Загреб: „За дом спремни“ неуставан, у посебним ситуацијама може користити

Поздрав „За дом спремни“ је противуставан, али се у посебним ситуацијама може користити као изузетак од правила, док коришћење црвене звезде петокраке није спорно, неки су од представљених препорука владине Комисије

Андреј Пленковић и Звонко Кусић (Извор: Факти)

Усташки поздрав „За дом спремни“ је противуставан, али се у посебним ситуацијама може користити као изузетак од правила, везано уз настрадале припаднике јединице „Хрватске одбрамбене снаге“ (ХОС) у рату ’90-их, док коришћење црвене звезде петокраке није спорно, неки су од данас представљених препорука владине Комисије за суочавање с последицама владавине недемократских режима.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да је поздрав „За дом спремни“ који се налази на спомен-плочи удружења добровољаца ХОС-а која је крајем 2016. постављена у Јасеновцу, а потом премештена Новску, и који је део званичног грба ХОС-а, супротан Уставу Хрватске.

„Ту нема никаквих дилема и Комисија је јасно то рекла у својим препорукама, али је уважила чињеницу да се у стриктно правно гледајући прописаним ситуацијама може користити као изузетак уз претходно прописано допуштење“, рекао је Пленковић.

Он је оценио да је цео поступак био неопходан да би се „премостиле велике идеолошке поделе“ и да би се окренули према будућности, толерантном и укључивом друштву.

Председник Комисије, академик Звонко Кусић објаснио је да би се, према препорукама, „За дом спремни“ у грбу ХОС-а могао користити као изузетак у вези ситуација, места или гробља где су ’90-их погинули припадници ХОС-а, али никако за „широке комеморације“.

„Та дозвола не мења поставку да је тај слоган противуставан“, додао је Кусић и прецизирао да Комисија доноси препоруке, а да не прецизира конкретне случајеве.

Што се тиче обележја комунизма, Кусић је рекао да црвена звезда петокрака и други комунистички симболи који означавају антифашистичку борбу нису спорни.

„Сви знамо да су ти симболи били двозначни, они имају и негативну конотацију у вези кршења људских права и масовних злочина, али имају и позитивну конотацију у антифашистичкој борби, тако да је овај део који се односи на анфифашистичку борбу неспоран“, рекао је Кусић.

(Бета/Факти, 28. 2. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s