Владимир Костић: Покренути нови унутрашњи дијалог о Косову

Да ли Србија зна шта хоће, куда иде и шта су црвене линије? Бојим се да не зна. Требало би да се почне са новим разговорима, са некаквом већом енергијом међусобне толеранције

Српска академија наука и уметности (Фото: А. Васиљевић)

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић изјавио је да је потребно покренути нови дијалог о Косову, са већим степеном толеранције, који не би био јаван, и у којем би Академија дала стручну и научну подршку, док би политичку одлуку требало да донесу институције политичког система.

Председник САНУ је, у Пресингу ТВ Н1, истакао да Академија није партијска организација у којој би се, по принципима демократског централизма, изгласао став о Косову којег би се сви касније држали, али да би, уколико би морао да оцени шта је преовлађујући став у САНУ, рекао да то није ни примитивни патриотизам, али ни олако брисање папиром људи који живе на Косову и културног наслеђа које тамо имамо.

Костић је навео да се Академија континуирано бави Косовом, и да је своје учешће у унутрашњем дијалогу ставила на папир, преноси Танјуг.

„Моје мишљење не мора да буде тачно, али сам га изрекао са пуном одговорношћу и треба да остане записано”, казао је Костић прецизирајући да је он лично против статуса кво, јер по његовом мишљењу, он не иде у прилог Србији.

Према његовим речима, унутрашњи дијалог, међутим, није дао резултате, а кључну улогу је, како је рекао, одиграла хипокризија. Учесници дијалога су се, приметио је Костић, такмичили у патриотизму, изговарајући мантре чак и без изношења елемената основних сумњи.

Костић је додао да је при том степен толеранције у оваквој врсти дијалога требало да буде апсолутан, а он је, како је оценио, изостао са обе стране и ушло се у окамењени простор у којем је сам дијалог постао апсолвентан.

Стога би, према његовим речима, требало покренути нови дијалог, који не би био јаван у којем би Академија могла да да стручну и научну подршку, док би политичку одлуку донеле институције политичког система. Додаје да, с друге стране, гледајући данашњу Скупштину, има одређену скепсу да та институција има капацитет да се међусобно саслуша о Косову.

„Бојим се да би то постало такмичење политичког надгорњавања (…) У свим овим дискусијама имам утисак да политички актери – пљуваће ме, и треба да ме пљују – више размишљају о себи, него о Србији. Хајде да ставимо Србију на прво место”, казао је он.

На питање да ли зна шта председник Србије Александар Вучић подразумева под појмом разграничење, Костић је рекао да чак ни површно не зна и да би требало разјаснити значење, али и последице употребе тог термина.

„Данас сам чуо Александра Вучића да је свој предлог изрекао у Бриселу, а да то није прихваћено. Бојим се да то овде није објашњено до краја. Народ није рекао последњу реч, а није ни могао ни да каже, јер нема елементарне информације”, указао је председник САНУ.

Истакао је да се председник Вучић према Академији увек понашао пристојно, али да би требало да посети САНУ или да их позове на разговор како би чули његов предлог о Косову и како би саслушали једни друге шта ко о чему мисли.

„Да ли Србија зна шта хоће, куда иде и шта су црвене линије? Бојим се да не зна. Требало би да се почне са новим разговорима, са некаквом већом енергијом међусобне толеранције”, предложио је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Председник САНУ Др Владимир Костић настоји да скине љагу са своје изјаве од пре три године, када је предлагао да се достојанствено одрекнемо Косова и Метохије. Тиме је, не директно, дао подршку државном врху Србије да се тако и поставе према питању Космета. Он је навео да се Академија континуирано бави Косовским питањем. Али, сећамо се када се бивши председник Николић обратио САНУ за став по том питању и преговорима у Бриселу, да је добио одговор да сe Академија не бави дневно-политичким питањима. Не знам шта је хтео да каже појмом „примитивни патриотизам“. Можда даје одговор на изјаве из народа и познатих патриота да је Космет срце Србије. Космет јесте то што се о њему говори. Јер није то само наш преоостали народ на њему и културно наслеђе. Тамо се стварала држава и писала историја нашег народа још пре доласка хришћанства у ове крајеве. САНУ у свом саставу из друштвених наука има чланове који добро познају историју српског народа. И знају да смо међу најстаријим народима на Балкану. Али њихово ћутање показује да не смеју да о томе говоре. То олакшава пропаганду албанских историчара да су они потомци Илира и Трачана. А чланови САНУ из области права треба да уместо Уставног суда, који упорно ћути још од времена када га је председник Николић замолио да се уздржи од оцене Бриселских преговора и Споразума.са представницима државе „Косова“, кажу да је свако признавање силом отете покрајине противно важећем Уставу Србије. Добро је што председник Костић предлаже разговор са државним врхом и председником Вучићем. САНУ као савет учених, умних и искусних људи треба да даје своје мишљење. Вероватно ће то имати повољан утицај на наше вође да озбиљно размишљају о решавању проблема Косова и Метохије. Јер, показало се да мало пажње придају мишљењу из народа и од познатих интелектуалаца патриотске оријентације.

 2. Ако је ишта примитивно, простачко, потуљено, бесловесно, злоћудно, посве јадно у својој компромисној “ реалности “ и “ постистини „, ако је ишта самопорицајуће и велеиздајно у каквој год “ дијаБоличности „, да не речем дијалогичности на коју сама себе позива безбожна и одрођена, поткупљена и уцењена, нечасна и недостојна самозвана “ интелектуална елита “ Србије, онда то јесу речи и дела, свеколика огреховљеност владимира костића према Србљу и Србији! СРАМОТА!

 3. Samo na trenutak da izadjem iz ilegale i da podrzim Asocijatora i Zorana Nikolica koji su uvideli da je eliminisanje lazne istorije nacionalni prioritet broj 1.

  Da je zadnje vreme doslo svedoci I ovo sto je pre par dana stiglo sa najzatupastijeg kraja aktuelne vlasti:

  ЧЏШ је истакао “да се морал једног народ убија ревизијом историје”.

  Takodje:

  „Да сломите овај народ, да га једном заувек уклоните са историјске позорнице, треба да му промените историју, да почне да се стиди себе самог и да прихвати да му други пишу историју“, навео је ЧЏШ.

  Eno ga i Kurir pise o srpskoj istoriji dok drugi cekaju ”strucnjaka”…

Оставите коментар