Политика: Од Нове године ниже тарифе за извршитеље

Како „Политика” сазнаје, Министарство правде је настојало да спречи да трошкови наплате малих дугова прерасту висину главнице

Протест због исељења једног грађанина (Фото Здружена акција „Кров над главом”/Политика)

Ако дужник плати дуг у року од осам дана од пријема решења о извршењу, накнада извршитељу се умањује за 60 одсто. Ако се дужник добровољно исели у року од 30 дана, јавни извршитељ нема право на накнаду за успешно спроведено извршење.

То су нека од најважнијих правила у новом тарифнику за јавне извршитеље који је управо завршен у Министарству правде и примењиваће се на поступке покренуте после 1. јануара 2020. године.

Како „Политика” сазнаје, Министарство правде је настојало да спречи да трошкови наплате малих дугова прерасту висину главнице. Драстично је редукован број одлука које ће јавни извршитељ моћи да тарифира, али је смањен и број радњи које ће наплаћивати.

Како сазнајемо, јавни извршитељ више неће моћи да наплаћује прибављање оних података који су доступни електронским путем, јер Правосудни информациони систем омогућава електронско повезивање јавних извршитеља са различитим базама података других државних органа, на пример, са базом МУП-а о пребивалишту особе, тако да све потребне податке добијају на „клик” и више неће моћи да их наплаћују.

Од 1. марта ступиће на снагу и одредбе ЗИО о електронској аукцији непокретности и покретних ствари, а извршитељ неће имати право да наплати као своју услугу одржавање електронске продаје. Поред тога, новим тарифником биће смањени трошкови доставе и других појединачних радњи.

„Имајући у виду да је изменама ЗИО већ смањен простор за неосновано увећавање трошкова извршног поступка на терет дужника, нова тарифа предвиђа знатно смањење накнада за јавне извршитеље. Циљ је да се поступак што више води у електронској форми како би били елиминисани поједини трошкови“, речено нам је незванично у Министарству правде.

Подсетимо, једна од најважнијих измена ЗИО састоји се у томе да једина непокретност грађанина не може бити продата због комуналног дуга уколико он не прелази вредност од 5.000 евра.

Фото: Н1

Како нам је објашњено, додатно је разрађено и појачано начело сразмере и у другим деловима закона, а ове измене имају за циљ спречавање могућности да се уновчава имовина извршног дужника значајне вредности ради намирења багателног или несразмерно мањег износа потраживања извршног повериоца.

Поред тога, извршитељи више неће моћи да узимају две трећине зараде и пензије, односно половину за „минималце”.

„Знатно су увећани прагови зарада, плата и пензија, односно износи који су заштићени од могућности извршења. Тиме ће се спречити да извршење угрози основне потребе за живот дужника, а све у циљу јачања социјалне компоненте закона и заштите економски слабих слојева становништва“,  наводе наши саговорници.

Извршење ће моћи да се спроведе само до половине, уместо досадашње две трећине плате или зараде, односно до четвртине, уместо досадашње половине, ако је износ зараде једнак или мањи од минималне зараде.

Извршење на пензији може да се спроведе до њене трећине, уместо досадашње две трећине, односно четвртине ако је реч о просечној пензији. На минималној пензији извршење може да се спроведе само до десетине износа, уместо досадашње половине.

Нови ЗИО уводи и забрану нагомилавања трошкова за дужнике, као и заштиту породиља и деце, али и антикоруптивне мере према јавним извршитељима.

Александра Петровић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар