Потписан уговор о концесији аеродрома „Никола Тесла” на 25 година

Уговор о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла” на 25 година потписан је са француском компанијом „Ванси ерпортс”, у присуству премијерке Ане Брнабић и министара

Фото: Танјуг

Укупна номинална вредност ове трансакције је око 146 милијарди евра (1.461.508.000 евра), а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Уговор у Палати Србија потписали су потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор Ванси концесија и председник „Ванси Ерпортс” Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније „Ванси ерпортс” Србија и в.д. генералног директора аеродрома „Никола Тесла” Саша Влаисављевић.

Присуствовао је и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони. Уговор о концесији на 25 година обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе.

„Ванси Аеродроми” понудио је једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра.

Исплата ће се вршити кроз дивиденду и то: Републици Србији 417 милиона евра и малим акционарима 84 милиона евра).

Током периода трајања концесије биће плаћана годишња концесиона накнада. Минимална концесиона накнада по години се креће између 4.4 милиона евра до 15.1 милиона евра

Понуђена капитална улагања су санација и реконструкција главне полетно-слетне стазе, изградња уметнуте полетно-слетна стазе, помоћних рулних стаза и брзих излаза са писте.

Очекује се развој простора терминала, подизање броја „гејтова” и додатни развој „карго стендова”.

Финансијско затварање трансакције и пренос сертификата аеродромског оператера односно почетак рада „Ванси Ерпортс Србија д.о.о.” као аеродромског оператера се не очекује пре септембра 2018. године.

Тада ће бити и уплата једнократне концесионе накнаде.

Укупна номинална вредност ове трансакције – једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања износи 1.461.508.000 евра.

Циљеви Владе Србије за применом учешћа приватног сектора на аеродрому Никола Тесла су да се српско авио-тржиште унапреди у складу са најбољом међународном праксом, развијајући Београд као један од кључних регионалних центара ваздушног саобраћаја, унапређујући повезаност Србије са међународним тржиштем и убрзавајући економски развој Србије и вредност коју добијају за новац српски порески обвезници.

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године.

Глобални оператер Ванси Аеродроми развија, финансира, гради и послује на 35 аеродрома, на три континента, у седам земаља (Француска 12 аеродрома, Португал 10 аеродрома, Јапан два аеродрома, Доминиканска Република шест аеродрома, Чиле један аеродром, Бразил један аеродром, Камбоџа три аеродрома)

Ванси је на аеродромима на којима управља у 2017. години остварио укупан промет од 157 милиона путника, 1,4 милијарди евра прихода, раст од 12.4 одсто укупног саобраћаја.

„Ванси Аеродроми” раст аеродрома Никола Тесла примарно виде у развоју чворишта авио-саобраћаја на Балкану са планираним развојем саобраћаја до 14,74 милиона путника 2043. године и 120 хиљада операција.

Као концесионар „Ванси Ерпортс” ће имати циљ да побољша услова рада аеродрома „Никола Тесла” како би се омогућило авиокомпанији „Ер Србија” да понуди нове летове на дужим рутама као део своје главне стратегије.

После потписивања уговора представници француске компаније „Ванси Ерпортс” и потпредседница владе Михајловић обићи ће аеродром „Никола Тесла”. (Танјуг)

Брнабић: Ове године циљ – незапосленост испод 10 одсто

Циљ Владе Србије је да у овој години спусти стопу незапослености испод 10 одсто, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић након потписивања уговора о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла” са француском компанијом „Ванси ерпортс”.

Како је објаснила, када Аеродром „Никола Тесла” буде почео да ради у пуном капацитету, потенцијал у туризму биће према њеним речима огроман, и утицаће додатно на раст економије, БДП-а, као и на додатно смањење незапослености.

„Нама је циљ да ове године стопу незапослености смањимо испод 10 одсто због чега настављамо да радимо на растерећењу привреде попут повећања неопорезивог дела рада радника и пореских подстицаја за почетнике у пословању”, рекла је Брнабић.

Да би Србија наставила да се развија, каже премијерка, неопходна је помоћ из свих крајева земље.

Брнабић каже да привреда на локалном нивоу и политика која је усмерена на пројекте значајне за локалну заједницу, како истиче, чине мотор будућег напретка Србије.

„Зато, долазак успешне и моћне француске компаније видим као добар сигнал и подстицај локалној самоуправи да буде ефикаснија јер управо на примеру „Вансија” и београдског аеродрома, видимо да постоје инвеститори који желе да учествују у пројектима у Србији кроз модел јавно-приватног партнерства, а који је до сада био скоро у потпуности неискоришћен”, оценила је Брнабић. (Танјуг)

Михајловић: Концесија аеродрома важна за даљи развој СРБ

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила да је уговор о концесији београдског аеродрома велика ствар за даљи развој наше земље и да је циљ да постанемо транспортни коридор и чвориште за овај део Европе.

Након потписивања уговора са француском компанијом „Ванси ерпортс” у Палати Србија, Михајловић је рекла да је ово велики дан за Србију и Београд, као и за сам аеродром.

Подсетила је да је на томе рађено у претходних неколико година и да и да је штета што председник Александар Вучић није присуствовао потписивању посто је то била његова визија и идеја.

„Све што смо до сада урадили за развој инфраструктуре види се и по овом уговору. Ово је једна од најбољих светских компанија”.

Михајловић је истакла да уговор о концесији значи даљи развој аеродрома „Никола Тесла” и додала да ће сваке године бити исплаћивана такса.

Нагласила је да београдски аеродром треба да постане транспортно чвориште не само у југоисточној Европи већ за целу Европу.

„Ово је додатни ветар у леђа пријатељства Србије и Француске”, нагласила је Михајловић. (Танјуг)

Уговор о концесији велики корак за Француску и Србију

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони уверен је ће уговор о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла” са француском компанијом „Ванси ерпортс” привући многе друге француске компаније у Србију.

Он је нагласио да у Србији данас послује око 100 француских компанија које запошљавају око 10.000 људи.

„Уверен сам да ће се тај број повећати у будућности”, рекао је Мондолони на церемонији потписивања уговора о концесији и подсетио да ће Француска организовати у Београду од 30. маја до 1. јуна регионални бизнис форум за 12 земаља региона укључујући и Србију.

Он је нагласио да је ова година најбоље почела за Француску и Србију јер је српска влада одлучила да додели концесију за београдски аеродром „Никола Тесла” компанији „Ванси”.

„Тај уговор је велики корак за Француску и Србију и желим да се званично захвалим српским властима председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић и целокупној влади на свом избору”, рекао је амбасадор.

Како каже одлука да се концесија додели великој француској компанији омогућиће наставак и унапређење развоја београдског аеродрома, те да је то добар избор за Француску, за Ванси, али је добар избор и за Србију.

„Ми заједно желимо да градимо једно победничко партнерство и користан однос са Србијом заснован на дугорочном и обостраном пријатељству”, нагласио је он.

Амбасадор је указао на историјско пријатељство Француске и Србије и да је жеља да се гради заједничка будућност.

„Француска подржава Србију у правцу приступања ЕУ, подржавамо реформе у Србији и желимо да будемо присутни у Србији. Радимо са нашим српским пријатељима како у домену политике тако и у домену привреде”, закључио је Мондолони. (Танјуг)

Макрон у Србији до краја године

Премијерка Србија Ана Брнабић је изјавила данас да је уговором о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла” са француским „Ванси ерпортсом” отворено ново поглавље у сарадњи две земље и да би до краја године председник Француске Емануел Макрон требало да посети нашу земљу.

„Ми ћемо ускоро имати посету министра спољних послова Француске и надам се до краја године и посету председника Макрона Србији, то су одлични сигнали”, рекла је Брнабић. (Танјуг)

(Политика, 22. 3. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s