Грци нуде Американцима да отворе још три војне базе

Грчка сматра САД стратешким партнером и савезником, усудио бих се да кажем: и јединим. Грчкој је важно да САД на њеном тлу трајно распореде своје војне снаге, не само у Суди, већ и у Волосу, Лариси и Александруполису, рекао је Каменос

Фото: Јутјуб

Грчки министар одбране Панос Каменос понудио је Сједињеним Америчким Државама да отворе још три сталне војне базе у Грчкој где за сада имају само једну, поморску, у Суди, на Криту.

Каменос је то рекао прошле ноћи на састанку у Вашингтону са америчким колегом Џејмсом Матисом, преноси данас атински лист „Катимерини”, али није наведено како је Матис дочекао ту понуду.

„Грчка сматра САД стратешким партнером и савезником, усудио бих се да кажем: и јединим. Грчкој је важно да САД на њеном тлу трајно распореде своје војне снаге, не само у Суди, већ и у Волосу, Лариси и Александруполису (граду недалеко од границе Турске)”, рекао је Каменос.

Помињање лучког града Алекандруполиса није случајно, пише лист, јер је тај град америчка војска већ користила за промоцију својих хеликоптера у Источној Европи.

Такође у бази грчке „110. борбене ескадриле” у Лариси су трајно стациониране америчке беспилотне летелице, „дронови”, „МQ9”, а протеклих месеци ту су стационирани и борбени авиони „Ф-22 Раптор”.

Према добро обавештеним изворима, на које се позива „Катимерини”, Американци процењују корист од аеродрома у Лариси и других грчких војних, за стационирање већих авиона, попут „летећих танкера” за снабдевање горивом авиона у лету.

Двојица министара су разговарали и о припреми војне вежбе која ће се у децембру одржати на Криту и биће највећа која је приређена у Грчкој.

На новинарско питање о томе шта је Матис рекао о могуће носити да САД отворе нове војне базе у Грчкој, грчки министар је рекао да би „било веома интересантно да одређене структуре дођу у Грчку” јер је „сада период нових претњи – сајбер-рата, сателитских информација, а САД су развиле многа нова средства чијим би присуством у Грчкој могле да много помогну и нашој одбрамбеној политици”.

Матис је потврдио блиску сарадњу САД и Грчке у одбрани и поздравио је то што се Грчка обавезала да на одбрану годишње троши два одсто бруто домаћег производа, а изразио је задовољство и због недавног споразума Грчке и САД о модернизацији грчке флоте америчких ловачких авиона „Ф-16”, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Незрео министар, у ствари: НАЗАДАН. Да је НАПРЕДАН био би НЕУТРАЛАН или, брозовски, НЕСВРСТАН, што му дође једно те исто говно. А н е у т р а л н о с т му дође као
  м о ћ н о с т: Шта да радимо КАДА нам нападну народ- Албанци и НАТО? И једне и друге м о ћ н о ћемо н е у т р а л и с а т и- Москва нетреба да брине.
  Сви ли су око нас малоумни!?

 2. Јасно је да Грци наступају прагматично, из чисте користи.
  Прво, кад граде војну базу, Американци уложе у инфраструктуру целе области : среде путеве, мостове, водовод, канализацију, телефон, струју – запошљавајући локално становништво. Чиста добит !
  Друго, земља која има америчку базу је под кишобраном. То су добро схватили косовски Албанци (база Бондстил).
  То су схватили и Немачка и Јапан. После страшног пораза (2 атомске бомбе), они су се отворили Америци, прихватили њену помоћ, њене инвестиције, њену технологију, и постали економски џинови.


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Оставите коментар