Самоопредељење се жали суду због поништавања српских гласова

Ако би одлуке Панела за жалбе неким случајем остале на снази, „Самоопредељење“ би изгубило три посланичка места у тзв. косовској скупштини

Фото: КоССев

Представник покрета „Самоопредељење“ у ЦИК-у Аднан Рустеми изјавио је да су из те странке поднели жалбу косовском Врховном суду након одлуке Панела за жалбе да одбаци гласове пристигле поштом из централне Србије и да се поново преброје гласачки листићи са 1.472 бирачкa места.

Аднан Рустеми је на Фејсбуку написао да јучерашња одлука Изборног панела за жалбе и представке нема никакве везе са изборним процесом.

Истиче да је ЦИК, са коначним резултатима избора на Косову, прогласио да „Самоопредељењу“ припада 32 посланика, што је „онолико колико им је народ дао“.

„Када сви приговори нису успели да спрече гласове из иностранства, они су изабрали апсурд и противно својим одлукама из ове и 2014. године да уклоне ефекат гласова дијаспоре, уклањајући онолико гласачких листића колико им је потребно у ту сврху“, рекао је Рустеми.

Одлуком Изборног панела за жалбе и представке на основу жалби политичких партија пристиглих након објављивања коначних резултата наложено је ЦИК-у да уклони гласове који су пристигли поштом из централне Србије из збира коначног резултата и поновно преброји гласове са 1.472 бирачка места.

На ту одлуку странке имају право жалбе Врховном суду.

Ако би одлуке Панела за жалбе неким случајем остале на снази, „Самоопредељење“ би изгубило три посланичка места у тзв. косовској скупштини.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 12. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар