Аљбин Курти: Нема компромиса о статусу, територијалном интегритету и суверенитету Косова

Кандидат за премијера тзв. Косова одбацио идеју о подели територије и истакао да је „статус Косова завршена ствар”

Аљбин Курти (Фото: Танјуг/АП)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Кандидат за косовског премијера, лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти, изјавио је данас да Српска листа (СЛ), која је на недавним парламентарним изборима освојила свих 10 српских мандата у Скупштини Косова, „није српска заједница” и устав Косова не каже да у влади мора да буде човек из те странке.

„Први и најважнији корак у формирању будуће владе јесте коалиција и договор Демократског савеза Косова и нашег покрета. Свестан сам да, ако имамо 12 министарстава, бар један министар мора бити из српске заједнице, али наш устав не каже да тај човек мора да буде из СЛ. Српска листа није српска заједница”, рекао је Курти за ТВ Ал Џазиру.

Како преноси Косово онлајн, он је, говорећи о односима са Србијом, рекао да је принцип реципроцитета најбољи.

То, према његовим речима, значи да Србија неће моћи да извезе своју робу на Косово, док год није спремна да такође Косово може да извози робу у Србију и да се брине о Албанцима у Србији, у тзв. Прешевској долини, јер, како је рекао, „вероватно има више Албанаца у Србији него Срба на Косову”.

Курти је оценио да је принцип реципроцитета „конструктиван стандард за здраве односе двеју земаља” и истакао да жели мир, стабилност, добросуседске односе, као и да ће размотрити и случај такси на робу из БиХ.

Он је одбацио идеју о подели територије и истакао да је „статус Косова завршена ствар” и да не може бити компромиса о статусу, територијалном интегритету и суверенитету.

„Статус Косова је завршена ствар и једино можемо да разговарамо о потребама српског становништва на Косову. Али, Београд треба да прикаже зашто му ни Ахтисаријев план, који је привилеговао српску заједницу на Косову, није довољан”, рекао је Курти, преноси Танјуг.

Када је у питању Бриселски дијалог, он је рекао да је прво потребан „дијалог с Бриселом о дијалогу са Србијом”, јер се, како је истакао, не може дозволити још један неуспех, а да се он лично залаже за дијалог на основу реципроцитета, са јасним и чврстим принципима, под окриљем ЕУ и САД.

(Политика, 14. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар