Мишљење о докторској дисертацији кандидата Синише Малог

Неформална група универзитетских наставника и истраживача окупљених око интернет сајта Doktori.org позвала је да се, због плагирања, не додели докторска титула Синиши Малом

Графички приказ анализе текста дисертације Синише Малог (Фото: Н1)

На интернет презентацији Доктори.орг  стоји да се неформална група универзитетских наставника и истраживача окупила како би се борили против сваке појаве која урушава „академске стандарде на факултетима и у научној делатности”. Према наводима на овом интернет сајту случај плагиране докторске дисертације градоначелника Београда Синише Малог није једини овакав случај, но овај проблематични докторат је подвргнут анализи с обзиром да је стечен на најстаријем и најпрестижнијем универзитету у Србији. Ова група објавила је Извештај који се бави проблематичном докторском дисертацијом Синише Малог. Текст тог Извештаја“ преносимо у целости:

„Повеља Магна Карта коју је 18. септембра 1988. године потписало 388 европских ректора приликом прославе 900 година Универзитета у Болоњи, укључује као једно од основних начела и следеће:

„Како би могли да задовоље потребе света око себе, универзитети морају у свом истраживању и поучавању бити морално и интелектуално независни од било каквих политичких ауторитета и интелектуално независни од политичких и привредних центара моћи.”

Нечињењем, избегавањем професорске одговорности и одуговлачењем поступка за оцену плагијата у докторској дисертацији кандидата Синише Малог, градоначелника Београда, Универзитет у Београду и Факултет организационих наука директно крше основна начела Магна Карте, настављају да урушавају академски кодекс и стварају негативну слику Србије у међународној научној заједници.

Ми, професори и истраживачи, са вишегодишњим искуством и резултатима у научном и педагошком раду, осећамо професионалну и моралну обавезу да искажемо своје мишљење и утврдимо евентуалне плагијате у докторској дисертацији кандидата Синише Малог.

Након три и по године чекања на одлуке надлежних органа, сматрамо да је то наша дужност.

На основу увида у поднету документацију, која је доступна на сајту, доносимо следећи

ИЗВЕШТАЈ

  1. У целокупној докторској дисертацији, више од 33% реченица текста кандидат Синиша Мали преписао је од речи до речи из нецитираних извора. Истовремено, на готово свим странама дисертације постоји значајан проценат неоригиналног текста. На више од 30 страница дисертације налази се текст који је или поптуно или натполовично (више од 50% до 100%) преписан из туђих научних радова, докторских  дисертација, интернет презентација и/или различитих истраживачких извештаја.
  2. Велики део докторске дисертације кандидата Синише Малог представља плагијат докторске дисертације Corporate Value Creation, Governance and Privatisation: Restructuring and Managing Enterprises in Transition – The Case of Eritrea. Аутор ове дисертације је Stifanos Hailemariam, а дисертација је одбрањена на Универзитету у Гронингену, Холандија (Rijksuniversiteit Groningen), 2001. године. Кандидат  Синиша Мали је преписао и приказао као своје делове текста, идеја, научних резултата и закључака дисертације господина Стифаноса Хаилемариама. Кандидат Синиша Мали је, дакле, себи приписао бројне идеје, научне резултате и закључке дисертације доктора Стифаноса Хаилемариама. Кандидат Мали је преписао чак и редослед по коме су навођене референце. Иако је директно превео читаве параграфе из ове дисертације, рад др Хаилемариама није цитирао.
  3. Синиша Мали је, са очигледном намером и на систематски начин, узимао туђе текстове, мисли и закључке и представљао  их као своје научне доприносе.

Захтевамо да Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду покрене поступак против ментора дисертације др Ондреја Јашке, професора ФОН-а, др Слађане Барјактаревић-Ракочевић, професорке ФОН-а и др Драгана Ђуричина, професора Економског факултета Универзитета у Београду, чланова Комисије пред којом је на ФОН-у кандидат Синиша Мали бранио докторску дисертацију.

Захтевамо да се кандидату Синиши Малом не додели титула доктора наука и да се не изврши његова промоција у Ректорату Универзитета у Београду.”

Извор: Доктори.оргCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар