држава региона и нада се да ће му се прикључити и друге.

На критике да у региону већ постоје споразум ЦЕФТА и Берлински процес, Заев одговара да постоји суштинска разлика јер су ти процеси „подстакнути и надгледани од неких чланица ЕУ”, док је „мини Шенген”, како каже, „наша аутентична и непосредна иницијатива”.

„У наш регион морамо да уведемо европске принципе сарадње и функционисања. Морамо да донесемо Европу на Балкан у сваку од наших земаља. То је део нашег домаћег задатка за интеграцију у ЕУ”, додао је Заев.

Заев, који функцију премијера напушта 3. јануара, каже да се на нове парламентарне изборе иде због тога што Северна Македонија, највише због француског противљења, није отворила приступне преговоре са Европском унијом што је било једно од кључних његових обећања.

Лидери региона на конференцији за штампу у Тирани (Фото: Председништво Републике Србије)

„Задовољан сам колико је урађено у претходне две и по године”, каже Заев.

„Решена су историјска питања, убрзане интеграције, постајемо чланица НАТО, ускоро очекујемо датум почетка преговора са ЕУ, покренули смо економију…”, рекао је и додао да „проблем остаје правосудни систем”.

Заев, наводи Дојче Веле, признаје да је био „скрхан” када Скопље ипак није отворило преговоре са ЕУ.

„Ја сам Зоран Заев, обичан и једноставан човек. Био сам скрхан и сможден јер је цео тај период био обележен суперлативима на наш рачун. Били смо најбољи пример у југоисточној Европи, светски лидери су започињали и завршавали говоре помињањем Преспанског споразума”, навео је.

На питање када би се отварање преговора могло очекивати, Заев каже да би таква одлука могла бити донета на самитима у марту, јуну или октобру.

„Очекујем ту одлуку ускоро, то је и разлог што сам одлучио да идемо на изборе”, каже Заев и додаје да је преузео одговорност, иако одлука европског самита није, како каже, била наша одговорност.

„Председник Макрон је донео такву одлуку, ја верујем да ће је исправити. Али ја сам тај који прича са грађанима – хајде да урадимо своје и ЕУ ће онда урадити своје – и за то осећам одговорност”, казао је Заев.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading