Матеуш Моравјецки: Пољска Влада жели од Аустрије да откупи локацију логора Маутхаузен

Не можемо дозволити да локација некадашњег логора за истребљење буде претворена у нешто што није вредно обележавања, рекао је пољски премијер

Маутхаузен (Фото: The Holocaust Exhibition and Learning Centre)

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је да његова влада жели да од Аустрије откупи локацију некадашњег нацистичког концентрационог логора Маутхаузен, где су током Другог светског рата убијене десетине хиљада Пољака.

Моравјецки је рекао да је циљ да се сачува сећање на око 120.000 жртава логора, међу којима је било много пољских интелектуалаца.

Логор Маутхаузен је отворен 1938. и био је први који су нацисти отворили у присаједињеној Аустрији. До тренутка када су савезнички војници 1945. стигли до њега, кроз логор је прошло 335.000 затвореника. Услови живота у логору су били такви да су доводили до масовних умирања.

Међу онима заточеним у њему били су противници нацизма, комунисти, хомосексуалци, пољски интелектуалци, Шпанци, совјетски ратни заробљеници и други.

Пољска влада тврди да изграђени станови и канцеларије које покривају део локалитета не одговарају његовој природи. Варшава је понудила Аустрији да откупи локалитет да би га очувала за будућност, рекао је премијер Моравјецки, иако није објаснио како би евентуална куповина била изведена.

„Не можемо дозволити да локација некадашњег логора за истребљење буде претворена у нешто што није вредно обележавања“, рекао је пољски премијер.

Моравјецки је ово изјавио у Аушвицу, највећем нацистичком логору смрти, током прве посете немачке канцеларке Ангеле Меркел том локалитету. Немци су изградили Аушвиц-Биркенау у окупираној Пољској 1940. године и до 1945. ту убили око 1,1 милиона људи, највећим делом Јевреја.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 6. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Србија нема ништа мање разлога да се придружи овом пољском предлогу и учествује у њему. Премијер Моравјецки не мора да зна, али му треба рећи да је немали број Срба оставио своје животе у Маутахузену, не само у Другом светском рату, већ једнако и у Великом. Ако ни по чему другом, Срби би могли потражити и међусбно помирење бар по питању страдалих у Маутхаузну (и другим логорима), јер да не меримо жртве, свих Срба је ту било, и прекодринских и моравских, шумадијских и оних са Косова и Метохије… и комуниста и монархиста и савим залуталих, ником припадајућих. Како оно рече Борхерт: И када је црв прошао, свуда је била једна те иста земља. Довољно за почетак.

Оставите коментар