Блиц: Вучићу поручено да може „да развлачи с Косовом“ још неколико година

Разлог за повлачење ранијег става лежи у томе да Приштина не жели да учини никакав компромис, док су Србија и њен председник за постизање решења компромисом

Фото: EPA/Kushtrim Ternava

Београд – Решење косовског питања неће се изгледа догодити ни 2018. или почетком 2019. упркос жељи међународне заједнице, пишу београдски медији.

Наиме, како сазнаје „Блиц“ из дипломатских извора, полако јењава притисак западних земаља да се отворено питање између Србије и Косова што пре реши.

Дипломатски извор из Брисела казао је за „Блиц“ да је Немачкој и Француској постало јасно да решења, коначног, косовског питања нема ни на видику па је донета одлука да се више не инсистира толико на томе да се то питање реши до краја 2018. или почетком 2019.

Та порука је дошла до српског државног врха, а председнику Србије Александру Вучићу је, према писању тог листа, на више састанака речено да „може да растеже с Косовом још пар година“.

Разлог за повлачење ранијег става лежи у томе да, како се наводи, Приштина не жели да учини никакав компромис, док су Србија и њен председник за постизање решења компромисом.

„Најутицајнијим земљама постало је јасно да Приштина не жели да учини ни најмањи уступак. Србија, с друге стране, жели разговор и како је председник Александар Вучић више пута изјавио, компромисно решење, којим обе стране морају нешто да изгубе. Ипак, добра воља једне стране није довољна“, пише Блиц.

Истовремено, како се наводи у тексту, као проблем се испоставља и то што Хашим Тачи нема подршку у свом бирачком телу толико колико Вучић има у централној Србији и зато се не усуђује да изађе са било каквим конкретним решењем, изузев што понекад помене разграничење, али упорно одбија да испуни обавезу у вези с формирањем ЗСО.

И последња рунда дијалога у Бриселу завршена је пре него што је почела, јер је Вучић одбио да се састане с Тачијем, констатује „Блиц“, додајући да су у међувремену неке од најмоћнијих земаља почеле да мењају став према Приштини, очекујући да САД учине коначни притисак на представнике косовске власти, што се ипак није догодило.

Лист констатује и да Трампова администрација неочекивано „релаксира“ однос према Београду, па се тако у само неколико недеља од „ствар је готова, Косово је независна држава“ дошло до „Вашингтон се неће мешати у процес, подржаће све што се две заинтересоване стране договоре“.

Уз јасан став Русије, која каже да ће подржати свако решење на које српска страна пристане, „Блиц“ подсећа и на речи европског комесара Јоханеса Хана с почетка септембра, да цео процес треба завршити до лета наредне године, а то ће бити први пут да рок више није крај ове или почетак 2019.

„Новости“ цитирају генералну секретарку Европског покрета у Србији Сузану Грубјешић која каже да је не изненађује став да више нема временских ограничења, јер је, каже, „очигледно да су се неке ствари промениле од када су се САД озбиљније заинтересовале за дијалог“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 25. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. „Разлог за повлачење ранијег става лежи у томе да Приштина не жели да учини никакав компромис, док су Србија и њен председник за постизање решења компромисом. – пише Блиц“

    Не би се могло рећи да Приштина не жели компромис. Они су били обрадовани када је Председник Србије Вучић, супротно документима СБ УН и Уставу своје државе, почео да убеђује грађане да ми на Косову и Метохији немамо ништа. И да ће се он трудити да ипак нешто добијемо. Онда је почевши од „ништа“ за српску страну, почео да говори о компромису са неким разграничењем и поделом Космета. То би можда и довело до неког компромиса, са тешким губицима за Србију, да се нису умешале велике силе. Једна од тих сила је, увидевши куда води све ово, одлучила да каже НЕ. То „Не“ је пренето другој, регионалној, сили, која га је пренела Вучићу. И он се повукао из даљих „компромисних преговора“. Да се сујетни Вучић не би наљутио због ометања са стране у дељењу његове државне територије, похваљена је његова умешност у одлагању преговора са Приштином. Трећа сила је у разговору са првом силом наводно подржала компромисно решење. Јер су они, са бившом администрацијом, државу „Косово“ већ сматрали за свршену ствар. Па нису могли да се потпуно окрену и разочарају своје, надам се, бивше штићенике.

Оставите коментар