Фајненшел тајмс: План Вучића и Тачија о корекцији граница заслужује опрезну подршку

Долазак до споразума значио напредак Србије ка чланству у ЕУ, а Косову излазак из „међународног лимба” у коме се налази од једностраног проглашења независности 2008. године

БРИСЕЛ – Британски „Фајненшел тајмс” оцењује да су званичници САД и ЕУ све више „загрејани”, а да Берлин „омекшава” став када је реч о идеји могуће корекције граница и замене територија као решењу за косовски проблем.

У својој најновијој анализи „Балкански план који заслужује опрезну подршку”, утицајни Фајненшел тајмс бави се питањем ризика и добробити идеје председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, о могућој корекцији граница и размени територије као решењу за дугогодишњи косовски проблем.

„Решење конфликтних ситуација често од лидера захтева храбре кораке чак и оне који су некада били табу. У овом случају ако председници могу да постигну договор, потенцијална добробит за Србију, Косово и шири регион је довољна да се заслужи опрезна међународна подршка. САД и ЕУ званичници су све више ‘загрејани’ за план.

Иако је немачка канцеларка Ангела Меркел критиковала идеју, изгледа да и позиција Берлина постаје мекша”, наводи се у тексту.

Фајненшел тајмс пише да је историја показала да је „дирање” граница на Балкану опасније него у било ком другом делу Европе, али и да се српски председник Александар Вучић и његов косовски колега Хашим Тачи крећу ка кључном споразуму у циљу нормализације односа „некадашње југословенске републике и њене некадашње покрајине”, што укључује управо корекцију граница и размену територије.

У даљој анализи наводи се да би долазак до споразума значио напредак Србије ка чланству у ЕУ, а Косову излазак из „међународног лимба” у коме се налази од једностраног проглашења независности 2008. године. Истовремено такав пробој допринео би наставку евроинтеграционог процеса целог региона и ојачао замах решавања компликованих питања покренут договором Атине и Скопља око имена, наводе у Фајненшел тајмсу.

Истовремено се и упозорава на могуће „замке” које би овакав договор могао да има, а које се односе на даље етничке поделе у региону, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 10. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар