Александар Вучић: Моје идеје о Косову нису одбијене у Бриселу, али јесу у Србији

Чека нас тежак месец, формирање војске, отимање електромреже, рекао је председник Србије

Марко Ђурић, Александар Вучић и Ана Брнабић (Фото Танјуг/Р.П.)

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на Србе на Косову и Метохији да не учествују у формирању такозване војске Косова.

„Позивам Србе јавно и отворено да не учествују у формирању војске Косова, јер ту војску формирају само да би и те Србе искористили да једног дана запуцају на Србе”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након седнице Владе Србије са представницима Срба са Косова и Метохије.

Он је позвао Србе да им не помогну у том „прљавом послу”.

„Да ли ће бити оних који тај мој позив неће прихватити, свакако да хоће, али видим да их је све мањи број”, навео је Вучић.

Упитан има ли држава механизам да утиче на Србе са КиМ да не прихвате позив, Вучић је рекао да је тај механизам молба државе, народа и председника земље.

До сада је та реч имала вредност јер се петоструко умањио број припадника српске националности у косовским безбедносним снагама, навео је Вучић.

Он је поново позвао међународну заједницу да не доводи Србију у позицију из које нема излаза.

„Као Бога вас молим, немојте то да радите. Јер ми свог народа не можемо и нећемо да се одрекнемо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг

Председник Вучић је изјавио да има сазнања да ће косовска војска бити формирана 28. новембра, када се обележава Дан албанске заставе.

„Албанци на КиМ имају намеру да Дан заставе Албанаца, а имају сви једну заставу, прославе и обележе стварањем Војске Косова супротно и њиховом Уставу и свим међународним споразумима, и Резолуције 1244, и кумановског споразума, и Бриселског споразума и договора бриселског који имамо са НАТО”, рекао је Вучић на прес конференцији после седнице Владе Србије са Србима са КиМ, преноси Танјуг.

Председник је рекао и да Албанци у Приштини хоће и да ограниче делокруг рада своје делегације за дијалог у Бриселу, па се, оценио је, поставља питање који је смисао дијалога.

Како је рекао, Албанци су потпуно уједињени, партије им се уједињују, и апеловао на јединство народа код нас.

Нагласио је да не тражи да се код нас политичке партије уједињују, нити је то потребно, нити жели да се „они који су најгори” у овој земљи уједињују са СНС, али да је потребно јединство народа.

Вучић је јуче изразио забринутост намерама Приштине да формира тзв. војску Косова и нагласио да ће то довести до дестабилизације региона.

Пред нама је тежак месец кад је реч о Косову и Метохији, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и указао да, поред осталог, Приштина намерава 28. новембра да формира Војску Косова, да истовремено покушава да преузме надлежности наше Електромреже, да пледира за чланство у Интерполу и настоји да сузи надлежности свог тима за Бриселски дијалог.

Вучић је, у обраћању медијима након састанка са Србима са Косова И Метохије, рекао је да је као председник веома забринут због свега набројаног.

Најавио је да ће поводом угрожавања рада Електромреже Србије и покушаја да преузму њене надлежности писати Немцима и Енглезима, а оцењује да би евентуална одлука Европског савеза електродистрибутера (ЕНТС), 9. новембра, на нашу штету била апсолутни скандал.

Кад смо преговарали, објаснио је, било је речи о два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, а сада хоће да нам и то отму и да кажу да то припада Косову.

Објаснио је да Приштина допушта Албанцима да краду струју на потезу од Новог Пазара до севера КиМ, па онда оптужују ЕМС да није у стању да дистрибуира електричну енергију.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у наредних осамнаест месеци бити уложено додатних 50 милиона евра више за инвестиције и улагање на Косову и Метохији.

„У наредних 18 месеци биће уложено више од шест милијарди динара више него што смо до сада улагали, то је 50 милиона евра додатних инвестиција за наше људе”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, преноси Танјуг.

Он је навео да ће та средства бити искоришћена за подстицање почетка рада фабричких постројења на северу КиМ и изградњу клиничког центра у Косовској Митровици и болнице у Грачаници.

Средства ће ићи и за помоћ пољопривредницима и јужно и северно од Ибра, као и за прављење туристичких центара попут Бањске, као и додатна улагања у инфраструктуру, путеве, водовод и Универзитет на КиМ.

Како нам Приштина отима електромрежу

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да Приштина покушава да преотме надлежности наше Електромреже.

Евентуална одлука о томе Европског савеза електродистрибутера (ЕНТС), 9. новембра, на нашу штету била би скандал великих размера, истакао је Вучић и најавио да ће тим поводом писати Немцима и Енглезима.

Вучић је, након седнице владе са представницима Срба са КиМ, рекао да је добио обавештење од ЕМС-а да Албанци покушавају на силу да отму електропреносну мрежу Србије и да желе да нам ускрате пренос електричне енергије од Новог Пазара до севера Косова и Метохије.

Он је истакао да то покушавају да ураде противправним путем и оптужују нас да спречавамо слободан промет електричном енергијом.

„А, то раде тако што натерају Албанце да краду нашу струју и кажу да нисмо у стању да контролишемо. Ми нисмо у стању да контролишемо што они краду нашу струју… А, при томе се не жалимо, само да би могла да остане наша електромрежа у функцији на КиМ”, рекао је Вучић.

Додао је да им је циљ да нас избаце и да кажу да је је једини оператер албански Кост.

„Никада није било могуће да се то уради без сагласности Србије. Сада почињу да мењају правила и да врше противправно насиље. Расправа у ЕнЦ ће бити 6-ог, одлуку ће донети 9-ог, а ја ћу им написати писмо и рећи ћу и Французима и Енглезима шта мислим. То би био скандал великих размера”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је током преговора о енергетици, договор био да постоје два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, која би управљала Валачом и Газиводама.

„Они сада то хоће да нам отму и да при томе кажу да је то имовина која припада независној држави Косово”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић: Слушам глас народа…

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је свој план за решење Косова и Метохије изнео у Бриселу, али да његове идеје нису наишле на подршку и да за разлику неких из окружења, који не желе да чују глас народа, он поштује што народ каже и нема проблем с тим.

„Моје идеје нису одбијене у Бриселу, али нису наишле на подршку у Србији. Ја сам то већ више пута рекао. На моју жалост, иако нису никада слушали ни чули шта мислим, ни какво би то решење било, чини ми се да не постоји негативан глас који из Србије нисам чуо. Прихватам глас народа. Постоје неки у окружењу који не желе да чују глас свог народа, али ја увек желим да чујем глас народа и немам проблем с тим”, објаснио је Вучић.

Рекао је да му је жао што људи у Србији нису желели да чују његов предлог, а да су они, који су разорили земљу, и који су допринели независности Косова, то искористили мислећи да им је то питање једина шанса да се дочепају власти и поново краду.

„Они немају ни мотива, ни морала. Хоћете да вам кажем шта причају странцима – „Знамо да ће то да заврши Вучић, али користићемо то као полугу за долазак на власт”.

Једино што хоће је да дођу на власт и да се богате, а већ су пребогати. Они не размишљају о грађанима”, објаснио је он.

Вучић је казао да је видео и друге људе за које није мислио да ће ирационално да поступају.

„Када водите државу морате да се понашате реално и рационално. Ми ћемо на крају да одговарамо за живот сваког човека. Неки то нису разумели. Шта да радим”, казао је он.

Председник Вучић је рекао и да није велика тајна да постоје разумљиве жеље и не мали притисци да Србија на овај или онај начин прихвати независност Косова и да то није од јуче.

Он је навео и да је лакше њему да одбија притиске у вези са Косовом и Метохијом него људима који живе на тој територији.

Подсетио је да је он одбио да полицијски округ на КиМ буде на седам општина, јер би у том случају Албанци имали 68 одсто становништва, па би толики био и проценат албанских полицајаца на северу.

Упитан какав је мотив одређених људи у Србији да јавно навијају за независно Косово, Вучић је рекао да свако има право на другачији став и политику, али не и да преузима насилне акте како би до тога дошло.

„Што се Срба тиче, ми смо довољно велики народ у овом смислу да можемо да имамо и таквих људи”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић: Некако је Бог уредио, јер да су остали још на власти…

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас критике ДС, која је саопштила да је „боље да пензионерима врати отето, него да им пише писма захвалности” и истакао да новца за плате и пензије не би ни било да је ДС остала на власти још пола године.

„Шта ја да причам о пензијама… не бисмо имали ни плате, ни пензије да су остали још пола године. Некако је бог уредио да дође до промене власти, да добијемо подршку народа, да се у последњем тренутку Србија спасе”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након седнице владе са представницима Срба са КиМ.

„Шта да говорим о онима који се хвале да имају богатство од 25 милиона, о онима који су уништили све фабрике, будућност Србије, рекао је Вучић и додао да данас имамо више проблема и озбиљнијих мука.

Он је навео и да је Вук Јеремић на чудан начин примио више од седам милиона долара и да за то постоје подаци.

„Већ сам више пута о томе говорио… Више од седам милиона долара, на рачун његове наводне невладине организације, финансиране од стране овог што га цео свет прогони као велику лопужу, Патрика Хоа и од појединих земаља”, рекао је Вучић.

Додао је да постоје сазнања да је, поред 200.000 долара од амбасаде Катара у Немачкој, била још једна амбасада исте земље из друге западне земље, која је дала 132.000 долара.

„Само од те земље 332.000 долара, а укупно више од седам милиона. Шта ћете, фин неки свет… А наш народ није ни динара од тога добио”, рекао је Вучић.

Коментаришући наводе лидера ПСГ Саше Јанковића „како Вучићева машинерија прави државне непријатеље”, Вучић је упитао шта би њему радили „они који се жале и кукају сваког дана” да је у његовом стану, његовим пиштољем без дозволе, извршено веома сумњиво самоубиство.

„Ни реч нећу више да додам. Реците ми шта бисте ми радили, сви, а посебно они који су под директном контролом Ђиласа и Шолака… Само нека људи размисле каквој бих хајци био изложен. А, уопште не видим да постоји било каква хајка по том питању, које није лако објаснити, јер су врло чудни детаљи случаја”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Међународно право је на нашој страни

Србија није толико јака, колико је међународно право на нашој страни, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, реагујући на изјаву Кадрија Весељија да је Србија једини противник независности Косова.

„Изгледа да је Србија постала много јака, ако је једина која се томе супротставља и успева да издржи притиске. Није Србија толико јака, колико је међународно право на нашој страни”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је слово међународног права на српској страни и да зато Србија, иако бројчано и територијално мала, има одређену снагу у свету.

„Ми ћемо се у складу са том снагом и својим могућностима борити да сачувамо нешто од међународног права и својих виталних националних и државних интереса”, рекао је Вучић.

То ће бити тежак посао, додао је Вучић, наводећи као пример покушај Приштине да преотме надлежности Србије у Електромрежи, улазак у Интерпол, као и формирање косовске војске.

Вучић је додао и да је Весељи за једну ствар био у праву – да се Србија противи независности Косова.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи јуче је рекао да је Србија једини противник независности Косова и позвао на уједињење „у одбрани територије” све политичке партије у покрајини, преноси Танјуг.

Вучић: У Истанбулу скинули заставу Косова на мој захтев

Председник Србије Александар Вучић одбио је да се сложи са синтагмом да је дијалог Београда и Приштине „клинички мртав”, и истиче да је неопходно да се разговара, али и да се мора знати о чему, те указао да је у Истанбулу тражио да на свечаности не буде косовска застава, што је услишено од организатора.

Вучић је, у обраћању новинарима после састанка са Србима са КиМ, пренео да је јуче видео представнике привремених власти у Приштини, Хашима Тачија и Беџета Пацолија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. “Александар Вучић: Моје идеје о Косову нису одбијене у Бриселу,
  али јесу у Србији“?!

  Дакле, нема политичке кривице ни Брисела ни Александра Вучића –
  саговорника, али зато су криви “они“ у Србији који нису преговарали,
  “Нити лук јели нити лук мирисали!“?!
  Савршена подела “одговорности“!
  Александар Вучић је наговарао и инсиситирао, да Срби са КиМ учествују
  на “Косовским“ изборима, а сада – те исте Србе наговара и одговара
  да учествују у “Косовским безбедносним снагама“?!
  За показану непослушност њему и његовим одбијеним идејама у Србији,
  наговештава одмазду од стране Шиптара – формирање “Војске Косова“,
  отимање електромреже и шта све још не…
  А, зар се то није знало или могло очекивати и онда када се отпочело
  са преговорима у Бриселу, већ се чекала очекивна “завршница“?

  Драган Славнић

 2. Маскота Запада је забринута као председник државе. Али га приватно све то не занима. Он зна да ће се у блиској будућности десити разне ствари, али му не пада на памет да предузима било шта по том питању. Изиграва пророка који најављује догађаје, али не управља њима. Он само спроводи наложено и не види било какав проблем у томе. Треба му отворити очи, да би био свестан да, кад му их ускоро затворимо, више неће прогледати. Није слепац онај који не може да види, већ онај који не жели да види.

Оставите коментар